3 gyönyörű őszi kirándulóhely a hétvégére
Bár az idő egyre hűvösebb, most sem kell a négy fal között maradnod! Kirándulj egyet, és barangold be hazánk legszebb őszi tájait.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokak szerint az ősz a második tavasz, hisz a búcsúzó, de ezerszínű, mustillatú évszak legalább olyan varázsos tud lenni, mint a márciusban újjászülető természet. Bár az idő hűvösebb, és a vénasszonyok nyarának is búcsút kellett inteni, ha szeretnél kimozdulni, illetve testet-lelket megmozgató kikapcsolódásnak szentelni a hétvégét, íme, három kirándulóhely, ami talán ősszel a legszebb.

Szigliget
Velemér
Szilvásvárad

Gyönyörű táj balatoni kilátással: Szigliget

A Balaton közvetlen közelségében, a Tapolcai-medence vulkanikus hegyei között meghúzódó, festői falvacska nemcsak archaikus hangulatáról és legendás jegenyefáiról híres, de gyönyörű fekvése, történelmi emlékei és zamatos borai is gondoskodnak arról, hogy az utazó elszakadjon kicsit a hétköznapok zajától, kikapcsolódjon, és valóban különleges élménnyel térjen haza.

A táj ősszel különös nyugalmat áraszt - nem véletlenül zarándokol olyan sok író és költő a híres szigligeti művésztelepre ihletet meríteni -, azonban akkor is látogass ide bátran, ha aktív kikapcsolódásra és egy kis izgalomra vágysz, ugyanis a várdomb gondoskodik róla, hogy alaposan átmozgasd magad.

Ha felérsz a 13. században épült várhoz - melynek ma sajnos csak romjai láthatók -, csodás panoráma tárul majd eléd mind a Balaton, mind pedig a környék híres vulkanikus hegyeinek irányába.

A vártól leereszkedve 15 perc alatt eléred a falu templomát, mely mellett egy régi lengyel kastély - ma várvendéglő - található, melynek kapujában a Balaton vidékének legrégebbi, pontosabban 1638-as barokk címere látható. A templomtól a kék turistajelzést követve továbbhaladhatsz a Kamon-kő tanösvényen, mely érinti többek között a település híres Árpád-kori templomát is. Mindemellett, ha szerencséd van, és jókor látogatsz Szigligetre, a helyi pincék ízeivel is megismerkedhetsz.

Aprócska templom, mesebeli tisztás: Velemér

A Vas megye délnyugati sarkában található, apró falvacskákból, szerekből és portákból álló mesebeli vidék - vagyis az Őrség - nemcsak kiemelkedő kultúrtörténeti és hazánkban egyedi módon megőrzött néprajzi értékei révén lophatja be magát a szívedbe, de az erdőkkel és ligetekkel szabdalt természeti táj is gondoskodik róla, hogy egy őszi kirándulás a nyugati őrvidéken sokszínű és felejthetetlen élményt nyújtson.

Bár e tájegység számos látnivalóval vár, a legismertebb talán a híres veleméri Árpád-kori templom, melyet Őriszentpéter felől Bajánsenyén és Magyarszombatfán keresztül érhetsz el.

Ha Magyarszombatfáról gyalog indulsz tovább, amellett, hogy a néhány órás út során tested is felfrissül, a Szentháromság-templomon kívül megismerheted a hagyományos őrségi mesterségeket - Fazekasház és gölöncsérek Magyarszombatfán -, a táj sajátos építészeti jegyeit - harangláb Gödörházán -, illetve a Szentgyörgyvölgyi-patak mentén megfigyelhető élővilágot - Sárgaliliom tanösvény.

Egy igazán vadregényes hely: Szilvásvárad

A Bükk lábánál, Egertől északra található Szilvásvárad nem véletlenül számít az ország egyik legszebb turisztikai célpontjának. Természeti adottságainak és hagyományőrző múzeumainak köszönhetően a látnivalókat szinte felsorolni is lehetetlen: ha idelátogatsz, többek között megcsodálhatod a híres Fátyol-vízesést, a védett ősbükköst, az istállós-kői ősemberbarlangot, a pisztrángos tavakat, nem utolsósorban pedig a világhírű lipicai ménest. Mindezt akár kisvasutas körtúra keretén belül is végigjárhatod, azonban a
turistaútvonalakat követve akár bakancsosan is. Ha utóbbit választod, a vasútállomástól északkeletnek indulva a Szilvás-patak környékén térhetsz rá a Bácsó-völgy felől érkező zöld jelzésű turistaútvonalra.

Ezután a vasúti síneket keresztezve vedd az irányt a Szalajka-völgy felé. A kristálytiszta pisztrángos tavak barlangürege után a szabadtéri múzeumot, majd a lépcsőzetesen kialakult Fátyol-vízesést is megpillanthatod. A Szalajka-forrást elérve, majd a piros jelzést követve hamarosan az istállós-kői barlanghoz érhetsz, ahonnan meredek és kanyargós úton haladva kapaszkodhatsz fel az Istállós-kőhöz, mely 959 méteres magasságával a hegység legmagasabb pontja.

Innen a kék háromszöggel jelzett útvonal mentén ereszkedhetsz le a Katona-sírokon és a forrásokban bővelkedő Bácsó-kerten keresztül egészen Szilvásváradig.

Ezt is szeretjük