A turizmus tette tönkre ezt a 10 helyet: nem csak a népszerű nagyvárosokat érinti
A tömegturizmus jelentős problémává nőtte ki magát.

GettyImages-1194075579
beauty and style
Top olvasott cikkek

Róma, Velence, Barcelona, Amszterdam - mi a közös bennük? Többek között az, hogy annyi turista keresi fel őket minden évben, hogy az már negatív hatással van a helyiek mindennapjaira.

Azonban nem csak a híres nagyvárosok küzdenek a problémával, egyre több hely kerül fel a listára.

A tömegturizmus háttere

Az egyik jelentős indok, ami manapság feltesz egy adott helyszínt a tömegturizmussal küzdők listájára, az Instagram. Bizonyos helyszínek valóban olyanok, mintha egy mesekönyvből vagy képeslapról elevenednének meg, és az Instagramnak hála ezek a csábító fotók egyre több emberhez eljutnak. Így újabb helyek jönnek divatba egyre több embert inspirálva, hogy felkeressék és megörökítsék azt.

Egy másik indok a filmturizmus, ugyanis bizonyos helyszínek azért vonzzák tömegével a turistákat, mert szerepeltek valamilyen filmben vagy sorozatban. Remek példa erre Dubrovnik, ahol számos Trónok harca-jelenetet vettek fel, és szinte a semmiből vált a világ egyik leglátogatottabb városává.

A tömegturizmus káros hatásai sok mindenre kiterjednek: a turisták sok esetben akadályozzák a helyiek jövés-menését, szemetelnek, és károsítják a műemlékeket. Sok helyen ezért a kormány vagy az önkormányzat már kénytelen különböző korlátozásokat bevetni.

(Képek forrása: Getty Images)

Ezt is szeretjük