Romantikus hétvége kettesben? Ez a magyar város tökéletes a páros kikapcsolódáshoz
Mutatjuk, mi mindent csinálhattok együtt.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Van egy hely az ország délkeleti szegletében, melynek különleges, nosztalgiával és régi vágású romantikával fűszerezett hangulata egész biztos levesz a lábadról, nem beszélve arról, hogy akkor sem kell hiányérzettel magatok mögött hagyni macskaköves utcáit, ha pihenésre, üdítő kikapcsolódásra és kényeztetésre vágytok.

Ha szeretnétek egy tökéletes napot kettesben tölteni, vegyétek célba hétvégén a nyolcszáz éves, híres-neves Gyulát! A történelmi múltjáról, műemlékkincseiről és fürdőjéről híres város Békés megyében, a román határhoz közel, Magyarország legmélyebben fekvő területén található.

Gyönyörűen felújított belvárosa, vadregényes, ősszel kiváltképp hangulatos parkjai, csobogó szökőkútjai ideális terepet nyújtanak a hosszú, romantikus sétákhoz, ám a város ezen kívül is számos programlehetőséget és látványosságot tartogat, legyen szó történelmi és kulturális kalandozásról, kellemes fürdőzésről vagy épp néhány kettesben töltött óráról az ország egyik legrégebbi és leghíresebb cukrászdájában.

Romantikus séták a nosztalgia jegyében

A mintegy hatszáz éves gyulai vár Európa egyetlen olyan gótikus síkvidéki téglavára, mely a történelem viharaival dacolva épen maradt. Már a vár falai között sétálva is a múltban érezhetitek magatokat, azonban, ha a várban található múzeumi kiállításokat is szemügyre veszitek, feledhetetlen ízelítőt kaptok a középkor történelméből és a reneszánsz hétköznapokból.

Miután pedig kellőképp magatokba szívtátok a régmúlt varázsát, megcsodálni pedig leginkább egymást szeretnétek, andaloghattok a híres vártkertben, de a vár előtti mesés kis tavon csónakba is szállhattok lovagoddal.

Forrás: gyulainfo.hu
Tipp
Gyula, mint Békés megye turisztikai központja, egész évben gondoskodik a színes programokról. Október 22. és 25. között gasztronómiai fesztivált rendeznek, azonban, ha mégsem ezen a hétvégén veszitek célba a várost, tegyétek novemberben, amikor Gyula az Erkel Emléknapnak ad otthont, illetve a várban megkezdődik az adventi készülődés is. Ha szeretnél többet megtudni Gyuláról, a programokról, valamint a helyi látnivalókról, kattints ide! »

Kellemes lazítás a Várfürdőben

A Gyulai Várfürdő az egykori Almásy-kastély hatalmas parkjában található, mely természetvédelmi területet képez. Számos olyan fa áll itt, mely növénytani ritkaságnak számít - ilyen például az Erkel-fa is, mely arról nevezetes, hogy árnyékában hűsölve komponálta Erkel Ferenc Bánk bán című operáját.

A Várfürdő medencéi olyan távolságban helyezkednek el egymástól, hogy nagyobb tömeg esetén is élvezni tudjátok a csendet és egymás társaságát, a gyógy-, élmény- és strandfürdő továbbá a fedetlen, szabadtéri medencéken kívül fedett résszel is rendelkezik, így hűvösebb idő esetén sem kell lemondanotok a csobbanásról, mely amellett, hogy kellemes, a gyógyvíz magas ásványianyag-tartalmának köszönhetően még egészséges is.

Múzeumok varázsa

A fürdőzés előtt vagy után Gyula további kulturális kincseivel is megismerkedhettek, többek között az Erkel Ferenc gyulai életét és munkásságát bemutató, rekonstruált berendezéssel kialakított Erkel Ferenc Emlékházzal, mely a zeneszerző szülőházából jött létre 1968-ban.

A földszintes, klasszicista stílusú ház tantermet és tanári szobát is magában foglal, itt tanított ugyanis Erkel édesapja. A gazdag gyűjteményben megtalálhatóak a család eredeti használati tárgyai, fényképei, levelei, kéziratos kottái, valamint az a 14 karátos emlékkoszorú is, mely Erkel Ferenc ötven éves karnagyi jubileumára készült.

Ha mindez még nem volna elég, és további közös élményeket szereznétek, látogassatok el a romantikus Ladics-házba is, melynek nyolc berendezett helyisége a 19. és 20. század polgárságának életébe nyújt betekintést. A Ladics család házából kialakított múzeum hatalmas gyűjteménye mintegy 3500 tárgyból áll, különlegességét adják emellett a csodálatos biedermeier és historizáló szobabútorok, illetve a meisseni porcelántárgyak.

Forrás: gyulainfo.hu

Zárszó krémessel és teával

A hosszú, eseményekben gazdag nap levezetésére nem is lehetne tökéletesebb helyet találni a híres gyulai Százéves Cukrászdánál, mely amellett, hogy számos süteménykülönlegességgel és egzotikus teával csábítja melengető falai közé a kicsiket, a nagyokat és az ifjakat, Gyula egyik legszebb épületének, egyben az ország második legrégebbi cukrászdájának számít.

Az 1840 óta működő cukrászda régi, restaurált biedermeier bútoraival a reformkor hangulatát idézi. Néhány finom falat után, mielőtt hazaindulnátok, érdemes benézni a cukrászmúzeumba is, mely a cukrászműhely helyén áll.

Ezt is szeretjük