Ebben a házban élt Radnóti Miklós Budapesten: Gyarmati Fannival bérelték az egyszobás garzont Újlipótvárosban

A budapesti Pozsonyi úton élt Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni egy bérlakásban, a ház ma is áll.

Radnóti Miklós lakása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Budapest monumentális műremekeit turisták tömegei keresik fel mindennap, ám az utcákat figyelmesen járva feltárulhat a főváros kevésbé ismert arca is. Sokan nem is sejtenék, egy múlt századi bérház mennyi dicsőség és tragédia tanúja lehetett egykor, de akár a legnevesebb költőinknek, íróinknak is lakóhelyül szolgálhatott.

Az 1950-es évektől a 13. kerülethez tartozó Újlipótvárost ma rengetegen kedvelik pezsgő hangulata, pazar elhelyezkedése vagy éppen vendéglátóhelyei miatt, a nagy múltú lakóházak azonban sokkal többről is mesélhetnek. Kulturális történések, nagy szerelmek és borzalmas tragédiák is köthetők hozzá.

A Pozsonyi úton  élt többek közt Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni egy egyszerű, parányi bérlakásban. Az író szülőhelye ugyancsak a városrész volt, a Kádár utca 8.-ban, ekkor még a környék Lipótvároshoz tartozott.

Radnóti Miklós lakása

Koniorczyk Borbála és Merker Dávid Hosszúlépés Budapesten – Séták, titkok, történetek című könyvében a hosszúlépés.járunk? két alapító sétavezetője vezet be Újlipótváros titkaiba, és tárja fel az olvasó elé többek között Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni Pozsonyi úti életét. Írásukból ugyanis kiderül, a magyar irodalom egyik leghíresebb szerelmespárja, Fik és Mik az utca 1-es számú házában bérelte lakását.

 „Amikor 1935-ben friss házasokként költöztek be az új bérház egyik apró lakásába, akkor került ki az ajtóra a „Dr. Radnóti Miklós” névtábla, amely egészen 2014-ig, Gyarmati Fanni haláláig emlékeztetett a költőre.

Ez a tábla többet mondott el minden műalkotásnál: két ember örökké tartó szerelmét, síron túl is érvényes összetartozását jelképezte, amelyet sem a történelem, sem a magánéletük viharai soha ki nem kezdhettek. Radnóti azért válhatott ikonná, mert minden budapesti zsidó család könnyen azonosul a történetével. Hiszen ugyanazt a „se veled, se nélküled” viszonyt élték meg hazájukkal a huszadik században, ami egyszerre jelent eltéphetetlen köteléket és a feldolgozhatatlan traumák okozta zsigeri fájdalmat.” - írja érzékletesen a könyv.

A környék minden köve, háza és a park hatalmassá nőtt fái mind-mind mesélnek a múltról. Az utca elején egy ég felé nyújtózó platánfa áll, amelyet akkoriban ültettek, amikor Radnótiék ideköltöztek. A fa azóta rengeteg eseménynek tanúja lehetett, többek között annak is, amikor a házakból a zsidókat a Dunához hurcolták, de egy csodával határos megmenekülésnek is.

Egy újlipótvárosi kisfiú története

Az akkor 13 éves, Újvidékről Budapestre került Lampel Tomi az 1944 telén átélt szörnyűségekről és a kézzelfogható félelemről írt. Sorait olvasva összeszorul a szív.

„Minket hajnalban vittek el. A nyilasok néhány SS kíséretében körbevették a Pozsonyi úti házunkat, mindnyájunkat kitereltek a pincéből, és elindítottak a kihalt város havas utcáin. Fentről emberek tekintettek le a csukott ablakok mögül, de senki nem szólt semmit.

Végigmeneteltünk a Pozsonyi úton a Margit híd felé, ebből megértettük, hogy a Duna-partra megyünk, hogy belelőjenek minket a vízbe, a zajló jégtáblák közé. Naponta indultak ilyen „halálmenetek”, mindig egy irányba, és soha nem tért vissza senki.”

A kisfiú végül egy szerencsés véletlennek köszönhetően menekült meg, amikor egy szovjet felderítő repülő miatt megtorpant a menet a kísérőkkel együtt, édesanyja egy nyilvános vécébe irányította őt, míg a nagy kavarodásban végül a menet nélkülük indult tovább. Csak ketten élték túl a menetből.

„Sorsfordító, minden más eseménynél, cselekedetnél, helynél vagy találkozásnál meghatározóbb pillanat volt ez az életemben. Nem azért, mert megmenekültem – minden megmenekültnek megvan a saját, privát csodája –, hanem mert nem volt hova mennem. (…) Nem volt a világon egyetlen hely sem, ahova egy tizenhárom éves zsidó fiú mehetett volna, amikor mindenki meg akarta őt ölni.”

A fiú később Izraelbe ment, Tev-Avivban Tomi Lapid néven lett sikeres újságíró, ám azok közé tartozott, akik egykori, üldöző hazájuktól elszakadva is életük végéig őrizték a magyar kultúra lángját.

Emlékszoba Radnótiék berendezéséből

Radnóti felesége a Pozsonyi úti, egy évvel korábban épült ház II. emeletén bérelt, apró lakásban élt 2014. évben bekövetkező haláláig, 70 évvel túlélve tragikusan korán elvesztett társát. Az ifjú házasok egykori bérlakásának erkélye a budai oldalra és a Dunára nézett. A házat később államosították, majd egy kis szobát még a lakáshoz csatoltak, Gyarmati Fanni végül 1989-ben vásárolhatta meg az ingatlanát.

Egykori berendezésükből 2015-ben egy emlékszobát rendeztek be a Kárpát utcai Radnóti Miklós Művelődési Központban. Itt megtekinthetők a pár személyes tárgyai, többek között nászajándékba kapott ágyuk, íróasztaluk, karosszékük, könyvespolcuk és könyveik is.

Cikkünk Koniorczyk Bori és Merker Dávid Hosszúlépés Budapesten című kötete alapján készült.

szakacskonyv


Budapest kulturális élete az elmúlt években új műfajjal gazdagodott: a tematikus városi sétákkal. Igazi sétaforradalom zajlik a városban, hétről hétre több százan indulnak el felfedezni saját városuk titkait és rejtett kincseit. A hosszúlépés.járunk? városélménye most maradandó emlékké válik: hazavihető könyvvé, mellyel bármikor utazásra indulhatunk saját városunk utcáin.

A szerzőpáros Koniorczyk Bori és Merker Dávid lebilincselő tudással és magukkal ragadó könnyed stílussal mutatják be a főváros titkait. A gazdagon illusztrált kötet négy végigsétálható útvonalon tárja fel előttünk Budapest rejtett kincseit. Megelevenedik a múlt, beszélni kezdenek a házfalak, megismerjük Budapest igazi arcát. Járunk?


Kiadja a 21. Század Kiadó.

Ára 4867 forint.

Ady és Kosztolányi lakása

Ady Endre, Kosztolányi Dezső háza ma csendben beolvad a szürke betonrengetegbe, sokan talán nem is tudják, hol is éltek pontosan az irodalom nagyjai.

Melyik házban élt Ady vagy Kosztolányi Budapesten? Sokan naponta elmennek mellette

Budapest belvárosi házait egykor híres költők lakták.

Elolvasom

(Képek: Tamás Katalin, Wikipédia/Globetrotter19, Getty Images, Wikipedia.)

Ezt is szeretjük