Egy apró montenegrói sziget a világsztárok kedvence: halászfaluból lett luxushotelsziget Sveti Stefan

A montenegrói Sveti Stefan sziget egykor halászfalunak adott otthont, ma luxushotelekben száll meg a felső tízezer.

Sveti Stefan sziget
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A montenegrói tengerpart gyöngyszeme Sveti Stefan, melynek funkciója az elmúlt évszázad során óriási változásokon ment keresztül, mára igazi turistaparadicsommá változott a tehetős utazóközönség számára.

A jelenleg hivatalosan Budvához tartozó település az Adriai-tenger partján bújik meg, részben a szárazföldön, részben egy vékony földszorossal kapcsolódó szigeten. Utóbbi történelmét izgalmas legendák övezik, a 20. században pedig különös fordulatot vett sorsa.

A Sveti Stefan sziget

Sveti Stefan évszázadokon át halászfaluként működött, egy kis templom állt csupán a szigeten. A Velencei Köztársaság fennállása idején stratégiai szerepe volt, miközben a birodalmon belül komoly autonómiával rendelkezett a hely: a velencei hajók elleni kalóztámadások leverésében segédkeztek, cserébe nem kellett például adót fizetniük. A települést és templomát egyébként Szent István vértanúról nevezték el.

Egy helyi legenda szerint a 16. században a török hódító seregek hadihajókkal próbálták elfoglalni és lerombolni a vidéket. Az itt honos, Paštrović nevű főnemesről elnevezett tengeri népség visszaverte a támadókat. Ezt követően a helyiek indítványozására a Velencei Köztársaság erődöt épített a szigetre, ezután védelmi szerepet is ellátott a török hadak ellen. Kezdetben nagyjából egy tucat család élt itt, ez az apró szám mintegy 400 lakosra nőtt az 1800-as években. Tengeri kereskedelemmel, mezőgazdasággal is foglalkoztak a lokációban. Az 1900-as években azonban az előkelő réteg is kinézte magának a területet. A faluban épült meg a Karađorđević uralkodócsalád egykori nyári rezidenciája, a 800 olajfával körülvett Miločer-villa, mely jelenleg is luxushotelként funkcionál.

A halászfalu lakossága és a védelmi erők a 20. század első felében szép lassan elszivárogtak a szigetről, a több százból az 1950-es évek közepére már csak körülbelül húszan maradtak. Helyüket egyre inkább a turisztikai szolgáltatók, szálláshelyek vették át, mára egyértelműen az idegenforgalom tölti be a vezető szerepet. Az 1950-es évektől kezdődően egyre több ilyen célú apartman épült, mígnem idővel a hely - a jugoszláv kormány beavatkozása révén is, akik az itt maradtakat is a szárazföldre költöztették - hotelszigetté vált. Ezt követően exkluzív üdülőhely lett, amely csakhamar a felső tízezer nagy kedvencévé vált.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A kormány az egyik később épült templomot kaszinóvá alakíttatta. Az üdülőövezetet olyan világhírű alakok látogatták meg, mint Orson Welles, Sophia Loren, Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor, Carlo Ponti és Kirk Douglas. Politikai konferenciáknak, sőt sakkversenynek is helyet adott, ahol Borisz Szpasszkij és Bobby Fischer is játszott.

Jugoszlávia felbomlása a szigetre is hatással volt, hanyatlásnak indult. A montenegrói kormány azonban szerencsére nem hagyta annyiban, nemzetközi pályázatokat írt ki az újjáalakulás érdekében. 2007-ben az Aman Resorts nyerte meg a pályázatot a harmincéves bérleti szerződéssel, 2009-re elkészült a minden eddiginél modernebb üdülőhely. Egy évvel később Andrea Bocelli is koncertet adott a szigeten.

A National Geographic által a világ 50 legszebb helye közé választott sziget ma magántulajdon, csak a szálloda befolyásos vendégei tartózkodhatnak rajta. A járvány idején ez a szóban forgó szálláshely bezárt, és még újra sem nyitott, a nyilatkozatokban biztonsági aggályokat és kormányzati szervekkel fennálló konfliktusokat említett a zárvatartás okai között.

Ettől függetlenül a térség csodás turisztikai desztináció, az óvárost körülvevő strandok vize lassan mélyül, partja homokos, minden igényt kielégít, és a szárazföldi domboldalakon még jobb árakon is foglalhat az ember szállást, miközben a kilátás elsőrangú.

Montenegró csodás látnivalói

Montenegró sokak bakancslistájáról hiányzik, pedig nagyon is érdemes meglátogatni.

Montenegró káprázatos szépségeit még kevesen ismerik: varázslatosak rejtett kincsei

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Kép: Getty Images.)

Ezt is szeretjük