Egyre több a szivacsváros világszerte: a legjobb megoldás villámárvizek ellen, ha a természethez nyúlunk vissza
A szivacsvárosok megoldást nyújthatnak a klímaváltozással járó villámárvizekre.

profimedia-0625058367 (1)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A klímaváltozással járó szélsőséges időjárási körülmények hatásai az élet egyre több területén megmutatkoznak, a világ számos pontján megoldandó problémát jelentenek, különösen érintettek az alacsonyabb területeken fekvő és erősen urbanizálódott térségek.

Az alacsonyan elhelyezkedő régiókat, a nagyvárosokat és a sűrűn lakott területeket egyre erősebben fenyegetik a villámárvizek, amelyek pusztítását tavaly júliusban Európa is megtapasztalhatta, amikor mindössze néhány nap alatt hatalmas mennyiségű csapadék hullott Németország, Belgium és Hollandia egyes részeire, városokat öntve el, anyagi károkkal és emberáldozatokkal járva.

Szivacsvárosok a világban

A világ számos pontján gondot okoz a jelenség, ám egyre több ország látja be, többek között Kína, az Egyesült Államok vagy éppen Németország, Dánia és Hollandia, hogy igazán gyors és hatékony megoldást csak a természet, illetve az azzal együtt újratervezett városkép nyújthat.

A szivacsvárosok olyan természetes, zöldített területek a városokban, melyek kialakításával a víz elvezethetővé válik, áradása lassulhat, mindeközben újra is hasznosulhat, védve a lakosságot és az életteret a hirtelen utcákra ömlő esőtől.

Süllyesztett terek, több zöld, kevesebb beton

A tervezett megoldásokba beletartozik a több városi zöldfelület, a fásítások, a betonnal fedett területek mennyiségének csökkentése, a zöldtetők, valamint a mesterséges víztározó funkciót is ellátó süllyesztett terek, parkok, tavak, medencék kialakítása, amelyek szükség esetén felfogják a csapadékvíz egy részét. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Május 31-én van a Dohányzásmentes Világnap, amelyet az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) kezdeményezésére 1988 óta minden évben megtartanak. A nemzetközi nap célja, hogy felhívja a figyelmet a dohányzás egészségügyi kockázataira. Ezen a napon szeretnénk felhívni a figyelmet az életmódváltás fontosságára, és arra, hogy a váltásban minden megtett apró lépés számít!

Promóció

A multifunkcionális területek helyszínt biztosítanak a szórakozáshoz, és a növényzet révén a nyári hőmérsékletet is hűtik. A folyók mentén, az árterekben ugyancsak fásítások, vízelvezető rendszerek segítik a felesleges csapadék felszívását, megszűrését, szikkasztását.

Kínai mintaprojektek

Kínában több mintaprojekt indult már, amelynek során a milliós nagyvárosokban zöld szigeteket alakítottak ki. Ezek képesek a víz elvezetésére, összegyűjtésére, megszűrésére, tárolására, miközben természetes életteret is teremtenek. Az egyik első Harbin városában, 34 hektáron épült meg, ám egyre több város alakított ki saját koncepciót a vízgazdálkodási stratégiája megváltoztatására ilyen szigetek segítségével.

Sicsiacsuang városa is jó példa a hatékony vízmegtartó-gazdálkodó rendszer építésére. A szivacsként működő zöld szigeten egy természetes tavat is kialakítottak, mely segít a csapadék tárolásában, a helyi városvezetés célja a lélegző település felépítése volt. 

Hosszú évek munkája meg is hozta az eredményét, Sicsiacsuangban a mindent elsöprő városi villámárvizek megelőzhetővé váltak, amely mellett a vízellátás javult, és az ökológiai körforgás is helyreállt. A módszer a városokban egyértelműen hatékony, és biztató tendencia, hogy egyre több ország ébred rá arra: az egyetlen élhető megoldás visszatalálni a természethez.

Mitől lesz egy ország zöld?

A világ legzöldebb országai sokat tesznek a fenntarthatóságért, és egytől egyig Európában találhatók.

(Képek: Profimedia, Pixabay, a borító- és ajánlóképen Sicsiacsuang látható.)

Ezt is szeretjük