3 hangulatos tanösvény, ha kirándulnál a friss levegőn: kellemes sétát tehetsz a hidegben is

Gyönyörű tanösvényeket járhat be az ember a téli hidegben is.

tatai fényes tanösvény
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fagyos, szeles időben sokan a bekuckózást választják, ám amikor kicsit kedvezőbbé fordul az időjárás, egyre többen nyúlnak a túrabakancsért. Egy-egy kellemesebb, tél végi hétvégén a kimozdulás a friss levegőre a testnek és a léleknek egyaránt jót tesz.

A tanösvények ilyenkor ideális választást jelentenek: az általában lakott területek közelében kijelölt, néhány kilométeres túrák könnyen teljesíthetők, gyerekek és felnőttek számára is tanulságosak, és a korai sötétedés sem lesz nehezítő körülmény, hiszen egy-két óra alatt még lassú tempóban is a végükre ér az ember. 

Városszéli oázis: a Kamaraerdei tanösvény

A Budapesti Kamaraerdő egy valóságos kis sziget Dél-Buda közvetlen, nyugati szomszédságában, amelyet egy négy kilométer hosszú, tizenkét állomásos tanösvény jár be. Megismerheti az ember többek közt az erdő történelmét, növényvilágát, jellemző madarait, emlőseit, de betekintést nyerhet a talaj rétegeibe is egy vízmosásban vezető útszakaszon.

Gyerekkel remek móka a Nagyrét erdei játszótere, ahol pihenőhelyeket is kialakítottak, aki pedig a tanösvény bejárásánál hosszabb túrára vágyik, tehet egy kis kitérőt a Tétényi-fennsík platójára is, ahol egy hatalmas víztorony vonzza magára a tekinteteket a gazdag, különösen értékes gyepvilág fölött.

A Kamaraerdő és a tanösvény a 41-es villamos végállomásától, a Kamaraerdei Ifjúsági Parktól pár perc sétával érhető el, vagy az autóval érkezőknek a Susulyka utcai parkolótól, ám feltétlenül számolni kell azzal, hogy ez hétvégente, kellemes időben hamar megtelik. A sár is fontos tényező, a fagyott föld felolvadása után lehet némi dagonyára számítani néhány szakaszon, bár a masszív túrabakancs ebben az időben mindenhol erősen javasolt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Út a Szénások alatt: Jági-tanösvény

A Szénások, különösképpen a Nagy-Szénás kedvelt úti cél a Budai-hegységben, Nagykovácsi és Pilisszentiván határában. A pilisi len élőhelyeként Európai Diplomával díjazott terület közelében húzódik meg a Jági-tanösvény, mely Pilisszentivánról indul, és 3,5 kilométeren, hat állomáson mutatja be a környéket.

A kislevelű hárs jelét követve hangulatos patakvölgyekben sétálva érhető el a mesterséges Jági-tó, a Vadász-rét, vagy csodálhatók meg a dolomitszikla-képződmények. A tanösvényfüzet a Duna-Ipoly Nemzeti Park oldaláról letölthető, ahogy a környéken túrázók számára készült mobilalkalmazás is.

Csillogó tavi világ: a tatai Fényes tanösvény

Egyéni látogatóként és családdal bátran felkereshető a jelenleg is nyitva tartó tatai Fényes tanösvény. Ez tizennyolc állomáson vezet végig, bemutatva a hely természeti adottságait, a karsztforrások élővilágát, a láperdők kincseit. Az enyhén szénsavas forrásvízen túl a fokozottan védett növények és a színes madárvilág is különlegessé teszi a túrát.

Az élményhez pedig az érdekes állomásokon túl a kalandos útvonal is hozzájárul: több ponton kötélhidakon vagy csónakokkal járható be az ösvény.

A Fényes tanösvény a Fényes fasor felől közelíthető meg, bár a vasútállomástól az út hosszú, az azonos nevű fürdő és kemping melletti parkoló meglehetősen sok hellyel várja az érkezőket. Az aktuális jegyárakról és kedvezményekről az oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

A zúzmara is jól áll kedvenc magyar tájainknak

A kedvenc hegyeink vastag hótakaróján és a hajnali ködön átszűrődő halvány napsugarakon túl a zúzmarával csipkézett tájak láttán is hamar elámul az ember.

(Képek: Tamás Katalin, Országalbum/ RosszQtya juhaszj,  papuska.)

Ezt is szeretjük