Már egyetlen szúnyogcsípés is halálos lehet: nemcsak egzotikus országokban nagy a kockázat
Az utazás előtt már meg kell tenned a szükséges lépéseket, hogy biztonságban legyél.

nagykep?cikkid=170061&kep=szunyog-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

A már ismert, évszázadokon át pusztító, szúnyogok által terjesztett megbetegedések még mindig jelen vannak a világon. Ezek mellett a kutatók évről évre újabb mutálódott és genetikailag alkalmazkodó fajtákat fedeznek fel, melyekkel együtt jönnek az új betegségek is.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy utazás előtt mindig naprakészen tájékozódj, hogy milyen oltások és egyéb előkészületek javasoltak, mielőtt elindulsz. A Nemzetközi Oltóközpont például naprakész, teljes körű tájékoztatást biztosít minden olyan országról, ahol a szúnyogok terjesztette betegségek vagy más problémák egészségügyi kockázatot jelentenek.

A szúnyogok által terjesztett betegségek

Ahogy a szúnyogok vért szívnak, egyaránt kapcsolatba kerülhetnek baktériumokkal, vírusokkal és parazitákkal is, melyek a rovarokat nem betegítik meg, ám hordozóként továbbadhatnak akár halálos kórokat is.

szunyog kicsi

A veszélyes, szúnyogok által terjesztett betegségek között van a nyugat-nílusi láz, mely Romániában, Csehországban, sőt, Magyarországon is megjelent, de a malária is széles körben elterjedt, és a megelőzésére tett intézkedések nélkül számos országban jelentős veszély. A szúnyogoktól emellett a dengue-láz, a sárgaláz, a Zika-vírus, a tularemia és többféle agyhártyagyulladás is elkapható. Tudj meg többet a leggyakoribb moszkitók terjesztette betegségekről!

A malária

A malária a legrégebbi betegség, amit nőnemű moszkitók terjesztenek. Lefolyása akár halálos is lehet, és gyakran vannak magyar érintettek. Megelőzéséhez gyógyszer szedése szükséges, melyet már az utazás megkezdése előtt el kell kezdeni alkalmazni, majd a nyaralás folyamán és a hazatérést követően is egy darabig folytatni kell.

A betegség során egyhetes lappangási időszak után akut lázas állapot alakul ki, amit hidegrázás, izomfájdalom, fejfájás és hasi fájdalom, hányás és hasmenés kísér. A malária parazitái Mexikóban, Közép- és Dél-Amerikában, Afrikában és Ázsiában is jellemzőek.

A cikk az ajánló után folytatódik

A sárgaláz

A sárgaláz influenzaszerű tünetekkel jár, de a láz mellett súlyos májgyulladás és vérzés, illetve sárgaság is társul hozzá. Afrikában és Dél-Amerikában jellemző, ahol a halálozási aránya akár a 20%-ot is elérheti. A sárgaláz védőoltással megelőzhető, mely tíz éven keresztül biztosít a szúnyog által terjesztett betegség ellen immunitást.

A dengue-láz

A dengue-lázat szúnyogok, leginkább az ázsiai tigrisszúnyog terjeszti. A láz mellett kanyaróhoz hasonló bőrtünetek és nagyon erős csontfájdalom jellemzi. Szövődményei nagyon veszélyesek, és akár több típusával is meg lehet fertőződni. A betegség ellen van védőoltás, és aki Ázsiába utazik, annak ajánlott is beadatni.

bakteriumok

A Zika-vírus

A Zika-vírus is az egyik újkori szúnyog által terjesztett fertőzés, mely a csípés által eljut az ember szervezetébe, és egy enyhe lázas betegséget okoz. Fejfájás, ízületi és kötőhártya-gyulladás járhat vele, de általában önmagától gyógyul. A betegség egyedül a terhes nőkre jelent nagy veszélyt, akiknél ugyanis előfordulhat, hogy kisfejűségben szenvedő magzatnak adnak életet, ami azt jelenti, hogy a baba agyi állománya fejletlen marad. A betegség Brazíliában, Mexikóban, Nigériában, Ugandában, Thaiföldön nagy számban is előfordul. Elszórt esetekre Németországban, Dániában, Angliában és Kolumbiában volt példa.

A Zika-vírus ellen nem áll rendelkezésre oltás, így csakis a szúnyogcsípés elkerülésével lehet védekezni ellene. A terhes nők számára nem ajánlott, hogy vírus által erősen érintett országokba tervezzenek utazást, illetve, ha mégis, folyamatos szűrővizsgálatokkal javasolt figyelemmel kísérni a magzat épségét.

A nyugat-nílusi láz

Afrika északi, Európa déli részét, Indiát és az Egyesült Államokat is gyakran érinti a nyugat-nílusi láz, ám a betegség az esetek túlnyomó többségében tünetmentesen zajlik, más esetekben pedig legtöbbször influenzaszerű lefolyása van. Augusztus és szeptember között akár a magyarországi szúnyogoktól is meg lehet kapni, ám oltás nem szükséges. Javasolt a szúnyogcsípések ellen a megszokott módon védekezni, illetve a gyanús megbetegedéseket a szövődmények megelőzése érdekében alaposan kivizsgáltatni.

A leggyakoribb rovarcsípések

Magyarországon a legnagyobb eséllyel ilyen csípésekkel találkozhatsz. Képeken mutatjuk, miről ismered fel őket!

Egyéb szúnyogok által terjesztett betegségek

A tularemia lázzal, a nyirokcsomók megdagadásával járó betegség, melynek tüdőgyulladás lehet a szövődménye. Elsősorban Észak-Amerikában és Eurázsia északi területein fertőz, ám itt is többnyire csak a vizes élőhelyek érintettek. Védőoltás létezik ellene, ám ezt ritkán alkalmazzák, javasolják azonban a szúnyogriasztó használatát ilyen helyeken, valamint azt, hogy a szintén fertőzésveszélyes kullancsokat azonnal távolítsd el.

A szúnyogok által terjesztett agyhártyagyulladás különböző változatai például Japánban és Venezuelában is előfordulhatnak. A megelőzésükhöz azonban nem minden esetben állnak rendelkezésre védőoltások, így az elsődleges védekezés fizikálisan történik.

Nemcsak a tabletták és oltás segíthet

Ha olyan helyre készülsz, ahol a szúnyogok csípése akár komoly veszélyt is jelenthet, akkor érdemes a speciális szúnyogriasztó készítményeket, ruházatot vagy hálókat és baldachinokat már itthon beszerezni. A célországokban ugyanis nem biztos, hogy megfelelő minőségben áll majd rendelkezésre hatékony gyógyszer és felszerelés.

Ezt is szeretjük