Lélegzetelállító képeken az ország legszebb szurdokvölgye
Mindenképp megér egy utat
Az Upponyi-szoros hazánk egyik legfestőibb völgykatlanja. Keresd fel!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Borsod-Abaúj-Zemplén megye nyugati részén, Uppony és Dédestapolcsány között egy gyönyörű, körülbelül öt kilométer hosszú, természeti kincsekben gazdag völgy található, mely mindkét település felől jól megközelíthető.

Uppony és a szurdok bejárata
Uppony látképe a szurdokból
A szurdok sziklái
Háttérben a víztározó

A völgy Uppony falu felőli végén helyezkedik el az Upponyi-szoros, melynek magával ragadó szépségére méltán büszkék a helyi lakosok, amellett ugyanis, hogy káprázatos természeti csodáról van szó, itt készült a világhírű Feszty-körkép A magyarok bejövetele című festményének egy kisebb részlete is. Bár a Bükk számtalan ritka természeti csodát rejt, ezt a völgyet elsőként érdemes felkeresni!

A Bükk egyik legszebb természeti kincse

Az Upponyi-szoros köti össze Uppony községet a Lázbérci-víztározóval, egyben pedig a Lázbérci Tájvédelmi Körzet északi kapuja. A természeti látványosság a Bükk legöregebb részének számító Upponyi-hegység legjelentősebb geológiai értéke, falainak magassága a 170 métert is eléri, enyhén karsztosodott mészkőoldalai, valamint meredek sziklái pedig számos barlangot, kőfülkét és törmeléklejtőt rejtenek.

Barlangok és őskori leletek

A barlangok között találni egy ősemberbarlangot is, az upponyi egyes számú kőfülkében őskori denevérek és rágcsálók csontjait tárták fel, a bal oldali sziklák tetején magasodó kereszt pedig a reformáció terjedésének határát szimbolizálja.

Nem utolsósorban pedig egy itt megtett séta közben gyönyörű látvány nyílik magára a V-alakot formázó, csendes víztározó tóra is, melyet minden irányból hegyek és dombok vesznek körül.

A szoroson keskeny, aszfaltozott út vezet át, mely a víztározó 1967-69-es megépítése óta sorompóval van elzárva az autósok elől, ezért kisgyermekekkel és akár babakocsival is könnyen megközelíthető. A túra előtt parkolni a helyi futballpálya melletti területen lehet.

A hegység legértékesebb része

A szoros, melyet Vízköznek is neveznek, fokozottan védett területnek számít, mintegy fél kilométer hosszúságával a hegység földtanilag legértékesebb része, különleges növényritkaságaival pedig felejthetetlen természeti látnivalónak számít. A Vízköz napos oldalain főleg szárazságtűrő és melegkedvelő mediterrán növények élnek, míg a hűvösebb oldalon a hideg, hegyvidéki klímát is tolerálni tudó fajok találhatók meg. A környék legjellemzőbb virágai a tavaszi hérics, az apró nőszirom és a leánykökörcsin.

Patak a szurdokban
Kilátás a magasból

Uppony és a környék csodái

A völgyszoros festői sziklavonulataival, patakjával, sűrű erdőkkel borított hegyoldalaival és pazar tájképével Uppony község és a környékbeliek igazi büszkesége. A közel ötszáz lakossal bíró kis település, melynek területe már az ókorban is népes volt, természeti kincsei mellett történelmi nevezetességei miatt is igen kedvelt a turisták körében.

Ezért, ha az Upponyi-szorost választod úti célként, látogass el az Upponyban található, Árpád-korból fennmaradt Dedevár és a földvári erődítmény romjaihoz is, valamint érdemes megnézned a Damasa-szakadékot és Herkó páter keresztjét. A közelben, 50 kilométeres távolságon belül található továbbá Szilvásvárad, a diósgyőri vár és az aggteleki Baradla-barlang, melyek szintén hozzájárulnak ahhoz, hogy tökéletessé tedd a kirándulást.

Képek: www.orszagalbum.hu, gojkoivan, Hegyeklánya.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük