5 dolog, amire nagyon figyelj, ha online foglalsz magyar szállást: sok pénzed bánhatja

Az online szállásfoglalásnál az apró betűs részt is figyelembe kell venni.

Rejtett költségek a szállásfoglalásnál
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az online szállásfoglalás egyszerű, gyors, rugalmas, ám néhány részletre fontos figyelni, hiszen a rejtett költségek az árat is nagymértékben befolyásolhatják. A szállás kiválasztásánál általában döntő tényezőnek számít az elhelyezkedés, a könnyű elérhetőség, a nyújtott szolgáltatások, a korábbi tapasztalatok és természetesen az ár. 

Két év alatt ötödével drágultak a magyarországi szállások a KSH adatai alapján - írja a HVG az RTL Híradó nyomán, melyhez hozzáteszik: áprilisra 15,6%-kal nőtt az éttermi étkezés ára is, ráadásul a nyáron további emelkedés várható. A takarékosság jegyében azzal sem árt ezért tisztában lenni, pontosan milyen pluszköltségeket számolhatnak fel a szállásadók.

Rejtett költségek a szállásfoglalásnál

Az online szállásfoglaló portálok számos előnnyel bírnak, ám a vastagon szedett ár sokszor csak a kezdet: nem árt az apró betűs részt végigolvasni, hogy ne a fizetéskor érje meglepetés az embert. Akár a Szállás.hu, akár a Booking.com, akár az AirBnb rendszerén böngészel, néhány részletet mindig olvass el!

Lemondási költségek, előre utalás

Bár ma már számos olyan rugalmas ajánlat elérhető, amikor az utolsó napig ingyenesen lemondható a foglalás, nem minden esetben igaz ez. A szállások maguk döntenek arról, hogy számolnak-e fel kötbért lemondás esetén, amennyiben igen, az ajánlat részletei között szerepelnie kell az információnak, ahogy annak is, hogy meddig tart a kötbérmentesen lemondható időszak. A kötbér a szállásdíj meghatározott része, nem azon felül értendő. 

Előre fizetés esetén annak határidejét is fontos betartani, ellenkező esetben az online rendszer automatikusan törölheti a foglalást. Ha valaki előreláthatólag nem tudja utalni az adott összeget a határidőn belül, vagy olyan rövid idő telik el a foglalás és az utazás között, hogy nem garantált a pénz megérkezése az adott számlára - például csütörtökön foglal valaki hétvégére -, érdemes felvennie a kapcsolatot közvetlenül a szállásadóval.

Reggeli az árban?

Fontos tételt jelenthet a nyaralás alatt az étkezés költsége, ezért az sem mindegy, hogy a megadott ár tartalmazza-e a reggelit, esetleg a félpanziót. Amennyiben pedig nem tartalmazza, az mennyi pluszköltségért elérhető az adott szálláson. Ez akár néhány ezres tételt is jelenthet személyenként, ha kicsit spórolósabbá tenné az utat valaki, érdemes megfontolni, mindennap kéri-e az ember a pluszszolgáltatást.

Idegenforgalmi adó

Bár a vírushelyzet alatt átmenetileg eltörölték az idegenforgalmi adó megfizetésének kötelezettségét, jelenleg a Covid előtti időszaknak megfelelően szükséges azokat fizetni. Összegét alapvetően az önkormányzatok határozzák meg, maximális mértékét azonban a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény személyenként és vendégéjszakánként 300 forintban állapítja meg.

Az adó azok számára fizetendő a törvény szerint, akik nem állandó lakosként az önkormányzat illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát eltöltenek. Akadnak olyanok, akik mentesülnek a fizetési kötelezettség alól, például a 18 év alattiak, a gyógyintézetben, szociális intézményben ellátottak, illetve akik nem turisztikai célból szállnak meg, például egy képzés keretében vagy munkavégzés miatt utazóknál. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Takarítási díj

Az apró betűs részekben meglepő pluszköltségek is megbújhatnak egy ajánlatban, akad olyan szállás, ahol a vendégéjszakák árán és az idegenforgalmi adón túl takarítási díjat is felszámolnak, amelyet a távozás végén még pluszban meg kell fizetni. Bár magától értetődő a feltételezés, hogy a takarítás költségeit a szállásadó belekalkulálja az alapárba, van, ahol ez az általában néhány ezer forintos összeg mégis pluszként merül fel.

Kisállatok szállásdíja

Sokan vannak, akik el sem tudnák képzelni a nyaralást házi kedvencük társasága nélkül, így kifejezetten állatbarát szállást foglalnának. Ők gyakran tapasztalhatják, hogy a szálláshelyek között meglehetősen nagy különbségek vannak a kisállatok után felszámolt felárban. Már csak ezért sem árt alaposan végignézni az ajánlatot: van, ahova ingyenesen bevihetők, de a naponta számolt néhány száz forinttól a többezres tételig terjedhet az egy kutya vagy macska után fizetendő összeg, sőt olyat is lehet találni, ahol több tízezres kaució fejében vihető csak be a kisállat.

Vonatjegyek olcsóbban

A vonatjegyen is sokat spórolhat az ember, ha ismeri az utazási kedvezményeket, melyekre jogosult lehet.

20% kedvezmény jár a MÁV-ra, sokan mégsem élnek vele: így vásárolhatsz olcsóbban vonatjegyet

A vonatjegyen is sokat spórolhat az ember, ha ismeri az utazási kedvezményeket, melyekre jogosult lehet.

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük