Íme, a legolcsóbb és legdrágább város a világon: 2012 győztesei
Ez a két legszélsőségesebb város, legalábbis, ami az árakat illeti. Gondoltad volna?

beauty and style
Top olvasott cikkek

A nemzetközi tanácsadó és szolgáltató cég, a Mercer csoport rendszerint évente elkészíti különféle cégek megrendelésére azt a listát, mely árszínvonal szerint sorakoztatja fel a világ városait.

A legdrágább, Tokió
És a legolcsóbb, Karachi

Bár a legdrágább helyek terén csak kis változás történt az utóbbi évekhez képest, az euróövezet válsága rányomta bélyegét a sorrendre.

A legdrágább város és az élmezőny

A 2012-es év közepén, júniusban publikált felmérés szerint Tokió végzett az élen, vagyis a japán főváros számít a legdrágábbnak a világon, különösen a külföldi beutazók szempontjából. A kutatás során New Yorkot vették referenciapontnak, és a világ 214 városát hasonlították össze kétszáz fogyasztási cél alapján, vagyis azt vizsgálva, hol mennyire kerülnek a háztartási felszerelések, az élelmiszerek, illetve milyen árak jellemzik a lakáspiacot és a közlekedési rendszert.

Az első helyen álló Tokió valóban drága, fél kiló kenyér ára például 200 jen, vagyis több mint 500 forint, egy liter tej 204 jen körül mozog, mely 530 forint körüli árnak felel meg, egy csésze kávé pedig egy közepes színvonalú étteremben is körülbelül 370 jent, vagyis csaknem ezer forintot kóstál. A második legdrágább az angolai főváros, az olajiparból meggazdagodott Luanda lett, a harmadik egy másik japán város, Oszaka, a negyedik az orosz főváros, Moszkva, az ötödik pedig nem meglepő módon a svájci Genf. Szingapúr és Zürich a hatodik helyen osztoznak.

Lecsúszó európai városok

Több európai nagyváros is megsínylette a gazdasági válságot, ami a listán is meglátszik: Párizs a korábbi tizedik helyről a 37. helyre esett vissza, Róma a 8. helyről a 42. helyre, London a 18. helyről a 25. helyre, míg a megtépázott görög főváros, Athén a 24. helyről a 77. helyre. Ugyanakkor például Ausztrália és Új-Zéland városai jelentős előrelépéssel számolhattak.

Akárhová utazol, ezt tedd meg!

Egy drága városban az egészségügyi ellátás is borsos, így, ha ilyen helyre utazol, de akkor is, ha akárhová máshova, mindenképp köss utasbiztosítást. Nézd meg a videót, és tudj meg róla többet!

A világ legolcsóbb városa

A világ legolcsóbb városa a felmérés szerint a pakisztáni főváros, Karachi lett, ahol az árak tekintetében a tokiói összegek harmadával lehet számolni. Az ország déli részén található kikötőváros Pakisztán legnépesebb városa, mintegy 21 millió ember él itt. Karachi fontos gazdasági, kereskedelmi és kulturális központ, nem véletlen, hogy a fények városának, illetve a városok menyasszonyának is nevezik.

Az ideutazókat mesés tengerpartok, múzeumok, sokszínű történelmi emlékhelyek és lenyűgöző építészeti csodák várják, ugyanakkor a merényletek és az országról a terrorizmus miatt kialakult általánosan negatív kép miatt a turisták többsége jelenleg is tart a beutazástól. Nem utolsósorban a Magyar Külügyminisztérium sem javasolja magyar turisták nem szükségszerű látogatását az országba.

A világ mely városában élnél szívesen?

Ezt is szeretjük