A legmegdöbbentőbb látvány a világon
Itt látszik legjobban a különbség szegények és gazdagok között
Egy kerítés választja el őket.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szegények és gazdagok közötti társadalmi szakadék már elméletben is megdöbbentő, azonban ezt fotókon látni egyenesen sokkoló.

Néhány méter választja el a két negyedet

São Paulo képeslapra illő, turistacsalogató arca mögött például olyan világ rejtőzik, amilyet még elképzelni is nehéz.

Döbbenetes fejlődés

Brazília tökéletes példája annak, milyen mértékben fejlődnek a világ legnagyobb városai. A korábban trópusi esőerdős területek szinte egyik napról a másikra tűntek el, hogy bevásárlóközpontoknak, luxuslakásoknak és autóutaknak adjanak helyet. Nemrégiben pedig a São Paulo északkeleti zónájában élő közösség egy részét szólították fel, hogy költözzenek ki kalyibáikból, hogy helyet adjanak az újonnan tervezett autópályának.

A nyomornegyedben élők egy hónapot kaptak arra, hogy elhagyják otthonaikat - mindezért körülbelül ezer fontot kaptak -, majd az időpont lejárta után néhány nappal már csak háromméteres törmelékhalom feküdt a korábban lakott területen.

Ez azonban szinte semmi ahhoz képest, hogy a legnagyobb szegénységben élők viskói mellé közvetlenül luxusnegyedet húztak fel.

Társadalmi szakadék

A Favelas negyed egyszerű, rétegelt lemezből vagy sokszor műanyagból épült kunyhói ránézésre is olyanok, mint a bizonytalanul álló lapok a kártyavárban, melyek egy nagyobb sóhajtástól is ledőlnek. A megfelelő csatornázás, az elektromos áram itt ritkaságszámba megy, de például az egészségügyi ellátás, illetve a rendfenntartás sem ismert, így közbiztonság sincs. Mivel a házak egymás hegyén-hátán állnak, mindenféle hivatalos tervezés nélkül, gyakoriak a tűzesetek is. Persze a perifériára szorult nyomornegyedben tűzoltóság sem található, ezért valószínűleg nem meglepő, hogy az olyan dolgok is, mint a telefon vagy a televízió, luxusnak számítanak.

Az Ipanema nevű városrész azonban mindennek az ellentéte. A sokemeletes apartmanok már önmagukban is luxusnak számítanak a bizonytalan kunyhókhoz képest, ám a teniszpálya, a közös medence, az egyéni medence és jacuzzi az erkélyeken, a márvány padlólap, valamint a személyre szabott alagsori garázs szinte megfoghatatlannak tűnnek a nyomornegyedben élők számára. Az egész helyzet azért nevetséges, mert a két teljesen különböző társadalmi réteg életterét csak néhány méter és egy elektromos kerítés választja el egymástól. Ez tökéletesen bemutatja, milyen nagy a szakadék a szegények és a gazdagok között.

Lüktető metropolisz

A megdöbbentő helyzetet leszámítva azonban São Paulónak is megvannak a maga szépségei. A 16. században alapított város mára szinte Dél-Amerika egyik vezető kereskedelmi központjává nőtte ki magát, köszönhetően többek között sokoldalú iparának. Persze turisztikai szempontból sem lehet panasz a városra.

Olyan nevezetességek állnak itt, mint a Theatro Municipal, amit a Párizsi Opera mintájára építettek, vagy például a híres Pátio do Colégio, ami a jezsuita rend egyik fő székhelye. Mindemellett a város tengerpartja is magáért beszél, homokos strandok és pezsgő éjszakai élet várja az idelátogatókat, legalábbis azokat, akik nem a társadalmi különbségekre és a város sötétebb, elgondolkodtatóbb arcára kíváncsiak.

Fotó: matthewpike.wordpress.com.

Ezt is szeretjük