Türkizkék, kristálytiszta vizű tó, de tilos fürdeni benne! Gyönyörű fotókon a rudabányai bányató

Az ország legmélyebb tava a mediterrán vidékek szépségével vetekszik.

rudabánya bányató
beauty and style
Top olvasott cikkek

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Kazincbarcikától 15 kilométerre fekvő Rudabánya elsősorban a 12 millió éves emberszabású majom maradványairól, a világhírűvé vált Rudapithecus hungaricusszal kapcsolatos leletekről ismert, másodsorban ennél, az egykoron virágzó bányavárosnál található az ország egyik legkülönlegesebb, legmélyebb bányatava is, amelynek látványa a mediterrán vidékek szépségével vetekszik.

A Rudabányai-hegység délnyugati részén, az Ormos-patak völgyének északi végében helyezkedik el a település, ahol már az ókorban vasércet, valamint színesfémeket, a 14. század végén pedig ezüstöt és rezet bányásztak. A 19. század végén itt üzemelt Európa legkorszerűbb bányaüzeme egészen 1985-ig, amikor gazdasági okok miatt kénytelenek voltak beszüntetni a vasércbányászatot, ami miatt sokan elköltöztek a településről.

Az ország legmélyebb és legfélelmetesebb tava

A rudabányai bányató a vasércbányászat utolsó helyszínén, a Vilmos és az Andrássy II. bányarész találkozásánál keletkezett 1985 körül. A 300 méter hosszú és 80 méter széles állóvíz az ország legmélyebb tava: mélysége megközelíti a 60 métert, ami miatt sokakban kelt félelmet. Bár türkizkék vize, a külszíni bányaművelés után visszamaradt meredek sziklafalak és a zöld növényzet hármasa miatt az ország egyik legszebb látványosságának mondható, a tóban mélysége és a víz alatt megbújó sziklák miatt fürödni tilos. Nézd meg a káprázatos fotókat!

(Borító-és ajánlókép: Indafotó/olzsi.)

Ezt is szeretjük