Sissi is imádta sógora tengerparti szirtre épült kastélyát: a Miramare-kastély igazi gyöngyszem

Sissi sógora, Habsburg Miksa építette az olaszok egyik leggyönyörűbb kastélyát.

Trieszti Miramare-kastély
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A Trieszti-öböl gyöngyszeme a tengerparti sziklaszirtre épült, 19. századi Miramare-kastély, amelynek ablakaiból és különleges díszkertjéből varázslatos látvány a tenger végtelen kéksége.

A Miramare építtetése I. Ferenc József öccse, Habsburg Miksa osztrák főherceg nevéhez fűződik, aki magának és feleségének építtette az 1850-es években Carl Junker építész tervei alapján. Az isztriai fehér márványból készült, romantikus kastély már messziről lélegzetelállító látvány.

A trieszti Miramare-kastély

A kastély minden szemlélőjét egy pillanat alatt lenyűgözi, ami nem meglepő. Az elhelyezkedése páratlan, a talapzatként szolgáló magaslatot a tenger vize nyaldossa, a sós víz illata szinte megszédíti az embert, aki a kastélyparkban sétál, vagy megpihen a sziklákkal ölelt magasparton.

A kastély nevének eredete is erre a csodára utal, ugyanis a Mir-a-mare szóból származik, mely nemes egyszerűséggel annyit tesz: „kilátás a tengerre”. A panorámában pedig garantáltan nem kell csalódnia senkinek. 

A neogótikus stílusú kastély építtetője I. Ferenc József öccse, Wittelsbach Erzsébet magyar királyné, azaz Sissi sógora volt, aki maga is járt a káprázatos épületben. Az épületbelsőben, főként a szalonban a királyné tisztelete és emlékezete ma is tetten érhető, mivel időnként ő is vendégeskedett a Trieszt városától mintegy 8 kilométerre levő, pazar épületben.

Kép Sissi trieszti látogatásáról.
Kép Sissi trieszti látogatásáról.
Fotó: Dea / G. Dagli Orti / Getty Images Hungary

Sajnálatos módon Habsburg Miksa és felesége, Belgiumi Sarolta sem élvezhette sokáig a gyönyörű tengerparti panorámát. Hét évvel az épület elkészülte után, 1867-ben az azóta III. Napóleon francia császár felkérésére Mexikó császárává kinevezett osztrák főherceget letaszították trónjáról, majd golyó általi halálra ítélték.

Az osztrák riviéra területét a Monarchia feldarabolása után, 1920-ban Olaszországhoz csatolták, majd 1955-ben államosították. A Miramare kastélyban azóta működő múzeum belépőjeggyel látogatható, többek között a főherceg hajókabinokhoz hasonló lakószobái, a feleség szobái, a vendégszobák és az ebédlők is bejárhatók.

A palota körüli hatalmas, csodálatos, növényritkaságokban is bővelkedő kert egyelőre ingyen látogatható, ráadásul kutyussal is bátran beléphetnek a területére az érkezők. A kertben nem csupán impozáns látványelemeket, mint a kis tavak, a szökőkút vagy a rekonstruált istálló, de Miksa szobrát, sőt, egy kis kápolnát is megtekinthet az ember, érdekessége, hogy keresztje abból a Novara hajó anyagából készült, amelyen Miksa reményteli útnak indult Mexikó kinevezett császáraként.

A Miramare kastély télen-nyáron népszerű turisztikai attrakciót jelent az Adriai-tenger partján, Magyarországról mindössze öt és fél - hat óra alatt elérhető autóval, így akár egy tartalmas hosszú hétvége is eltölthető a gyönyörű térségben, megcsodálva Trieszt további látnivalóit is a Piazza dell'Unità d'Italia nevet viselő hatalmas főterétől a Molo Audace csodálatos panorámáján és a Piazza Del Ponterosso piacán át a Canal Grandéig.

Nézz tovább! Csodás, nyugodt olasz kisvárosok

Van néhány gyönyörű olasz kisváros, amit még nem fedeztek fel annyira a turisták. Mutatunk belőlük egy csokorral.

8 csodás kisváros Olaszországban, ahol még nem vár hatalmas turistatömeg: ide utazz, ha a helyiekre vagy kíváncsi

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images.)

Ezt is szeretjük