Mutatjuk, hogy néz ki most a Ferihegy 1-es terminálja: mintha megállt volna itt az idő
A Ferihegy 1-es terminálja pont úgy néz ki, mint régen: bárki megnézheti egy szervezett sétán.

ablak a világra 4
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Már több mint hét éve, a Malév 2012-es csődje óta nem működik a Ferihegy 1-es terminálja, a falakon belül azonban olyan, mintha megállt volna az idő: minden pontosan úgy néz ki, ahogy azt az utolsó utas láthatta.

1950 májusában adták át Pestszentlőrinc határában Budapest hatalmas és akkoriban nagyon korszerűnek számító nemzetközi repülőterét, a Ferihegy 1-et, ahol kezdetben a Malév elődje, a Magyar-Szovjet Polgári Légiforgalmi Rt., röviden a Maszovlet is működött.

A Ferihegy 1 épülete

A helyszín távol esett a fővárostól, ám a kavicsos, sík, mély talajvizű vidék ideális építési területnek bizonyult, ahova Dávid Károly építész egy különleges épületet álmodott meg. A tervező munkájának köszönhetően az épület alaprajza felülnézetből egy óriási repülőgép alakját formázza.

A repülőtéren a kezdeti gyér forgalom néhány évtized alatt megsokszorozódott, ami egyre nagyobb megterhelést jelentett, így 1985-ben felavatták a régóta tervezett, modernebb és nagyobb kifutópályával rendelkező Ferihegy 2 terminálját, később pedig a Ferihegy 2B-t is.

Ezzel egy időben ideiglenesen lakat került az akkorra már elavultnak számító Ferihegy 1-re, csak a fapados járatok előtérbe kerülése hozott újra életet a terminál falai közé. Ez azonban ugyancsak átmeneti volt, a Malév 2012. évi csődjével végleg bezárta kapuit a mára műemléki védettséget élvező repülőtér.

A terminál ma már üres.
A terminál ma már üres.

Valószínűleg sokan emlékeznek rá, hogy a repülőtér csak 2011-ben kapta meg a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér nevet, a zeneszerző születésének kétszázadik évfordulójára való tisztelgésként, előtte a városrészhez hasonlóan Ferihegynek nevezték.

Azt azonban kevesen tudják, hogy a nevét Mayerffy Ferenc serfőzőmester, szőlész, az egykori Grassalkovich-birtok tulajdonosa, a helyi szőlőkultúra fellendítője után kapta.

A cikk az ajánló után folytatódik

Bezárás utáni 1-es terminál

Az épület ma hatalmas vitrinként zárja magába az egykori terminál képét: a check-in pultok, a reklámfeliratok, a csomagszállító szalagok mind-mind ugyanúgy néznek ki, mint az utolsó utazás idején.

A bezárás óta egészen más funkciót kapott a hely: néhány teher- és magánrepülőgép fogadása mellett filmeket forgatnak itt, ráadásul különleges módon őrzi a múltat is.

ablak a világra 1

Az elhagyatott épületbe a Hosszúlépés városi sétái is elkalauzolják az érdeklődőket. Az Ablak a világra című sétákon a nosztalgiázók és az első látogatók számára is érdekesen mutatják meg a terminál folyosóit, várócsarnokait és a toronyból belátható különleges panorámát is. 

Fontos tudnivaló, hogy az online is megváltható, 4290 forintos belépőjegy mellett fényképes igazolvány is szükséges itt a belépéshez, továbbá 6 éven aluli gyermek nem látogathatja. Az út megközelítőleg két órát vesz igénybe, és hozzáértő idegenvezető kísér végig.

Budapest legizgalmasabb látnivalói - Helyieknek is

Attól még, mert budapesti vagy, nagyon is érdemes útra kelned a városban, hogy egy rövid időre turista lehess! Mutatjuk, hogyan telhetne el egy nap érdekesen.

(Képek: Hosszúlépés. Járunk?)

Ezt is szeretjük