A mediterrán szerelem magyar városát csak imádni lehet: Pécs minden látnivalója elvarázsol

Pécsett egy pillanatig nem unatkozhat az ember, olyannyira sok látnivalót talál a városban egészen a Zsolnay Negyedtől a mecseki lankákig.

GettyImages-172417270

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Talán nem véletlen, hogy idén Pécs elnyerte a "mediterrán szerelem" szlogent az önkormányzat által meghirdetett pályázat közönségszavazásán: Dunántúl legnagyobb városának hangulata az első pillanattól kezdve magával ragadja az utazót.

Pécsett ismeretlen fogalom az unalom a turisták számára: látnivalóit szinte lehetetlen küldetés bejárni egy nyári szabadság alatt. Mégis akad néhány nevezetesség, amit feltétlenül ki kell emelni a programlehetőségek hosszú sorából. A PR in Hungary jóvoltából kétnapos túrán vehettünk részt a gyönyörű városban, amelyen csodás helyeket járhattunk be.

Pécs látnivalói

A pécsi városnéző túrák kihagyhatatlan eleme a pécsi Püspöki Magtár Látogatóközpont, a pécsi székesegyház grandiózus épülete, a szomszédságában álló püspöki palotával, mely nemrég teljes felújításon esett át. 

A nagyváros különlegessége a rendkívüli pincehálózata, mely 27 méterrel a föld alatt vezet, több bejáraton megközelíthető, és vezetett túrával bejárható: sírkamrák, püspöki kripta, borospincék is a részét képezik a rendszernek. Külön említésre méltó a 150 éves múltra visszatekintő pezsgőgyár, mely alatt egy ötszintes pincerendszer lapul, ahol több mint 140 ezer palackot tároltak, és ma is pezsgőkóstolásoknak ad helyszínt.

A tömegközlekedés mellett elektromos biciklivel is gyorsan, rugalmasan bejárható a gyönyörű város. A Pécsike számos ponton felvehető és letehető, az első fél órában ráadásul ingyenes a használata, utána pedig 250 forint óránként.

A Zsolnay Kulturális Negyed látnivalói

A Zsolnay Kulturális Negyed, mely a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa leghíresebb, legnagyobb volumenű beruházásának számít a Zsolnay porcelángyár területén, szinte kihagyhatatlan látnivaló a városban. Itt egy egész nap is gyorsan elrepül, annyi kiállítást és látnivalót talál az ember egy helyen. A Zsolnay család kiállítása, a Zsolnay-mauzóleum, Winkler Barnabás Rózsaszín Zsolnay tárlata, az Alkotó negyed mind-mind különleges és fontos részét képezik a negyednek.

A Zsolnay Negyed Planetáriumának meglátogatása is fantasztikus élményt jelenthet az egész család számára. Érdekesség, hogy az ország első optikai csillagdáját a városban hozták létre az 1970-es években, ma az egykori csillagvizsgálóként működő létesítmény helyett már a Zsolnay Negyed Planetáriuma várja a látogatókat. Itt az Űr - alternatív kozmoszok kiállítást tekinthettük meg, ami még szeptember 25-éig várja a látogatókat. A helyszínt adó M21 galéria keddtől vasárnapig 11 és 18 óra között tart nyitva.

Az esemény a tudományt és a sci-fi-filmekből ismert szórakoztató témákat ötvözi. Több mint 250 magyar alkotás tekinthető meg, többek között Victor Vasarely, Gyarmathy Tihamér, Kondor Béla, Ország Lili, Révész László László, Perneczky Géza, Várnai Gyula művei, továbbá fotók, videók, installációk, filmek. Interaktív játékokat is kipróbálhatnak az érkezők, melynek során igazi űrélményben lehet részük.

A pécsi dzsámitól a Csontváry-kiállításig

Pécs kiemelkedő látnivalói közé tartozik még Gázi Kászim pasa dzsámija, melyet a legtöbben csak pécsi dzsáminak hívnak. Bár sok turista nem gondolná, a magyarországi török-iszlám építészet ikonikus példája ma római katolikus templomként funkcionál, a hivatalos neve pedig Gyertyaszentelő Boldogasszony-templom. Egykor itt valóban a keresztény egyház által felhúzott szakrális építmény állt, Gázi Kászim budai pasa nyomán építtették át dzsámivá a török hódoltság alatt. A hely bárki számára látogatható, sőt, miséket is tartanak itt.

Ha még van egy kis időtök a városban, a Csontváry-kiállítást se hagyjátok ki a Janus Pannonius Múzeumban. A nagy népszerűségnek örvendő tárlat Csontváry Kosztka Tivadar fontos alkotásait sorakoztatja fel. A tájképek, rajzok magával ragadják a szemlélőt, olyan műveket is megtekinthettek itt élőben, mint a Magányos cédrus vagy a Mária kútja Názáretben. A tárlat keddtől vasárnapig tart nyitva 10 és 18 óra között. Remek lehetőség, hogy akár kombinált jegy is váltható, mellyel a Vasarely- és a Zsolnay-kiállítás is megtekinthető.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Pécs a gasztonómiai ínyencségek kedvelőinek sem fog csalódást okozni, a városnézés során számos helyre betérhet az ember, garantáltan finom étel- és italkínálatot találhat. Színvonalas és üdítő helyszín a városban a Szabadkikötő nevű étterem is, ahol ügyelnek arra, hogy csaknem minden hozzávaló helyi termelőktől származzon. Külön pluszpont, hogy a vegán étrend követői is bőséges kínálatból választhatnak, de laktóz- és gluténmentes menük is elérhetők. A hely ráadásul állatbarát, kedvenccel is látogatható.

A kirándulások kedvelőinek is bőven ad opciót a térség, elég csak a Mecsek legjobb turistaútvonalaira gondolni, amely egy nagyobb sétával elérhető akár Pécs belvárosából is. A TV-torony, a tettyei romok, az izgalmas Tettyei Mésztufa-barlang a Pokol kapujával mind-mind megérik a gyaloglást, ha pedig valaki igazán csodálatos panorámára vágyik, érdemes felkapaszkodnia a Kis-Tubes kilátójához, ahonnan az egész város belátható.

A Mecsek gyönyörű falvai

A mecseki falvakat csodás túraútvonalak kötik össze.

(Borító- és ajánlókép: Getty Images.)

Ezt is szeretjük