Számtalan gyönyörűséget rejt Szekszárd dimbes-dombos környéke: isteni bor terem itt

Szekszárd környéke tele van látnivalóval, és a borok is világszínvonalúak.

szekszárditájborítókép
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Szekszárdi borvidék Magyarország egyik legrégebbi és legszebb történelmi borvidéke. A város körül elterülő dombokon finom szőlő terem, melyből különleges borok készülnek. A vidék minden évszakban tartogat meglepetéseket, újdonságokat, ezért érdemes egy városnézéssel egybekötött bortúrát tenni. Alig két órára fekszik a fővárostól, könnyedén meg lehet szökni a zsúfolt városból, és felfedezni a vidék nyugalmát.

A Szekszárdi borvidék területén a feljegyzések szerint már római időkben is termesztettek szőlőt. A borvidék Tolna megyében, a Szekszárdi dombság és a Sárköz találkozásánál fekszik. A régiót testes vörösborok jellemzik, ezek közül a legismertebb a bikavér, ami több bor házasításával készül. Ám a fehérbor kedvelőinek is tartogat izgalmakat a régió, és az ízletes rozé borok sem hiányozhatnak. 

Túra a Szekszárdi borvidéken

A borvidék egyik különlegessége a kadarka, ami bár a Szekszárd körüli dombságon kis területen terem, mégis roppant ízletes bor készül belőle. Kiemelt szerepe van a löszös, agyagos talajnak, ami javítja a termés minőségét. Eddig öt szekszárdi borász nyerte el az Év Bortermelője díjat, ez kiemelkedő országos szinten. Nemzetközi, hazai borversenyeken mindig jól szerepelnek a borok, ezért a borkedvelők számára ismerősek lehetnek az italok. 

szekszárdibortúra3
Fotó: Egressy Orsolya

Ha Szekszárdra utazik az ember, akkor a délelőttöt érdemes egy rövid városnézéssel kezdeni. A megyeszékhely rendkívül sok izgalmas látnivalóban bővelkedik. Rögtön itt van a Mézeskalács Múzeum, melyben megismerkedhet a látogató a mézeskalácsosság, a cukorkagyártás és a gyertyaöntés izgalmaival.

A Petrits család már több generáció óta készít minőségi kézműves termékeket, a múzeumban pedig közelebbről megtekinthetők a cukorkaformák, és megkóstolható a márc, ami egy fűszeres, édes ital. Ha pedig az ember megéhezne, akkor ízletes finomságok közül válogathat, emlékbe pedig akár egy tükrös szívet is vihet magával.

Az irodalom kedvelőinek mindképp muszáj ellátogatniuk a Babits Mihály Emlékházba, melyet a költő szülőházában rendeztek be. Szekszárd belvárosa szintén tartogat meglepetéseket, ezért megéri egy sétát tenni.

A Béla király tér remek kiindulási hely lehet, innen a főbb nevezetességek meglátogathatóak. Itt található a Belvárosi katolikus templom, illetve a Régi megyeháza épülete. Utóbbit Pollack Mihály tervezte, így a szekszárdiak méltán büszkék erre a csodás épületre. Sok érdekességet tartogat, a mesés kertben borkút található, az épületben pedig megtekinthetjük a korábbi apátság feltárt romjait.

Isteni borok Szekszárd környékén

A városnézés után kezdetét is veheti a pincetúra, melyre érdemes kellő időt szánni. A pincészetek sok izgalmas programmal várják a látogatókat, a tavaszi-nyári időszakban szinte minden hétvégén vannak borvacsorák vagy nyitott pincék. Ezeken az alkalmakon bejárhatók a pincészetek, remek borkóstoló programokkal várják az érdeklődőket.

dzsipptúra
Fotó: Egressy Orsolya

A pincészetek egy része könnyedén megközelíthető autóval, ám egyes helyeket érdemes inkább dzsippel megközelíteni. Ha a Szekszárdi borvidéket szeretné valaki felfedezni, akkor ez nagyszerű alternatívának számít. Egy ilyen túra nem csupán az ízletes borok miatt marad emlékezetes, a szekszárdi dombok páratlan kilátással kecsegtetnek.

