Valami van a víz alatt, ami akár Atlantisz is lehet: a Bermuda-háromszögben fedezték fel

Ez megválaszolhatja a kérdést, merre is terül el Atlantisz rejtélyes, egykori városa.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kanadai kutatók, Paul Weinzweig és Pauline Zelitsky Kuba partjainál dolgoztak, amikor különös felfedezést tettek. Alámerülő robotjuk városromszerű, körkörös és piramisokra emlékeztető objektumokat talált az óceán fenekén, 650 méter mélyen, a paranormális eltűnésekről híres Bermuda-háromszög területén.

A kutatók szerint a romok hatezer évvel ezelőttiek is lehetnek, ami elképesztő: viszonyításképp, 1500 évvel előznék meg az egyiptomi piramisokat.

Atlantisz?

A kétezres évek elején tett felfedezést követően az óceánkutatók és archeológusok alkotta kutatócsoportban felmerült a gondolat, hogy nem egyszerűen egy elsüllyedt egykori városra, hanem jó eséllyel Atlantiszra bukkantak a mélységben.

A város sorsa ugyanis kísértetiesen hasonlít az Atlantiszéhoz, amint az a legendában olvasható. Eszerint az ősi város tulajdonképpen elsüllyedt. A mélyben talált, ismeretlen várost is elnyelte a mélység, feltehetően az utóbbi jégkorszak idején. A jég olvadásával drasztikusan nőtt az óceán vízszintje, és szigeteket, illetve jókora szárazföldi területeket kebelezett be, beleértve valószínűleg a titokzatos város területét is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

Atlantiszt - Atlasz szigete - először Platón említette írásaiban, aki szerint a várost évezredekkel korábban egy éjszaka alatt rombolta le egy földrengés vagy egy cunami. Azt azonban senki sem tudja, hogy a filozófus politikai elmélkedését illusztrálandó találta ki Atlantiszt, vagy valóban létezett.

Bizonyítékként az Atlantisznak vélt óceáni romvárost kutató szakemberek egyike elmondta, hogy a Yucatán kultúrákban - és Yucatán nincs lehetetlen távolságban a Bermuda-háromszögtől - úgy tartják, őseik egy kataklizma sújtotta elsüllyedt szigeten éltek, melynek neve Atlanticú volt. Hogy erről Platón hogyan szerzett tudomást, az már más kérdés.

Ezt is szeretjük