Ingyenes utazás jár a magyaroknak is: csak regisztrálniuk kell!
Ingyenes utazást vezettek be a szomszédban, ami a magyarokra is vonatkozik.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az MTI információi szerint a külföldiek körében is népszerűek a Szlovákiában tavaly ősszel bevezetett, széles rétegek számára ingyenes vasúti utazást biztosító kedvezmények.

A nyugdíjasokra és a fiatalokra vonatkozó ingyenes vasúti közlekedést előzetes regisztráció mellett lehet igénybe venni, ezzel a lehetőséggel eddig csaknem 13 és fél ezer nem szlovák állampolgár élt.

Nagyon sok magyar utazik így már most is

A regisztrált külföldiek az ingyenes személyszállítás keretében eddig mintegy 20 ezer utat, 1,7 millió kilométert tettek meg, ami átlagosan egy 85 kilométeres útszakaszt jelent fejenként. A szlovák vasúti társaság adatai szerint az ingyenes utazást igénybe vevő külföldiek legnagyobb hányada magyar és cseh állampolgár.

Példa nélküli kedvezmények

Az ország történetében példa nélküli mértékű, rendkívül széleskörű vasúti utazási kedvezménycsomag bevezetéséről tavaly ősszel döntött Robert Fico kabinetje, az intézkedés pedig november 17-én lépett hatályba.

Ennek alapján minden 15. életévét nem betöltött gyermek, minden 26 évesnél fiatalabb, nappali tanulmányokat végző diák, illetve a 62. életévüket betöltött személyek és a nyugdíjasok az ország területén térítésmentesen vehetik igénybe a vasúti személyszállítást.

A másodosztályú menetjegy ingyenes megváltására jogosító kedvezmény az állami és a magánkézben lévő vasúti társaságok csaknem összes járatára egyaránt érvényes, az alól csak az Intercity és az Eurocity vonatok képeznek kivételt.

A kedvezmény szlovák állampolgárok és külföldiek által egyaránt érvényesíthető. Az ingyenes utazás 6 éves korig menetjegy nélkül, 15 éves korig az életkort igazoló személyi okmány felmutatásával megváltott menetjegy segítségével, a diákok esetében diákigazolvánnyal megváltott menetjeggyel, a többi kategóriába tartozó utas által pedig az utasforgalmat bonyolító társaságnál ingyenesen kiváltható igazolvánnyal vehető igénybe.

Ezt is szeretjük