Egyre több a szivacsváros világszerte: a legjobb megoldás villámárvizek ellen, ha a természethez nyúlunk vissza

A szivacsvárosok megoldást nyújthatnak a klímaváltozással járó villámárvizekre.

profimedia-0625058367 (1)

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A klímaváltozással járó szélsőséges időjárási körülmények hatásai az élet egyre több területén megmutatkoznak, a világ számos pontján megoldandó problémát jelentenek, különösen érintettek az alacsonyabb területeken fekvő és erősen urbanizálódott térségek.

Az alacsonyan elhelyezkedő régiókat, a nagyvárosokat és a sűrűn lakott területeket egyre erősebben fenyegetik a villámárvizek, amelyek pusztítását tavaly júliusban Európa is megtapasztalhatta, amikor mindössze néhány nap alatt hatalmas mennyiségű csapadék hullott Németország, Belgium és Hollandia egyes részeire, városokat öntve el, anyagi károkkal és emberáldozatokkal járva.

Szivacsvárosok a világban

A világ számos pontján gondot okoz a jelenség, ám egyre több ország látja be, többek között Kína, az Egyesült Államok vagy éppen Németország, Dánia és Hollandia, hogy igazán gyors és hatékony megoldást csak a természet, illetve az azzal együtt újratervezett városkép nyújthat.

A szivacsvárosok olyan természetes, zöldített területek a városokban, melyek kialakításával a víz elvezethetővé válik, áradása lassulhat, mindeközben újra is hasznosulhat, védve a lakosságot és az életteret a hirtelen utcákra ömlő esőtől.

Süllyesztett terek, több zöld, kevesebb beton

A tervezett megoldásokba beletartozik a több városi zöldfelület, a fásítások, a betonnal fedett területek mennyiségének csökkentése, a zöldtetők, valamint a mesterséges víztározó funkciót is ellátó süllyesztett terek, parkok, tavak, medencék kialakítása, amelyek szükség esetén felfogják a csapadékvíz egy részét. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

A multifunkcionális területek helyszínt biztosítanak a szórakozáshoz, és a növényzet révén a nyári hőmérsékletet is hűtik. A folyók mentén, az árterekben ugyancsak fásítások, vízelvezető rendszerek segítik a felesleges csapadék felszívását, megszűrését, szikkasztását.

Kínai mintaprojektek

Kínában több mintaprojekt indult már, amelynek során a milliós nagyvárosokban zöld szigeteket alakítottak ki. Ezek képesek a víz elvezetésére, összegyűjtésére, megszűrésére, tárolására, miközben természetes életteret is teremtenek. Az egyik első Harbin városában, 34 hektáron épült meg, ám egyre több város alakított ki saját koncepciót a vízgazdálkodási stratégiája megváltoztatására ilyen szigetek segítségével.

Sicsiacsuang városa is jó példa a hatékony vízmegtartó-gazdálkodó rendszer építésére. A szivacsként működő zöld szigeten egy természetes tavat is kialakítottak, mely segít a csapadék tárolásában, a helyi városvezetés célja a lélegző település felépítése volt. 

Hosszú évek munkája meg is hozta az eredményét, Sicsiacsuangban a mindent elsöprő városi villámárvizek megelőzhetővé váltak, amely mellett a vízellátás javult, és az ökológiai körforgás is helyreállt. A módszer a városokban egyértelműen hatékony, és biztató tendencia, hogy egyre több ország ébred rá arra: az egyetlen élhető megoldás visszatalálni a természethez.

Mitől lesz egy ország zöld?

A világ legzöldebb országai sokat tesznek a fenntarthatóságért, és egytől egyig Európában találhatók.

(Képek: Profimedia, Pixabay, a borító- és ajánlóképen Sicsiacsuang látható.)

Ezt is szeretjük