Így tették szerelmessé a férjeket a középkori francia nők - Tanácsok a Rokkaevangéliumból

Rendkívül mulatságos, milyen praktikákkal igyekeztek a nők szerelemre lobbantani férjeiket.

Középkori szerelmi babonák
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A babonákra és jóslásokra, főleg, ha a szerelemről van szó, mindig is nyitottak voltak az emberek. 

Még ma sincs ez másképp, elég csak a végtelen számú TikTok-videóra gondolni, amelyben animációs filterek segítségével lehet megtudni a jövendőbelink nevének kezdőbetűjét. Nem kevésbé volt ez jellemző a régmúltban. 

A Rokkaevangélium

A francia Rokkaevangélium 15. századi, álkomoly tanácsok gyűjteménye, amikkel fikcionális női karakterek látnak el. Rengeteg témát ölel fel a könyv, amely közül a szerencse és a szerelem csak kettő a sok közül. 

A név megjóslása

A szerelemre való várakozás az egyik leggyötrőbb. Mindig is voltak praktikák, amikkel a türelmetlen hölgyek jósolhattak maguknak, hogy ezzel is megkönnyítsék a várakozást.

A Rokkaevangélium a következő tanácsot adja a nőknek, akik tudni szeretnék leendő kedvesük nevét: „Egy fiatal lány, ha tudni akarja jövendőbeli férje nevét, feszítse ki az ajtóján az első szálat, amit aznap megfont, és derítse ki az első férfi nevét, aki áthalad rajta - biztos lehet benne, hogy ez lesz a neve leendő férjének”.

Tekintve, hogy a középkorban nem sok keresztnév forgott, ez egy könnyű fogadás volt.  

GettyImages-1284419613
Fotó: duncan1890 / Getty Images Hungary

A férj távol tartása a megcsalástól

Ha egy nő meg akarta akadályozni, hogy férje megcsalja, biztos lehetett benne, hogy számos tanács várja őt ezzel kapcsolatban. A Rokkaevangélium asszonyai szerint konkrét idő és módszer is létezik, ami elősegíti a kívánt eredményt:

„Ha egy nő nem akarja, hogy férje félrelépjen, akkor Saint Avoie tiszteletére misét kell tartania három egymás utáni hétfőn.”

Mivel támasztották alá a módszer sikerességét? Azzal, hogy a párizsi nők esküsznek rá. Úgy tűnik, Párizs már akkor is stabil hivatkozási pont volt a szerelmi trendek terén.

Tedd a férjed szerelmessé

Annak ellenére, ami ma a közhiedelem - hogy a nők sokkal kevésbé érdeklődnek a szex iránt, mint a férfiak - a középkori emberek úgy hitték, hogy a nők alig képesek kordában tartani állati ösztöneiket. Ezért a Rokkaevangéliumokban a nők tanácsai egymás közt arról szólnak, hogyan érjék el, hogy férjük felvegye velük a versenyt a hálószobában. A titok pedig a macskamenta volt. 

„Ez igaz, [mondja az egyik asszony] mert kipróbáltam a férjemen, és macskamentát tettem a salátájába. De a szerelem csak hat hétig tartott, ezért úgy gondolom, hogy a műveletet meg kell ismételni.” 

GettyImages-504036904
Fotó: duncan1890 / Getty Images Hungary

A tökéletes ajándék a hosszan tartó szerelemért

A középkori asszonyok szerint, ha egy férfi le akar nyűgözni egy nőt, adjon neki egy nagy, feltűnő, de praktikus ékszert, amit kénytelen mindenütt megmutatnia, amerre csak jár.

"Ha egy férfi egy nagy fejű melltűt ajándékoz szíve hölgyének, szerelmük szenvedélyesebb és tartósabb lesz."

A legrosszabb ajándék a hölgyek szerint a kés.

A cikk az ajánló után folytatódik

Játssz a Heineken kódokkal és nyerj!

Vásárolj promóciós csomagolású Heineken terméket, töltsd fel a kupakban vagy a nyitófülön található kódot és nyerj 4 fős amszterdami utazást vagy legyen tiéd a Heineken ajándékok egyike! Növeld a nyerési esélyed és játssz velünk 2024. július 17-ig!

Advertisement

Promóció

Szenvedély a maximalistáknak

Íme az utolsó tanács ahhoz, hogy valaki eposzba illő szerelmet éljen át. Habár ehhez sokat kell előre tervezni, úgyhogy ez csak a legelszántabb szeretőknek ajánlott. 

„Ha egy nő azt akarja, hogy férje szenvedélyesen szeresse, tegyen olyan diófalevelet férje bal cipőjébe, amit Szent Iván-éj napján, éppen a nóna (a nap kilencedik órája, azaz délután három) előtt szedett, és egészen biztos, hogy elképesztő szerelemben fog részesülni.” 

Remélhetőleg, az eredmény épp olyan hatalmas, mint az erőfeszítés, ami a manőver megtervezését és végrehajtását igényli. Valószínűleg a legjobb, ha az ember feltölti a készletet Szent Iván éjszakáján, csak a biztonság kedvéért.

Képek forrása: gettyimages

Az erotika története képekben (18+)

Nézd meg, milyen volt egykor a szexualitás ábrázolása, és milyen most!

Az erotika története képekben (18+)

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük