A világ legdrágább bora magyar, és kristálykanállal fogyasztják: egy palack több százezer forint

Tudod, miért kerül ilyen sokba a világszerte ismert és elismert tokaji esszencia?

tokaji-borospince
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tokaji borvidék az ország egyik legkiemelkedőbb térsége: rajta van az UNESCO világörökségi listáján, a Wine Enthusiast című nívós borszaklap a világ egyik legjobb bortermelő vidékeként emlegette, és a hungarikumok között szerepel három innen származó bor is: a tokaji aszú, a tokaji szamorodni, valamint a tokaji esszencia.

Mindhárom ital világszerte ismert a borkedvelők körében, de egyikük még a másik kettőnél is különlegesebb: a nektárként is emlegetett tokaji esszencia a legdrágább borok egyike, és már a fogyasztása is komoly presztízsértékkel bír, nemhogy egy egész palack birtoklása.

Washingtonban, az ötcsillagos Trump Hotel éttermében több mint 40 ezer forintnak megfelelő összegért kínálnak néhány csepp kristálykanálon felszolgált Royal Tokaj Esszenciát. Egy teljes palack ára akár 650 ezer forint is lehet, ám máshol sem juthatunk hozzá sokkal olcsóbban. De vajon miért kerül ennyire sokba egy üveg esszencia, és mitől más, mint a többi bor?

Speciális eljárással, évekig készül

A tokaji esszencia különleges eljárással készül. A borvidék specialitása az aszú, amely a szőlő nemesrothadásának köszönhetően jöhet létre. Ilyenkor a botritisz gomba megtelepszik a fürtön, amitől a bogyók aszúsodni kezdenek, és a szüret idejére ideális méretűvé és állagúvá töppednek. A térség kiváló adottságainak köszönhetően ez a természetes folyamat sűrűbben és gazdagabb eredménnyel megy végbe, mint más borvidékeken.

Míg az aszúbor készítésekor a válogatott szőlőszemeket musttal vagy borral áztatják, az esszencia esetében erről nincs szó. A külön gyűjtött, túlérett gyümölcsből annak saját súlyával préselik ki a koncentrált mustot. Erre a célra csappal felszerelt speciális kádat használnak, ebbe halmozzák fel a bogyókat, az értékes nedűt pedig üvegballonokban erjesztik.

Mivel az így kinyert folyadék nagy mennyiségű természetes cukrot tartalmaz, csak kis mértékben erjed meg, és a bor alkoholtartalma is egészen alacsony marad. Az édességét a hasonlóan magas savtartalom finomítja. Az erjedés után még a palackban is érlelni kell az esszenciát, a teljes elkészítési folyamat akár tíz évet is igénybe vehet.

Igazi ritkaság

A tökéletes esszencia elkészítésére kizárólag a tokaji borvidék alkalmas, de még itt is kiváló termésre van szükség hozzá, ezért a borkészítőknek nincs lehetőségük minden évben előállítani a különlegességet. Egy liter esszenciához körülbelül 20 kilogramm szőlőre van szükség, ráadásul a hosszú erjesztési és érlelési idő miatt csak évekkel később kerülhet sor az eladásra.

Az elkészült italt általában 375 vagy 500 milliliteres kiszerelésben értékesítik, és így is csak pár száz vagy legfeljebb egy-kétezer palack jön ki belőle pincészetenként. A világ legdrágább borai közé olyanok kerülhetnek, amelyek kiemelkedő minőségűek, prémium márkával fémjelzettek, és olykor csak korlátozott számban elérhetők. A tokaji esszencia az összes szempontnak megfelel.

A tokaji esszencia nem azonos a hasonló nevű aszúesszenciával. Utóbbi az aszúborok korábban használt, mára megszűnt besorolása, amely a hatputtonyos beltartalom feletti aszúborokra vonatkozott.

Kiemelt kép: Getty Images

7 dolog, amire magyarként igazán büszkék lehetünk

Annak ellenére, hogy Magyarország kis területen helyezkedik el, nagyon sok olyan kincset tudhatunk magunkénak, amilyennel külföldön egész biztosan nem találkozhatsz. Nézd meg büszkeségeinket, melyek közül jó néhányat már a világörökségek listáján is megtalálsz!

Ezt is szeretjük