Itt éltek Újlipótvárosban a besúgók és a megfigyeltek egymás szomszédságában: ma is megnézheted
A besúgók újlipótvárosi lakásait ma is érdekes meglátogatni. Aczél György lakása is köztük van.

jaszai-mari-ter-regen-fortepan
beauty and style
Top olvasott cikkek

Újlipótváros kellemes, sétára és beszélgetésre csábító hangulata nem mindig volt olyan magától értetődő, mint manapság. A 13. kerületi, Duna menti városrészben ügynöklakások, megfigyelésre és szigorúan titkos találkozókra fenntartott bérlemények valóságos hálózata működött egykor, ahol tényleg jobb volt hallgatni.

A Rákosi-rendszer többezres lakáshálózata részben a kádári rendszerben is továbbélt. Noha a besúgó ügynökök gyakran egyszerű vendéglőkben, presszókban számoltak be megfigyeléseikről a Belügyminisztérium III-as főcsoportfőnökségének, bizonyos esetekben ezekre a találkozásokra zárt, magán- vagy ÁVH-s tulajdonú ingatlanokban került sor, ahol egyúttal megfigyelés is zajlott.

Úlipótvárosi lakások

Az újlipótvárosi emeletes házak több szempontból ideális helynek számítottak az Átlátszó blogja szerint. Amellett ugyanis, hogy a belvárosi államigazgatási központok közelében helyezkedtek el, a zárt lépcsőházak a gangos házakhoz képest nagyobb rejtettséget biztosítottak, kevésbé volt látható az emberek mozgása.

Eleinte a Jászai Mari téren működött például az Államvédelmi Hivatal, amely később az Andrássy útra, a mai Terror Háza Múzeum épületébe költözött, helyén pedig az MSZMP Központi Bizottságának székháza lett, ahol sok ezer megfigyelő, lehallgató is dolgozott, akik aztán az újlipótvárosi Palatinus-házakban ették meg ebédjüket. 

A közelség mellett az újlipótvárosi lakások egy része ráadásul a világháború pusztítása és az '56-os forradalmat követő disszidálás miatt üresen állt, ami kapóra jött a titkos találkozók szervezésénél, csupán a házmesterek jelenthettek akadályt a diszkrécióban.

Ma is látható a Dunapark-ház, amelyben szintén a megfigyelői munka folyhatott, a közelben állt több belügyminisztériumi garázs, de Aczél György egykori lakása is megtekinthető a Szent István park 26. szám alatt, legalábbis kívülről.

Aczél a Kádár-kori kulturális élet és a Tiltott, Tűrt, Támogatott cenzúra egyik legfőbb irányítója, nem mellesleg pedig Újlipótváros kedvelője volt. Kádár Jánoshoz barátság fűzte, mely még erősebb befolyást biztosított számára a kultúrpolitika napi ügyeibe. Ő tartotta a kapcsolatot az irodalmi-szellemi élet fontos személyiségeivel is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Újlipótváros házai között a Hosszúlépés városi sétái is elkalauzolják az érdeklődőket. Az Aczél György nyomában Újlipótvárosban című sétán sok érdekes történettel mutatják meg az egykori ügynöklakásokkal teli utcákat. 

Megismerkedhetnek a jelentkezők a Kádár-kor értelmiségének mindennapjaival, az egymás szomszédságában élő megfigyeltekkel, megfigyelőkkel, a rendszer kritikusaival is. Az online is megváltható belépőjegy 3690 forintba kerül, a sétatúra nagyjából 150 percet vesz igénybe, melyet hozzáértő idegenvezető kísér végig.

Budapest legjobb látnivalói - fővárosiaknak is

Attól még, hogy budapesti vagy, érdemes útra kelned a gyönyörű fővárosban, és egy napot turistáskodnod. Mutatjuk, hogyan telhetne el egy nap érdekesen.

(Képek: Tamás Katalin, Fortepan/FORTEPAN, Fortepan/MAGYAR RENDŐR)

Ezt is szeretjük