Hihetetlen látvány a tenger alatti folyó Mexikóban: fák és levelek is vannak a partján
A barlang mélyén titokzatos világ rejtőzik, a sűrű, ködszerű réteget sziklák és fák tarkítják.

GettyImages-518929579
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A búvárok sok mindenre fel lehetnek készülve a mélység titkait fürkészve, ám egy víz alatti folyó látványa talán még a legrutinosabbakat is lenyűgözi. 

Márpedig pontosan ez található az egyik mexikói, elárasztott barlang mélyén, ami az adrenalinfüggő merülők kedvenc, valóban varázslatos helyszíne. 

Titokzatos, kútszerű képződmények

A sűrű, mexikói dzsungelben különböző formájú és nagyságú víznyelők és barlangok sorozata bontja meg a zöld növényzetet. Az ilyen cenoték természetes módon, a mészköves felszín beszakadásával kialakult, kútszerű karsztképződmények, amelyek a világ számos pontján előfordulnak, ám a Yucatán-félszigeten különösen gyakoriak.

Ik Kil-víznyelő, Mexikó, Yucatán
Ik Kil-víznyelő, Mexikó, Yucatán
Fotó: JohannesBluemel Photography / Getty Images Hungary

Sokfélék lehetnek, sekélyek és mélyek, vízzel telítettek vagy anélküliek. A maja romváros, Tulum közelében található, több mint ötven méter mély Cenote Angelita egészen különleges természeti tüneménnyel várja azokat, akik készek rá, hogy felfedezzék rejtett kincseit. 

Folyó a mélyben

A felszín közelében még csak a víz kékjét láthatják a kalandra vállalkozók, ám lejjebb haladva, körülbelül harminc méter mélységben sűrű ködfátylat pillanthatnak meg, amit sziklák szúrnak át. A jelenség egy felszíni folyó benyomását kelti. 

cenote angelita
Fotó: Bernard Radvaner / Getty Images Hungary

A sziklákon kidőlt fatörzsek, lehullott falevelek teszik teljessé az illúziót, egészen szürreális látványt nyújtva. A jelenség tudományos magyarázata az, hogy eltérő sűrűségük miatt a kútban a sós és az édesvíz nem keveredik egymással, előbbi lent, utóbbi feljebb található, és egy hidrogén-szulfid-réteg választja el őket.

By Franck Seguin in Angelita Cenote for the project #onebreatharoundtheworld. Safety by Julien Borde Rodrigo Salsas Louis Pasquer

Közzétette: Guillaume Néry – 2017. november 3., péntek

A felhőszerű sáv háromméteres, a barlangba eső növényzet bomlásából keletkezik, a gáz igen toxikus, benne a látási viszonyok korlátozottak. A kísérteties helyet számos búvár felkeresi, bár a merülés gyakorlottságot, alapos felkészültséget igényel, és már a cenote bejáratának elérése sem egyszerű. Szervezett túrák garantálják a biztonságos kalandot.

A cikk az ajánló után folytatódik

A maják számára szent helyek voltak

A Mexikó délkeleti részén elhelyezkedő Yucatán-félsziget a maja civilizáció központja volt. A romvárosok messze földről vonzzák a turistákat, és a cenoték rendszerét is jelentős érdeklődés övezi. A maják vallásos tisztelettel fordultak a képződmények felé, amelyek ivóvizet is biztosítottak a számukra. Azt gondolták róluk, hogy a föld alatti világ kapui.

A Szent Cenote Chichén Itzá közelében.
A Szent Cenote Chichén Itzá közelében.
Fotó: John Elk / Getty Images Hungary

A Chichén Itzá romváros közelében lévő Szent Cenotéban a régészek arany- és kerámiatermékek, valamint emberi áldozatokra utaló csontok maradványaira bukkantak. A félsziget sok cenotéja saját becenévvel bír, a Cenote Angelitát A Rémálomként is szokták emlegetni. 

Hatalmas kristálylabirintus rejtőzik Mexikó alatt: tündérvilágba érkezik, aki lemegy

Óriási kristályok szelik át a föld alatti barlangot. A természeti tüneményt 2000-ben fedezték fel, amikor egy bányásztársaság kiszivattyúzta a talajvizet. Valószínűleg a lélegzetük is elállt egy pillanatra az eléjük táruló látványtól. Ezt a barlangot a világ eddigi egyik leglátványosabb geológiai felfedezésének tartják.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük