4 illemtani kérdés, amire nem árt tudni a választ: kínos helyzetektől menthet meg

A borozáshoz kapcsolódó illemtant akkor is ismerni kell, ha csak ritkán fogyasztasz bort.

rosszul-fogja-a-poharat
beauty and style
Top olvasott cikkek

A borfogyasztás ma már nemcsak egy kellemes felfrissülést jelentő gasztroélmény, hanem valóságos kulturális tevékenység, amelynek megvan a maga helyes módja. A gyakorlott borkedvelők pontosan tudják, hogy nem elég ellazultan kortyolgatni: ahhoz, hogy az ember a legtöbbet hozza ki egy jó borból, sok mindenre oda kell figyelni.

Számos illemszabály kering a köztudatban, melyeket a hétköznapi fogyasztók is ismernek, ám egyes kikötésekről csak a tapasztaltabbak hallottak - éppen ezért nekik szemet is szúr, ha valaki nincs teljesen tisztában az etikettel. Megmutatjuk, mi az, amit mindenképp be kell tartani, akár házigazda vagy, akár vendégségbe mész: ha társaságban borozol, az alábbi dolgokra oda kell figyelni.

Miként zajlik a bor felbontása?

A bort mindig a házigazda nyitja ki a jelenlévők szeme láttára, hiszen így biztosítja a vendégeket arról, hogy a palack frissen lett felbontva, és valóban azt tartalmazza, ami a címkén áll. Ezt követően csakúgy, ahogyan az étteremben a pincérek teszik, a házigazdának ellenőriznie kell, hogy nem dugós-e az ital. Egy gyors kóstolást követően, ha mindent rendben talált, jobbról balra haladva először a hölgyvendégeknek tölt, majd a férfiaknak, és legutoljára saját magának.

Mennyit kell tölteni?

Nem árt óvatosnak lenni az adagolással is, hiszen nem szabad túl sokat vagy éppen túl keveset tölteni. Kis lendülettel, nagyjából a pohár egyharmadáig illik önteni, mert így marad elég hely, hogy szépen meg lehessen forgatni az italt. Természetesen a bor típusának megfelelő, száraz és tiszta poharat kell használni, és nem szabad felemelni az asztalról, de még csak hozzáérni sem a töltés közben. Többféle borospohár is létezik - ezekről korábbi cikkünkben olvashatsz -, de otthoni használatra elegendő egy-egy jó minőségű vörös- és fehérboros pohárkészlet.

Hogyan illik koccintani?

Társaságban általában koccintásra kerül a sor, ezért első töltésnél nem illik azonnal elkezdeni az ivást: legfeljebb szagolgatni, körbejáratni szabad a bort, amíg mindenki poharába nem került ital. A töltés végeztével a poharat a talpánál vagy a száránál stabilan tartva, finom mozdulattal érintsd hozzá a többiekéhez. Mivel a borospohár fala vékony, könnyen törik, ezért különösen óvatosnak kell lenni, és középen, a legszélesebb felületnél érdemes összekoccintani a többivel.

Ügyelj rá, hogy a koccintás és a fogyasztás során is a pohár szárát vagy talpát fogd. Ha nem így teszel, a pohár fala tele lesz maszatos ujjlenyomatokkal, ami ront a színélményen, ráadásul a kéz melege emeli a bor hőmérsékletét.

Szabad-e rátölteni a borra?

Sokan úgy hiszik, hogy meg kell várni, amíg a vendégek pohara kiürül, mielőtt újabb adagot töltenek bele, valójában azonban az etikett mást mond. Ha a házigazda látja, hogy valakinél fogyóban van a bor, illik megkérdeznie a vendégtől, hogy tölthet-e még a poharába. Ez egyrészt kedves, figyelmes gesztus, másrészt viszont felfrissíti az italt, hiszen az új adag visszahűti a régit, habzóbor esetén pedig pótolja az elillant buborékokat.

Nem szabad azonban erőltetni és állandóan kérdezgetni, hogy kér-e még az illető, főleg, ha előzőleg elutasító választ adott, elég egyszer érdeklődni. Ha vendégként vagy jelen valahol, és kiürült a poharad, de még nem kérdezték meg, hogy kérsz-e újabb adagot, nem szabad kiszolgálni magad. Szólnod kell a házigazdának, ugyanis mindig az ő tisztje tölteni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Fotók: Getty Images

A 10 legfontosabb illemszabály, amit sokan rosszul tudnak

Összegyűjtöttük azokat az alapvető etikettszabályokat, amikre kötelező figyelned, ha pozitív képet akarsz kialakítani magadról.

Ezt is szeretjük