Ha Szekszárdra látogatsz, akkor semmiképp sem maradhat ki a listából a Takler Borbirtok. A család már az 1700-as évektől kezdve foglalkozik szőlőtermesztéssel, a világfajták mellett kiemelt helyet foglal el a Kadarka, a Kékfrankos, és a Szekszárdi Bikavér. A Takler Kúria tekintélyes épületével és rusztikus berendezésével vonzza a látogatókat, az épület teraszáról pedig a panorámában gyönyörködhetnek a látogatók.

taklerkúria1
Fotó: Egressy Orsolya

A pincészethez rusztikus stílusban készült szálloda tartozik, ezért ideális nagyobb rendezvények lebonyolítására is. A Takler Birtok egyik legkülönlegesebb része a gótikus stílusban készült borszentély, mely különleges atmoszférát teremt a borkóstolás mellé.

A Vesztergombi család generációk óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. A mai családi vállalkozást 1991-ben alapították, majd két év múlva Vesztergombi Ferencet megválasztották az Év Borászának. A rangos elismerés egyszerre szólt a borásznak, a bornak és a borvidéknek. A család ma már nagy területen termeszt szőlőt, a pincelátogatás során pedig olyan ízletes borokat kóstolhatunk meg, mint a merlot, kadarka, shiraz vagy a kékfrankos.

vesztergombi2
Fotó: Egressy Orsolya

A Schieber Pincészet borait sokan ismerik, hiszen már többször is részesültek a VinAgora Nemzetközi Borversenyen aranyéremben. A kiváló vörösborok mellett a fehér- és a rozé borok kedvelőinek is tartogat izgalmakat a Borkúria. Izgalmas válogatással kecsegtetnek a borkedvelők számára, a TABU Merlot-t és a Patina Cabernet Sauvignont szinte kötelező megkóstolni.

A szekszárdi dombságon tovább kalandozva muszáj megállni a Heimann Borbirtokon. Családi borászat, a Heimann Családi Birtok már 1758 óta készít borokat. A legtöbb bor kizárólag saját szőlőből készül, ez garantálja a kiváló minőséget. A Borbirtokról mesés kilátás nyílik, ez csak még különlegesebbé teszi az élményt.

heimannpincészet1
Fotó: Egressy Orsolya

Az egész napos túra máshol nem is érhet véget, mint a Bodri Pincészetben. A csodálatos birtok az esti fényben is látványos, a BODRI Optimus pedig remek gasztronómiai élményt kínál. Az ételek mellé különleges borok társulnak, melyek csak tovább fokozzák az ízeket. 

Ha Szekszárd az úti cél, akkor a listából nem maradhat ki a Mészáros Borház. A belvárosban kóstolhatjuk meg Mészáros Pál különleges borait, többek között a Ohmeropsot és a Grandiózus Malbecet. A borház mellett található a Hotel Merops, ami az ország egyik legjobb borszállodája. A négycsillagos hotel gyönyörű szobákkal, wellnessrészleggel várja a vendégeket, így a pihenés garantált. 

szekszárdibortúra2
Fotó: Egressy Orsolya

A bortúrát folytatva érdemes egy kitérőt tenni az Eszterbauer Borászat birtokán, mely a többi borászathoz hasonlóan különleges, boltíves pincével rendelkezik. A borok nem csak az ízük miatt különlegesek, hiszen az üvegeken valósággal megelevenedik a családi történelem. Minden borosüveget családi fényképek díszítenek, és különféle anekdoták egészítenek ki.

Szekszárd mellett kalandozva nem maradhat ki a Lajver Borbirtok sem. A Szálkán található birtokukról mesés kilátás nyílik, a minimalista stílusban épült Borhotelhez különleges étterem társul. Itt fehér és vörös borokat kóstolhatunk, miközben kipróbálhatjuk a helyi ízeket. A szállodai szobákból szinte közvetlenül élvezhetjük a természeti adottságokat, a hely igazán ideális a feltöltődésre.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Szekszárdi borvidék népszerűsítése már évek óta zajlik, szeretnék, ha minél többen megismernék a kivételes adottságokkal rendelkező borvidéket és a díjnyertes borokat. Ennek apropóján létrehoztak egy applikációt, melyben megtalálhatóak a pincészetek, illetve bővebb információk a borokról. A Vidd haza Szekszárdot! Program keretein belül 35 borászat fogott össze, ezekről mostantól minden információ megtalálható bárki okostelefonjában.

Szekszárd tele van programokkal, erről bővebb információt az applikáció naptárrészlegében lehet találni. Minden évszakban tartogat izgalmakat, ezért érdemes felfedezni a Szekszárdi borvidéket!

Szekszárd szépségei

Szekszárd megér egy városnéző túrát: ezeket a helyeket feltétlenül ejtsétek útba!

(Képek: Egressy Orsolya, Wikipédia / Thaler Tamas.)

Ezt is szeretjük