Itt éltek Újlipótvárosban a besúgók és a megfigyeltek egymás szomszédságában: ma is megnézheted

A besúgók újlipótvárosi lakásait ma is érdekes meglátogatni. Aczél György lakása is köztük van.

jaszai-mari-ter-regen-fortepan

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Újlipótváros kellemes, sétára és beszélgetésre csábító hangulata nem mindig volt olyan magától értetődő, mint manapság. A 13. kerületi, Duna menti városrészben ügynöklakások, megfigyelésre és szigorúan titkos találkozókra fenntartott bérlemények valóságos hálózata működött egykor, ahol tényleg jobb volt hallgatni.

A Rákosi-rendszer többezres lakáshálózata részben a kádári rendszerben is továbbélt. Noha a besúgó ügynökök gyakran egyszerű vendéglőkben, presszókban számoltak be megfigyeléseikről a Belügyminisztérium III-as főcsoportfőnökségének, bizonyos esetekben ezekre a találkozásokra zárt, magán- vagy ÁVH-s tulajdonú ingatlanokban került sor, ahol egyúttal megfigyelés is zajlott.

Úlipótvárosi lakások

Az újlipótvárosi emeletes házak több szempontból ideális helynek számítottak az Átlátszó blogja szerint. Amellett ugyanis, hogy a belvárosi államigazgatási központok közelében helyezkedtek el, a zárt lépcsőházak a gangos házakhoz képest nagyobb rejtettséget biztosítottak, kevésbé volt látható az emberek mozgása.

Eleinte a Jászai Mari téren működött például az Államvédelmi Hivatal, amely később az Andrássy útra, a mai Terror Háza Múzeum épületébe költözött, helyén pedig az MSZMP Központi Bizottságának székháza lett, ahol sok ezer megfigyelő, lehallgató is dolgozott, akik aztán az újlipótvárosi Palatinus-házakban ették meg ebédjüket. 

A közelség mellett az újlipótvárosi lakások egy része ráadásul a világháború pusztítása és az '56-os forradalmat követő disszidálás miatt üresen állt, ami kapóra jött a titkos találkozók szervezésénél, csupán a házmesterek jelenthettek akadályt a diszkrécióban.

Ma is látható a Dunapark-ház, amelyben szintén a megfigyelői munka folyhatott, a közelben állt több belügyminisztériumi garázs, de Aczél György egykori lakása is megtekinthető a Szent István park 26. szám alatt, legalábbis kívülről.

Aczél a Kádár-kori kulturális élet és a Tiltott, Tűrt, Támogatott cenzúra egyik legfőbb irányítója, nem mellesleg pedig Újlipótváros kedvelője volt. Kádár Jánoshoz barátság fűzte, mely még erősebb befolyást biztosított számára a kultúrpolitika napi ügyeibe. Ő tartotta a kapcsolatot az irodalmi-szellemi élet fontos személyiségeivel is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Újlipótváros házai között a Hosszúlépés városi sétái is elkalauzolják az érdeklődőket. Az Aczél György nyomában Újlipótvárosban című sétán sok érdekes történettel mutatják meg az egykori ügynöklakásokkal teli utcákat. 

Megismerkedhetnek a jelentkezők a Kádár-kor értelmiségének mindennapjaival, az egymás szomszédságában élő megfigyeltekkel, megfigyelőkkel, a rendszer kritikusaival is. Az online is megváltható belépőjegy 3690 forintba kerül, a sétatúra nagyjából 150 percet vesz igénybe, melyet hozzáértő idegenvezető kísér végig.

Budapest legjobb látnivalói - fővárosiaknak is

Attól még, hogy budapesti vagy, érdemes útra kelned a gyönyörű fővárosban, és egy napot turistáskodnod. Mutatjuk, hogyan telhetne el egy nap érdekesen.

(Képek: Tamás Katalin, Fortepan/FORTEPAN, Fortepan/MAGYAR RENDŐR)

Ezt is szeretjük