Az ördög építette a britek különös kőhídját: már 3 ezer éve használhatják

Több ezer éves, legendás kőhídon sétálgathatnak a britek az Exmoor Nemzeti Parkban.

tarr-steps-bridge
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha legendás, nagy múltú épített emlékekről van szó, a többségnek azonnal eszébe jutnak a monumentális gízai vagy mexikói piramisok, az ókori templomok, de akár Hadrianus fala vagy a titokzatos Stonehenge is. A britek azonban az utóbbiakon túl egy ősi híddal is büszkélkedhetnek.

A különleges Tarr Steps Clapper Bridge a dél-angliai Somerset megyében található, mégpedig az Exmoor Nemzeti Parkban. A természetvédelmi területet kettészelő Barle-folyó fölött vezet át, ám igazán legendái teszik híressé a turisták körében.

Az ördög hídja

A híd 55 méter hosszú, és 17 hatalmas kőlapból épült, az egyes lapok pedig akár egy-két tonnásak is lehetnek, ezért számos találgatás indult a keletkezésére vonatkozóan. A helyi legenda úgy tartja, a hidat az ördög építette fel magának, hogy itt napozhasson, az emberek ezért az életükkel játszottak, ha megközelítették azt.

A történet szerint a helyi lakosok próbaképp egy macskát küldtek át a hídon, és az állat valóban szőrén-szálán eltűnt. A fenyegetés csak akkor szűnt meg, amikor egy helyi pap elkergette a sátánt. 

Azt azért hozzáteszik a mondához, hogy a környéken a nap csak ritkán bújik elő a felhők mögül, így az ördög nem épp a legjobb helyet választotta a napozásra.

Háromezer éves híd

A Tarr Steps mindenesetre a leghosszabb és legrégebbi hidak egyike, feltételezhetően 3 ezer évre, az i. e. 1000-es évekre nyúlik vissza az eredete, bár akad, aki a bronzkorra, és olyan is, aki csak az i. u. 1400-as évekre teszi az építését. A kezdetektől az átkelést szolgálta a Barle-folyón, az utóbbi időszakban pedig turisztikai vonzerővé vált.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az évezredeket jó állapotban túlélte a híd, bár előfordult, hogy a viharok és az árvizek egy-egy óriási követ mégis képesek voltak elmozdítani, és helyre kellett állítani azt. Mára a műemléki hidat a víz alatt acélhuzalokkal megerősítették, és a kőlapok is számozottak, hogy az esetleges időjárási viszontagságok esetén emelőgépekkel könnyebben cserélhetők, visszaépíthetők legyenek.

Az Exmoor Nemzeti Park kedvelt a turisták körében, kijelölt turistautakon járható be a Tarr Steps Woodland National Nature Reserve nevet viselő terület és a tiszta, gyors folyású Barle-folyó ámulatba ejtően szép völgye is. A növény- és vadállomány gazdag, fontos fajok itt a hűvös, nedves időszakot jól tűrő mohák és zuzmók, az állatok közül pedig a kincset érő gímszarvasok, pelék és piszedenevérek.

Gyönyörű magyar hidak

Nem kell messze utazni, ha egy csodás hídon végigsétálva élnél át felejthetetlen pillanatokat. Néhány gyönyörű magyarországi hídra érdemes rálépned legalább egyszer az életben.

(Képek: Getty Images Hungary, Wikipedia/Stefan Kühn.)

Ezt is szeretjük