Egy mesében sem nézne ki másképp: a különös német hídnak csodájára jár a világ

A németországi Rakotzbrücke látványa tündérmesébe illik.

Rakotzbrücke Németországban
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A németországi Rakotzbrücke különleges és lélegzetelállító látvány, amely egy mesevilágba repít el: a híd a Drezdától északkeletre, a német-lengyel határ mellett található koramlaui Azálea és Rhododendron Park gyöngyszeme, melyet az Ördög hídjaként is emlegetnek.

Az észak-szászországi kőhíd még az 1800-as években épült meg bazaltoszlopokból, és esztétikailag csakugyan páratlan: a Rakotzsee magas vízállásánál a víztükörrel kiegészülve egy tökéletes kör formálódik ki.

A csodaszép Rakotzbrücke

Rakotzbrückét valójában természetesen nem az ördög, hanem egy bizonyos Friedrich Hermann Rötschke építtette, miután megszerezte a park tulajdonjogát. A természetimádó, tehetős földbirtokos a 200 hektáros angolkertet egy általa felkért tájépítész segítségével tette meseszerűvé.

Rötschke a kőbányákból hozatott bazaltból építtette fel Rakotzbrücke hídját 1860-ban, de a hátterében levő különleges bazaltorgonákat, sőt több másik hidat, szobrokat, oszlopokat és egy kastélyt is, emellett egzotikus fafajtákat is telepített.

A tulajdonos a következő évtizedekben többször változott, míg végül az 1800-as évek végén Friedrich XI. Leopold gróf vásárolta meg a parkot, aki még csodásabbá tette az összhatást: az épített hatalmasságok mellé gyönyörű virágtakarót álmodott meg, máig minden tavasszal megcsodálható a park azálea- és rododendronpopulációja.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A tó és környéke eleinte erdőgazdálkodási, mezőgazdasági, haltenyésztési célokat szolgált, az 1960-as évektől lendült fel a turizmus a környéken. A cél a fürdőtó kialakítása volt, a '70-es években kemping is épült a parkban. Az erdei kisvasút azonban csak a '90-es években, a rendszerváltás után indult újra: a Muskau Erdei Vasút vonala Weißwasser és Kromlau között járja be a vidéket.

A híd környéke máig nagy vonzerőnek örvend a turisták körében, a Rakotzbrücke védelmében azonban a park fenntartói úgy határoztak, a kőhídra rálépni tilos. Az élmény szerencsére így sem kevésbé felejthetetlen: a legszebb látványt úgyis távolról csodálva nyújtja a hely.

Élő hidak a világban

Igenis létezik olyan építkezés, amely nem nyúl bele a természet rendjébe, és nem rombolja porig az élővilágot a kipécézett területen, hanem inkább teljes, megbonthatatlan összhangot teremt vele. Tökéletes példái ennek a lassú folyamattal épített élő hidak.

Gyönyörű, élő hidak a világban: az ősi építési módszer tényleg tiszteli a természetet

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük