Tündérszép völgyek Magyarországon
Ha néhány órás kirándulást tervezel
Meseszép völgyek, hamisítatlan természet - álomszép úti célok itthon.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyár nemcsak a strandolásnak kedvez, de tökéletes időszak a kiránduláshoz is, ebben az évszakban mutatja ugyanis egyik legszebb arcát a természet. Ha szívesen kimozdulnál a betondzsungelből, és inkább madárdalra, hűs szellőre és árnyas helyekre szomjazol, egy séta vagy épp egy néhány órás piknik erejéig vedd célba az ország legszebb völgyeit!

A lillafüredi vízesés
Őskohó a Garadna-völgyben

A festői Garadna-völgy

A Borsod-Abaúj Zemplén megye székhelyéhez, Miskolchoz tartozó Garadna-völgy Magyarország egyik legfestőibb része, ahová a városból a gyönyörű tájakon keresztül kanyargó kisvasúttal mindössze egy óra alatt el lehet jutni.

A közelben található, másfél kilométer hosszú, olykor igen mély Hámori-tó vizén a csónakázás és a vízibiciklizés lehetősége is adott, bár fürdeni nem lehet benne. Mivel a völgy igen kedvelt turisztikai célpont, számos turistajelzés segít a tájékozódásban.

A Garadna-patak partján haladva eljuthatsz a Margit-forráshoz, ahol génbank jelleggel őrzik és tenyésztik az őshonos sebes pisztrángot is, majd a Dolka-gerinc tetejére is érdemes felkapaszkodni, ahonnan csodaszép kilátás nyílik a környékbeli hegyekre és dombokra.

Innen a Szinva Tanösvényen haladva ereszkedhetsz le, mely egyenesen a híres Molnár-sziklához vezet, ahonnan a legenda szerint egy molnárlegény és szerelme vetette le magát, mert nem lehettek egymáséi. Lillafüredre ellátogatva a Palotaszállót, a híres függőkertet és a vízesést sem szabad kihagyni.

Az albertirsai Hársas-völgy

A fővárostól mindössze 50 kilométerre található a 12 ezer fős Albertirsa, melynek határában Pest megye egyik legszebb völgyét barangolhatod be. A több mint 200 hektáron elterülő, 1990 óta védettnek számító Hársas három völgyből - Első, Második és Harmadik - áll, nevét pedig onnan kapta, hogy egykor a környéken hatalmas hársfaerdők magasodtak.

Helyüket az idők folyamán főként az akác- és a tölgyfák vették át, ugyanakkor kőris- és juharfák is szép számmal nőtték be a területet. A Hársas állatvilága is meglehetősen változatos, nem ritkák a fákon ugrándozó mókusok, emellett nagy fakopácsok és kerecsensólymok hangjaitól zajosak az itteni erdők.

Ha a túrát az Első-völgyben kezded, eljuthatsz az egykori kétszintes erdészházhoz, mely mellett két 50 méter hosszú, boltíves agyag borpince működött, ahol a legenda szerint kincseket rejtettek el a törökök. Mára ezek használaton kívülivé váltak, így az oda való bejutás nemcsak tilos, de veszélyes is lehet - kívülről azonban érdemes megcsodálni a két alagutat.

Az apró nőszirom a völgy védett természeti értéke
A megmaradt hársak virágzásakor illatozik a völgy

A páratlan Ipoly-völgy

A Duna egyik mellékfolyójaként ismert, az azonos nevű hegy lábánál eredő Ipoly mentén csodás és különleges terület ékelődött be az Osztrovszki-hegység, a Helembai-hegység, a Börzsöny, valamint a Cserhát közé.

A meseszép Ipoly-völgy egyik érdekessége az úgynevezett Visegradense flórajárás, mely azt jelenti, hogy a környéken együttesen vannak jelen a kontinentális, a szubmediterrán és a nyugat-balkáni flóraelemek. Mindez a völgyet látvány szempontjából is kifejezetten érdekessé teszi.

Híd az Ipoly egy mellékágán
A Ipoly ártere a völgyben

Az Ipoly-völgy ezen túlmenően is igen változatos, egymást váltogatják a rétek, a legelők, a mocsarasok. A völgy közel van Budapesthez, mégis elszigetelt, így tökéletes út célt jelent, ha pár órányi csendre és békére vágysz. Ha még egy gyönyörű völgyet meg akarsz ismerni, nézd meg az ország egyik legszebb szurdokát!

Képek: www.orszagalbum.hu, szittyu11, Marcsaa, méGis.

Ezt is szeretjük