Ezt az erdei kerékpárutat imádták idén a legjobban a túrázók: mesebeli helyeket jár be Somoskőújfalutól Eresztvényig

Az idei év erdei kerékpárútja káprázatos útvonalat jár be az észak-magyarországi Somoskőújfalu és Eresztvény között.

Somoskőújfalu és Eresztvény közti kerékpárút
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Nógrád megyei Somoskőújfalu és Eresztvény között vezető kerékpárút nyerte el 2021-ben az év erdei kerékpárútja címet az Országos Erdészeti Egyesület pályázatán a közönség voksaival.

A tíz döntős útvonal mindegyike páratlan szépségű tájakat jár be országszerte, bekerült a szavazásba a Fáni-völgyi, Szárliget és Vérteskozma közti út, a Sástó melletti Görgőbikki út, a Kemence és Diósjenő közti, a Kőkaputól Gerendás réten át Újhutáig, a Nagyirtástól Nagybörzsönyig, a Pilismaróttól a Két-Bükkfa-nyeregig tartó szakaszok, a Szántód és Lulla közti, a Szentendrétól Pap-réten át Visegrádig és a Szilvásváradtól Répáshutáig vezető szakaszok. 

Az év erdei kerékpárútja Nógrád mesés tájain

A szavazáson nagy előnnyel, 836 vokssal győzedelmeskedett a Somoskőújfalu és Eresztvény között húzódó kerékpárút, amely festői vidékeket jár be. A túra természetesen kerékpár nélkül is bejárható, gyalogosan a piros sáv jelzéssel ellátott utat kell követni.

A kerékpárút tömegközlekedéssel legegyszerűbben a salgótarjáni vagy a somoskőújfalui vasútállomásról közelíthető meg, ahonnan a sárga kerékpáros turistajelzést kell követni. A kezdőpont a Somosi úti bolt, ahol az autóval érkezők számára egy parkoló is rendelkezésre áll.

Somoskőújfalu határában egy régi bányavasút vonala mentén visz az út, még egy izgalmas alagúton is áthajthattok, ezt követően viszont már az erdő mélyén tekerhettek. Az útvonal pihenőhelyekkel, játszóterekkel, madárparkkal megszakítható, így gyermekekkel érkezők számára is ideális. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Eresztvény, a Medves kapuja

A szakasz végpontja a közigazgatásilag Salgótarjánhoz tartozó Eresztvény, melyet a Medves kapujaként tartanak számon. Az Eresztvényi Geopark Látógatóközpontban kávé, tea, forró csoki és harapnivalók várják az érkezőket a salgói vár szomszédságában, de a bringákat letéve a medvesi bányákat bemutató geotanösvényen túrázhatnak, vagy családi kincskeresésen is részt vehetnek a kalandra vágyók.

Innen visszafordulhattok, de a kerékpárút tetszés szerint tovább is folytatható a sárga jelzésű úton Somoskő irányába, ahol a határon túl álló somoskői vár látványa igézi meg az arra járókat. A falu előtt az út kettéágazik, Magyar-bánya felé a sárga úton tehettek nagyobb kerülőt, vagy jobbra lefordulva a piros jelzésű kerékpáros úton a Strázsa-hegy alatt haladhattok el a medvesi bányák felé. A zöld kerékpáros jelzésre érve érhető el Salgóbánya, gyönyörködve Salgó várában, majd a zöld úton továbbtekerve a salgótarjáni Beszterce-lakótelep is lehet a cél.

Az év legjobb kerékpárútját is megszavazták

A 2020 nyarán átadott új út Poroszló és Tiszafüred között húzódik, és betekintést enged a környék magával ragadó világába. Népszerűségét jól mutatja, hogy az idei év kerékpárútjának választották.

Nem csoda, hogy az év kerékpárútjának választották: a Tisza-tavi útvonal környéke páratlan szépségű

Tavaly fejezték be a Tisza-tó körüli kerékpárút utolsó összekötő szakaszát, most már teljessé vált a tókör.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary, Palóc Út Egyesület / Bakos Márk, Puskás János.)

Ezt is szeretjük