A középkor egyik leghíresebb szerelmi története az övék: haláluk után egyesülhetett csak újra Héloïse és Abélard

A filozófus Abélard-t és tanítványát, Héloïse-t a lány családja választotta el egymástól. Tiltott kapcsolatuk szomorú véget ért.

Héloïse és Abélard szerelme
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A történelemben számos olyan pár létezett, akiről szinte mindenki hallott. Kleopátra és Marcus Antonius, Szép Heléna és Parisz vagy épp Sissi és Ferenc József szerelméről, kapcsolatáról rengeteget olvashat az ember. De Héloïse és Abélard neve is sokaknak ismerősen csenghet, ám történetük részleteit már kevesebben ismerik.

Szenvedélyes viszonyuk nemcsak híres, hanem tragikus is volt: tiltott szerelmükről levelezéseik meséltek. Írásaik kiemelkedő helyet foglaltak el a középkori irodalomban.

A tanítvány és a filozófus pap tiltott kapcsolata

Héloïse d’Argenteuil születési ideje pontosan nem ismert, de a történészek 1095 és 1100 közé teszik. A lány pap nagybátyja, Fulbert gyámsága alatt nevelkedett Párizsban, intelligenciájával pedig korán kitűnt a többi fiatal hölgy közül. Megtanult írni, olvasni, majd a híres filozófus és tudós pap, Pierre Abélard tanítványa lett. A férfi rávette Fulbert-t, hogy a házukba költözhessen, és úgy oktathassa őt. A lány már ekkor ismert volt Franciaországban tudása miatt, de később jártasságot szerzett a filozófiában, illetve az orvostudományban is. Megtanult latinul, görögül, héberül, és húszéves kora előtt Európa legműveltebb nője lett.

heloise abelard 1

Héloïse és Abélard között jóval szorosabb kapcsolat alakult ki az egyszerű tanár-diák viszonynál: az akkor 30-35 év körüli férfi beleszeretett a lenyűgöző fiatal lányba. Héloïse szíve is lángra lobbant tanítója iránt, szenvedélyes, titkos szerelmük pedig gyorsan beteljesedett. Fulbert azonban tudomást szerzett róluk, és kidobta Abélard-t a kanonoki palotából. Ezután leveleken keresztül tartották egymással a kapcsolatot. Amikor a férfi megtudta, hogy párja várandós, megszöktette. Nem sokkal később fiuk született, akit Astrolabe-nak neveztek el, de a sorsáról igen keveset tudni, szülei nem említették leveleikben, valószínűleg fiatalon meghalt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Szerelmük szomorú véget ért

A férfi titokban feleségül vette Héloïse-t, hogy enyhítse családja haragját, de nem járt sikerrel. Fulbert nem bocsájtott meg, és először terjeszteni kezdte a frigy hírét, hogy ártson az ismert, mélyen tisztelt pap-filozófus hírnevének, karrierjének. Abélard egy kolostorba küldte feleségét, hogy megóvja, őt azonban utolérte Fulbert bosszúja: emberei rátámadtak otthonában, és megfosztották férfiasságától. Miután felépült, a Saint-Denis-apátságba vonult vissza, itt fogadta tanítványait is. Később egy műve miatt perbe fogták, ezután állítólag a vadonban töltötte élete hátralevő részét, majd 1142 körül hunyt el.

Héloïse összeomlott miután értesült a férje ellen elkövetett támadásról, zárdába vonult, és apátnő lett, bár egyáltalán nem ilyen életre vágyott. A férfi és a nő körülbelül 1120-tól folyamatosan leveleztek egymással szerelmes, szenvedélyes és erotikus írásokon keresztül. A csonkítás után azonban sokáig nem beszéltek, kapcsolatuk megromlott. Később az asszony ezért briliáns, választékos és dühös üzeneteket küldött, melyekben merészen, szókimondóan írta le véleményét a házasságról: többek között a prostitúcióhoz is hasonlította azt. Konfliktusaik ellenére, úgy tudni, életük végéig leveleztek egymással, a nőt pedig írásai miatt a feminizmus egyik korai képviselőjének is tartják.

Húsz évvel férje után Héloïse is elhunyt, és állítólag párja mellé temették, így haláluk után egyesülhettek csak újra a szerelmesek. A legenda szerint a halott férfi megölelte asszonyát. Bár azt nem tudni pontosan, eredetileg hol volt a sírjuk, a párizsi Pere-Lachaise temetőben egy síremlék állít örök emléket szerelmüknek. Írásaikat a történészek a világirodalom legszebb szerelmi vallomásai közé sorolják. Üzeneteik eredeti példányai azonban nem maradtak fenn, ezért egyes szakértők kételkednek valódiságukban, és hamisítványnak tartják őket. Vannak, akik azt állítják, valójában nem is Héloïse és Abélard tollából származnak a levelek. A tudomány viszont jelenleg a vizsgálatok alapján inkább az eredetiség mellett foglal állást. A szerelmesek története a bizonytalanságok ellenére számos írót is megihletett: Rousseau például Júlia vagy Új Héloïse című művében dolgozza fel azt. 

A történelem leghíresebb szerelmes levelei

A szerelmes levelek általában a bennük foglalt érzelmek miatt érdekesek. Kivéve, ha olyan hírességről van szó, akinek már a keze nyoma is milliókat ér. Így válhat egy darab papírból tárgyi ereklye - a következő esetekben is ez történt.

Képek! A történelem leghíresebb szerelmes levelei

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük