A 3 legjobb bobpálya itthon
Az ország legszebb helyein
Nem próbáltad még a bobozást? Ha egy tökéletes tavaszi délutánra vágysz, vedd célba ezeket a helyeket!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nyári bobpályák a világban nagyjából azóta léteznek, amióta a sífelvonók, utóbbiak üzemeltetői ugyanis szerették volna praktikusan kihasználni a nyári időszakot is, főként, mivel ilyenkor azok is előszeretettel hódolnak az izgalmas sportoknak, akik télen a szoba melegét és nyugalmát választják.

Bobok a zempléni parkban
Száguldás a Zempléni Kalandparkban

Hazánkban is található kilenc nyári bobpálya, melyek az ország legszebb helyein várják a száguldás, a természet és a kaland szerelmeseit. A pályák biztonságosak, legyen szó a medres, vagyis az U alakú vájatban kanyargó bobokról vagy a modernebb, sínpályák haladó, biztonsági övvel is ellátott változatokról.

Előbbi esetében azonban nem árt egy kis óvatosság, nem szabad túl vakmerően száguldozni a pályán. Ha különleges élményre és adrenalinban gazdag kikapcsolódásra vágysz, miközben hazánk legszebb tájain barangolhatsz, a következő pályákat mindenképp érdemes célba venned.

A leghosszabb pálya: Zempléni Kalandpark

Hazánk és Közép-Európa leghosszabb - 2275 méteres - bobpályája a sátoraljaújhelyi Zempléni Kalandparkban várja a kanyarokra és gyorsaságra éhes kirándulókat. A parkban a bobok a sínes változatba tartoznak, négy csövön rögzítették, az utasok pedig önállóan irányíthatják őket. Szerkezetük azonban 37 kilométer/órás sebességnél automatikusan fékez, így a száguldás teljes mértékben biztonságosnak számít, és gyerekek is használhatják a járgányokat.

A kalandparkban mindemellett számos izgalmas élménnyel gazdagodhatnak a kirándulók, legyen szó a drótkötélpályáról, a kalandtúrákról vagy a libegőről, de a látogatók túrázhatnak is a környéken, egészen a kilátóig, ahol felejthetetlen panoráma tárul eléjük. Csak úgy, mint a bobpályáról, melynek már elhelyezkedése is felejthetetlen élményt nyújt, lefelé haladva ugyanis belátni a környék legszebb lankáit.

Festői környezetben: Visegrádi Bobpálya

A fenséges Dunakanyarnak és a történelmi látnivalóknak köszönhetően Visegrád az ország egyik legtökéletesebb kirándulóhelye, amit csak tovább fokoz az, hogy itt található az ország egyik első, egyben egyik legnépszerűbb nyári bobpályája.

A vártól nem messze lévő Nagyvillám-kilátótól két bobpálya is kanyarog lefelé, egy hagyományos, medres pálya, ahol nyári bobok száguldanak - irányítani nem kell a bobokat, fékezésre azonban lehetőség van -, illetve egy alpesi bobpálya, mely minden időjárási körülmények között igénybe vehető. A látogatókat egy 240 méter hosszú felvonón húzzák fel a hegytetőre, ahonnan 11 szerpentinen, 700 méteren keresztül száguldhatnak lefelé, miközben a lenyűgöző Fellegvár látványába is belefeledkezhetnek.

A visegrádi pálya
Sínes bob Visegrádon

A magyar tenger partján: Balatonfűzfői Szabadidőpark

A Balatonra már ilyenkor is érdemes ellátogatni, ha a víz közelségére és kiadós túrákra vágysz, hát még, ha a bobozást is szívesen kipróbálnád, a Balatonfűzfői Szabadidőparkban ugyanis felejthetetlen élményekkel gazdagodhatsz.

A park bobpályáján fékkel és biztonsági övvel ellátott, kétszemélyes kocsik közlekednek, ráadásul éles kanyarok, ugratók és egy 15 méter hosszú alagút is színesíti a száguldást. A pálya összesen 800 méter, melynek megtétele során 40 méteres szintkülönbséget lehet megtenni a bobokkal.

A balatonfűzfői pálya
Bobalagút Balatonfűzfőn

A szabadidőparkban mindemellett egy íjászpályából, kalandösvényekből, mászótoronyból és drótkötélpályából álló kalandpark, nem utolsósorban pedig egy paintball-pálya is várja a látogatókat.

Képek: www.zemplenkalandpark.hu; www.bobozas.hu/visegrad; www.balatonibob.hu.

Ezt is szeretjük