Emiatt könnyen kifütyülhetnek a strandon: ne csináld, és akkor nem lesz baj!
Ha nem akarod, hogy kisípoljanak a strandon, erre figyelj!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A többség számára a nyaralás és a strandok hangulata egyet jelent az önfeledtséggel, érdemes azonban tisztában lenni azzal, hogy a fürdőzés komoly veszélyeket is rejthet magában, akár a medencékben, akár a természetes vizekben.

Sajnos a meggondolatlanság, a felelőtlenség és az alapvető szabályok be nem tarása minden évben halálos áldozatokkal jár, nem véletlen, hogy a hatóságok is igyekeznek a lehető legtöbb fórumon felhívni a figyelmet arra, mire kell nagyon ügyelni.

Nem szabad túl messzire beúszni

A magyar rendőrség honlapja, a Police.hu információi szerint kiemelkedően fontos szem előtt tartani, hogy a tavakban található bóják nem csupán jelzésértékűek, az azokon túli fürdőzés ugyanis veszélyes lehet, ami miatt könnyen kifütyülhetnek a vízből, vagyis sípszóval hívják fel előbbire a figyelmet a vízimentők, illetve a partiőrök.

Figyelj a viharjelzőre is, hiszen a sárga, villogó fénye figyelmeztet a veszély közeledtére. Elsőfokú viharjelzésnél a parttól számított 500 méternél nagyobb távolságra fürödni tilos, míg másodfokú riasztás esetén a fürdés és a vízben tartózkodás is tiltott.

További életmentő szabályok

Mindig csak kijelölt helyen fürödj, és a fürdést tiltó tábla jelzését semmi esetre se hagyd figyelmen kívül, mert akár az életeddel is fizethetsz érte.

Felhevült testtel soha ne ugorj a vízbe, és étkezés után, teli gyomorral se fürödj. Alkoholfogyasztás esetén is tartózkodj a fürdőzéstől, és csak a sekély vízbe merészkedj, ha nem vagy jó úszó. Ha egyáltalán nem tudsz úszni, ne használj gumimatracot, mert egy esetleges vízbe forduláskor a mélyben találhatod magad. Ha úszni indulsz, lehetőleg válassz magad mellé egy társat.

Ne felejtsd el azt sem, hogy a hat éven aluli, továbbá az úszni nem tudó, 12 éven aluli gyermek csak felnőtt kíséretében fürödhet a szabad vizekben. Gyermeket emellett a vízparton sem szabad felügyelet nélkül hagyni.

Lehetőség szerint ismerd meg a fürdésre alkalmasnak gondolt vízterület sajátosságait, mederviszonyait, továbbá célszerű tájékozódni a várható időjárásról és a segélykérés módjáról is. Ha bajba kerülsz, ne ess pánikba, kiabálj, jelezz a legközelebbi személynek. Ha valaki más van bajban, segítségért kiált, integet a vízből, vízibicikliről vagy hajóról, azonnal hívj segítséget, értesítsd a vízimentőket vagy a strand személyzetét!

Ezt is szeretjük