Nagyon másképp nézett ki 100 éve a pécsi dzsámi - Tudtad, hogy a kupolája nem eredeti?

A pécsi dzsámi szövevényes történetét érdemes megismerni.

GaziKaszimFotoThalerTamas3
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Pécs szívében, a Széchenyi téren áll ikonikus épülete, a Gyertyaszentelő Boldogasszony-templom, amelyet másik nevén csak pécsi dzsáminak hívnak. Sokan nem tudják, de az épület nem úgy néz ki, ahogyan régen.

Nem véletlen, hiszen annak ellenére, hogy ma már a keresztény Isten háza lett, egykor török templom volt. Története többszörösen fordulatos, ugyanis annak előtte, hogy dzsámi létesült volna, egy régi keresztény templom magaslott a helyen. Azt a török megszállás alatt, 1560 körül bontatta le Gázi Kászim pasa, miután az épületet előzőleg csaknem húsz évig kettéosztva használták a törökök és a magyarok. Állítólag a bontott köveket is felhasználták a dzsámi építésekor.

Az eredeti létesítmény a 13. században épült Szent Bertalan-templom volt, melyet Bertalan püspök kezdett építtetni II. András idején, és amely később Szent Bertalan ereklyéjének őrzőhelye is lett. Hajója 10x30 méteres volt, toronnyal eredetileg nem rendelkezett, csak a 14. században emelték hozzá.

A pécsi dzsámi

A következő képeken megmutatjuk, hogyan nézett ki a dzsámi régebben. Belső terét is bemutatjuk, melyben ma is láthatók a török uralom nyomai. Sokan nem is sejtik, de a dzsámi nem mindig így nézett ki: kupolája nem az eredeti, és az épület is sokat alakult idő közben.

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Ezt is szeretjük