Hol lehetett a bibliai Szodoma és Gomora? Nem az volt a lakosok bűne az írás szerint, mint sokan hiszik
Szodoma és Gomora az erkölcsi romlottság jelképévé vált az idők folyamán. A bibliai helyszínek pontos elhelyezkedését sokat kutatták.

GettyImages-1435560763
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szodoma és Gomora városának neve elsősorban a Bibliából lehet ismerős, de ma már általánosságban az erkölcsi züllöttség, a gátlástalanság, a hitványság jelképeként szokás emlegetni.

A Biblia számos ma is létező várost említ, többek között a Sínai-hegy, Megiddó hegye, a kánai menyegző helyszíne és Jézus életútjának fontos pontjai, így Názáret, a Júdeai-sivatag és a Golgota-hegy is a zarándokok kedvelt úti célja.

Szodoma és Gomora bűnei

Szodoma és Gomora történetét Teremtés könyve, Mózes első könyve tartalmazza, mely szerint a két várost lakosainak bűnei miatt kénköves, tüzes esővel pusztította el haragjában Isten. Sokan ma tévesen azt feltételezik, a Szentírás a lakók bűneiként a szexuális szabadosságot és a homoszexualitást említi, ám erre az egyház erkölcsi értelmezéseinek vaskalapossága ellenére sincs egyértelmű utalás.

Mózes első könyve a gonoszságot tartotta a szodomaiak vétkének, Ezékiel próféta pedig úgy fogalmaz, a bűnük az volt, hogy a bőség és a békesség ellenére, melyben részük volt a lakosoknak, nem támogatták a szegényeket és rászorulókat. Más próféták magyarázatai közé tartozik a házasságtörés, az istentelenség, a kicsapongás és a paráznaság.

A bibliai helyszín a valóságban

Szodoma és Gomora pontos földrajzi helyszíne vita tárgyát képezi a mai napig, a Biblia a Pentapolisz, azaz az Öt Város részeként is említi, mely valószínűleg a Jordán-síkságon létezhetett. A régészek leletei alapján többféle feltételezés is fennáll. Vannak olyan elméletek, melyek szerint a Holt-tengertől északra feküdt, mások szerint a tó déli medencéje környékén volt megtalálható. Egyes bibliakutató történészek úgy vélik, a két város legendája néhány bronzkori város pusztulásából eredhetett.

A cikk az ajánló után folytatódik

A bűnös városok története

A bibliai történet szerint Ábrahám prófétát angyalok látogatták meg, akik elmondták neki, hogy Szodoma és Gomora ellen annyira sok a panasz, olyan súlyosak a lakosok bűnei, hogy Isten meg fogja büntetni, és el fogja törölni azokat a föld színéről. „Valóban el akarod pusztítani az igazakat is a gonoszokkal?" - tette fel az elhíresült kérdést a próféta. Isten ígéretet tett, hogy ha tíz igaz embert talál a gonoszok között, meghagyja a városokat.

Az angyalok Ábrahám unokaöccséhez, Lóthoz is ellátogattak, ahol a lakosok rájuk akartak törni. Mivel Lót nem engedte az erőszakos népet a vendégei közelébe, azok megátkozták, míg végül az angyalok mentették meg őket, megparancsolva, hogy családjával együtt azonnal meneküljön el a városból, és egyetlen pillantást se tegyenek hátra. Így a település pusztulása előtt elhagyhatták a területet, egyedül felesége nem tudta megtartani ígéretét, visszatekintve a városra sóbálvánnyá, sóoszloppá változott.

Így néz ki ma Názáret

Názáret, az angyali üdvözlet és Jézus gyerekkorának helyszíne ma különleges zarándokhely.

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary - Johann Jakob Hartmann festménye, Lót és lányai.)

Ezt is szeretjük