Képeken a titokzatos magyar tengerszem
Türkiz csoda a hegyekben
A hatalmas kőfalakkal körülvett Megyer-hegyi tengerszem hazánk egyik legszebb természeti csodája.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Zempléni-hegységben, a tengerszint felett 324 méterrel megbújó Megyer-hegyi tengerszem hazánk rejtett kincseinek egyik legvarázslatosabb példája, egyúttal egy tavaszi hegyvidéki túra tökéletes úti célja lehet. Ha látni akarod a 70 méter magas sziklafalakkal körbevett, egykori bányaüregből kialakult kuriózumot, vedd Sárospatak felé az irányt.

A tengerszem felülről
Meredek falak határolják
Korlátok biztosítják az utat
A bányászlakások

Bányaüregből természeti csoda

A Sárospatak fölött fekvő Megyer-hegy közelében élők korán felismerték, hogy annak riolittufa kőzete - melynek kvarcszemcséi a vulkanikus tevékenységnek köszönhetően kovasavval itatódtak át, és megkeményedtek - tökéletesen alkalmas a megmunkálásra, többek között a gabonaőrlők és érczúzók számára lehetett belőle malomkövet készíteni.

A mai Borsod-Abaúj-Zemplén megye területén fekvő egykori bányában a 15. században a kitermelés már javában folyt, mivel azonban mindez kézi erővel történt, a bányászok kénytelenek voltak mindvégig a helyszínen tartózkodni.

Ennek köszönhető azonban, hogy a tengerszem környéke nem csupán a mesebeli tó révén különleges, a sziklafalak oldalába vájt kicsiny bányász-szálláshelyek ugyanis további izgalmas látnivalót jelentenek.

A kövek kitermelésének mértéke a 19. század utolsó felétől csökkent drasztikusan, míg 1907-ben a bánya teljes bezárása mellett döntöttek. Miután a bányászok elhagyták a területet, a hatalmas üreget fokozatosan eltelítette az esővíz, kialakítva a helyenként hat és fél méter mélységű tavat.

Bár a tengerszem elnevezés eredetileg olyan tavat jelöl, mely a gleccserek jegének elolvadása után maradt vissza, látványa révén a Megyer-hegyi csodára is hamar ráragadt a kifejezés.

Az ország egyik legfestőibb kirándulóhelye

A Bükki Nemzeti Park gondnoksága alatt álló, mintegy egy hektár területet magában foglaló vidéket, a meseszép tavat és környezetét 1977-ben nyilvánították természetvédelmi területté. A környék az év bármely szakában szabadon látogatható, autóval a 37-es főúton haladva juthatsz el hozzá - a hely Sárospatak és Károlyfalva között található.

Tisztás a tengerszemnél
A sziklamászók is kedvelik

A károlyfalvi leágazásnál a piros négyszöggel jelölt turistaúton érdemes elindulni, mely egy szintén festői halastóhoz vezet, majd az erdő mentén egy meredekebb szakasz következik, végig a piros jelzés mentén. A tengerszem bejáratánál egy tisztáson tűzrakó hely és padok várják a pihenni vágyó kirándulókat, ahonnan kitaposott ösvény segíti a természeti ritkaság bebarangolását. Nem árt azonban az óvatosság, a sziklafal ugyanis helyenként igen meredek és veszélyes - ezt a korlátok is jelzik.

Az út során a szállásüregeket, illetve néhány itt felejtett malomkövet is meg lehet tekinteni, az üreg északi részénél egészen a víz szintjéhez is leereszkedhetsz - a vízből kiálló sziklák pedig a legbátrabbakat csábítják kalandra. Megmártózni azonban még a nyári melegben sem ajánlott a tóban a víz mélysége, illetve a fenékvíznek köszönhető szennyezettség miatt. Ha a tengerszemet teljes mértékben gyalogosan szeretnéd megközelíteni, Sárospatak belvárosától kövesd a Malomkő Tanösvény piros jelzését, mely elvezet egészen idáig - a tengerszem környékén a piros T jelzést kell követned.

Képek: hu.wikipedia.org Megyer-hegyi tengerszem szócikke, Einstein2, Civertan; www.sarospatak.hu/tengerszem.

Ezt is szeretjük