Ha még nem jártál a Hór-völgyben, akkor ez a túra kötelező: nem csak a patak és az erdő meseszép

Gyalog vagy biciklivel is nekivághatsz a Bükk egyik legszebb helyének.

hor volgy hajnal

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Bükk-hegység egyik legszebb táját hozza létre a Répáshuta mellett eredő Hór-patak, mely Mezőkövesdig tartó útja során a csodaszép Hór-völgyet vájja a hegyek közé.

A patak mentén négy nyugodt, kicsi település húzódik meg. Répáshuta lakói egykori mész- és szénégetők, üvegművesek, akiknek mindennapjaira a tájház emlékezik. Cserépfalu is intenzíven ápolja hagyományait, így a falu nemcsak a Hór-völgy kapuja, de kulturális gyöngyszeme is. Továbbhaladva Bogács borvidéke, pincéi és termálforrása következik, majd Mezőkövesd városa, ahol a Zsóry-fürdőt és a Matyó Múzeumot keresik fel a legtöbben. A települések megcsodálásán kívül azonban az erdőnek is megéri nekivágni, hiszen a Hór-völgy a túrázók számára igazi paradicsom.

Túrák a Hór-völgyben

A Hór-völgy Magyarország leghosszabb - 23 kilométeres - völgye, mely a Bükki Nemzeti Park egyik gondosan ápolt és féltett kincse. A völgy egykor fontos útvonal volt, melyen Mezőkövesd és Diósgyőr között lehetett közlekedni. A szurdok egyik bejárata Cserépfalunál található.

suba lyuk

A környék a régészet szempontjából is kiemelkedő jelentőséggel bír. A közelben található Suba-lyuk barlangban ugyanis egy neandervölgyi nő és egy gyermek csontjaira, valamint számos eszközre bukkantak, sőt, a népvándorlás korából is sok minden izgalmas került elő. A barlangot a völgy déli szakaszán a patakhoz képes mintegy 40 méterrel magasabban találod.

hor volgy magasbol

Ha Cserépfalu mellett a hegygerincre is felkapaszkodsz, a titokzatos Ódorvár romos maradványai mellől letekintve gyönyörű látvány tárul fel, a Dél-Bükk csipkés vonulataival és a környező falvakkal. Lefelé ereszkedve a cseppkövekben gazdag, csak engedéllyel látogatható Hajnóczy-barlang és az egykor itt élt erdészek munkáját bemutató Oszlai-tájház esik útba.

kisamerika

A környékből nagyszerű rövid ízelítőt ad, ha az Ördögtorony tanösvényt választod, mely mindössze tíz kilométer hosszú, és Cserépfalutól Cserépfaluig körben vezet. A 20 állomásból álló séta alatt megismerheted a helyi mészégetők életét, a Millenniumi-kilátót, a Hór-völgy egy szép szakaszát, Cserépfalu Kisamerikának gúnyolt barlanglakásait, az itt talált leleteket, a környék földtani sajátosságait, köztük a kaptárkőként is emlegetett ördögtornyokat.

hor volgy ut

A Hór-völgy biciklivel vagy gyalogosan is bejárható emellett Bogácsról vagy Hollóstetőről indulva, ahonnan köves-murvás ösvény vezet végig az erdő egy nagyon szép, buja szakaszán.

Itt akár egy közel 60 kilométeres körtúrát is lehet tenni, Bogács, a Subalyuk, az Oszlai-tájház, a Balla-völgy és a Hór-völgy összenyílásánál fekvő Tebe-rét, Bükkszentkereszt és határában a Lófő-tisztás, ahol IV. Béla harcolt a tatárokkal, majd műúton Répáshuta, vissza Cserépfalu és végül ismét Bogács állomásokkal.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Állat- és növényvilág

A völgy turisták számára kijelölt útját a tiszta vizű Hór-patak kíséri, ám nyáron gyakran nagyon kevés a víz a mederben. Ennek ellenére a vidéke növény- és állatvilágával is nagy élmény megismerkedni. Akik igazán szerencsések, akár az út pocsolyáiban is találkozhatnak hűsölő szalamanderrel, míg a környék igazi ritkasága a rejtőzködő életmódjáról híres vadmacska. Emellett az erdők összes nagyvadja, a sünök, a cickányok és a pelék a Hór-völgy gyakori lakói.

hor volgy szalamandra

Az egyedülállóan fajgazdag terület erdői még viszonylag fiatalok, a Hór-völgy Erdőrezervátum részét képezik, mely több mint négyszáz hektárra kiterjed. A völgy peremén emelkedő Perpác hegyoldalában sajmeggyes karsztbokorerdő kíséri az utat egészen az Ódorvárig, másutt csereseket, tölgyeseket, szilasokat, melegkedvelő tölgyeseket találsz. A dús aljnövényzetben számos - gyakran ritka - páfrányfajok, kicsi mogyorócserjék, apró virágok fordulnak elő.

A Kéktúra legszebb szakaszai

Csak keveseknek adódik lehetőségük arra, hogy a Kéktúra teljes egészét bejárják. Mutatjuk a legeslegszebb szakaszokat, amik tényleg kihagyhatatlanok minden túrázó számára.

A Kéktúra 10 leggyönyörűbb szakasza

Nézegess képeket!

Elolvasom

A képek forrása: indafoto.hu / tmfagy, Teteneverdle, cserépfalu.

Ezt is szeretjük