Az Édenkert sem lehetne ennél szebb: a Szlovák Paradicsom völgyei mesébe illenek

A Szlovák Paradicsom Nemzeti Park varázslatos látnivalókkal van tele.

Szlovák Paradicsom
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Aggteleki-karsztvidék folytatásaként húzódik észak felé a Gömör–Szepesi-érchegység, melynek csodás, nemzeti parki védettséget élvező vidéke a Szlovák Paradicsom nevet viseli.

A Szlovák Paradicsom neve találó, a nemzeti park hegyvonulatai, szurdokvölgyei és más különleges látnivalói olyan gyönyörűek, hogy akár a Mennyországban is lehetnének.

A Szlovák Paradicsom hegységei

A vidék egyébként Káposztafalvi-karsztként is ismert, maga a nemzeti park azonban több hegyvonulatot magában foglal, így a Sztracenai-hegységet, a Sztolica-hegységet, valamint a Rozsnyói-hegység és az Alacsony-Tátra egy-egy részét, a csaknem érintetlen kincsek elvarázsolják az embert.

Az érchegység triász eredetű mészkövét több folyó szeli át, káprázatos szurdokvölgyeket hozva létre a vidéken. A leglátványosabb, bakancslistára kívánkozó helyszín a Hernád-áttörés és a Gölnic által vájt Sztracenai-völgy, melyek között friss vizű hegyi patakok is csörgedeznek.

A Hernád-áttörés kalandos szurdoka

A Hernád folyó szurdokvölgye nagyjából 15 kilométer hosszú, több helyen meredek sziklákkal szegélyezett. Az Alacsony-Tátrából eredő folyó e szakasza fölött kő- és függőhidak vezetnek át, az ösvény igazi kalandtúrát tesz lehetővé.

Az áttörés Podlesok és Csingó települések felől is megközelíthető, a túraútvonal bejárását egyszer érdemes betervezni a természetjárás és az izgalmas szurdokok szerelmeseinek.

Ugyancsak izgalmas útvonal húzódik végig a Suchá Belá-szurdokban, amely létrákon mászva járható be, az utat meseszép vízesések, patakok övezik.

A Tamásfalvi-kilátó panorámája

A Szlovák Paradicsom egyik leggyönyörűbb panorámája a Szepestamásfalva szomszédságában található Tamásfalvi-kilátóból nyílik. Tiszta időben a Magas-Tátra hegyvonulatai élesen kirajzolódnak a horizonton, de a Hernád-áttörést és a sziklacsodákat is jól belátni.

A Dobsinai-jégbarlang

A gyönyörű kanyonok és a kilátópontok nem az egyedüli különlegességei a Szlovák Paradicsomnak: itt található ugyanis Közép-Európa egyik legismertebb jégbarlangja, a jégkorszakban keletkezett Dobsinai-jégbarlang is, amely szintén csodás természeti képződmény.

A barlang érdekessége, hogy felületét egy folyamatosan termelődő vastag jégréteg fedi, a termekben robusztus jégoszlopok is állnak. Egyfajta természetes jégveremként működik: az állandó jégképződés annak köszönhető, hogy a barlang bejárata annak legmagasabb pontján található, és északi fekvése miatt a nap sem éri, így a melegebb levegő zavartalanul kiáramolhat felfelé, a helyére hideg levegő tör be.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A Dobsinai-jégbarlang egyébként az Aggteleki- és Szlovák-karszttal együtt került fel a világörökségi listára 2000-ben, bár azoktól kissé távolabb található. A levegő hőmérséklete 0 °C és –1,0 °C között van, és nagyjából fél kilométer látogatható belőle, így a Hernád-áttöréshez hasonlóan érdemes felvenni a meglátogatni vágyott vidékek listájára.

A Sajó völgye is meseszép

A Hernád folyó a Sajóba torkollik, melynek útja ugyancsak gyönyörű a Kárpátoktól egészen a Tiszáig.

Mesébe illő képeken a Sajó völgye: a Kárpátok gyönyörű vidékén ered, a Tiszába torkollik

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary, Flickr/Govisity.com.)

Ezt is szeretjük