14 évesen adták feleségül a 37 éves főúrhoz, mégis szerette a férjét Kanizsai Orsolya

Levelezésük alapján a 16. század legromantikusabb magyar házassága volt az övék.

Kanizsai Orsolya és Nádasdy Tamás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A főnemesi Kanizsai família Magyarország egyik legvagyonosabb családja volt a 16. században. Kanizsai László, Vas vármegye főispánja több uradalom és kastély birtokosa volt, köztük Egerváré, Lékáé, Kismartoné, Kapuváré és Sárváré.

1525-ben azonban - mindössze öt évvel lánya, Orsolya születése után - elhunyt. Néhány évvel később pedig felesége, Drágffy Anna, majd fia, Ferenc is követte őt. A családból egyedül Kanizsai Orsolya maradt életben, akit 11 évesen mind Szapolyai János, mind Habsburg Ferdinánd fiúsított - hogy lányként is örökölhesse a családi birtokokat -, és eljegyezték a feltörekvő, akkor 34 éves Nádasdy Tamással.

14 évesen adták férjhez Kanizsai Orsolyát

A házasság elrendezésében komoly szerepet játszott Orsolya nagynénje, Kanizsai Dorottya és férje, Batthyány Ferenc. Három évvel később, 1535-ben megtartották az esküvőt is, melynek köszönhetően a férj főúri rangra, hét várra és 150 jobbágyfalura tett szert. A Kanizsaiak mesés vagyona pedig nem került a kincstárba.

Kanizsai Orsolya és Nádasdy Tamás.
Kanizsai Orsolya és Nádasdy Tamás.
Fotó: Wikipedia

A házaspár uradalmának központja a nagy gondossággal felvirágoztatott Sárvár lett. Innen irányította a birtokokat Kanizsai Orsolya, mivel férjét előbb Vas vármegye főispánjának, majd országbírónak, végül nádornak választották.

Levelezésük gyengéd szerelemről tanúskodik

Nádasdy Tamás nádorként sokat utazott, olykor hónapokig távol volt, így feleségével sűrűn leveleztek. Idővel férje kérésére Orsolya megtanult írni - akkoriban ugyanis elegendőnek tartották, ha a nők olvasni tudnak -, már nem íródeák vetette papírra az asszony sorait. Máig fennmaradt levélváltásuk így nem csupán kultúrtörténeti jelentőséggel bír, hanem intim részleteket is feltár kapcsolatukról. A megszólítások személyesek, kedveskedők, a levelekből feltárul az egymás iránt érzett féltés, a másik távollétéből fakadó hiányérzet.

„Szerelmes Orsikám, akár tűrjem s akár tagadjam, de bizon igen szorgalmatos és félelmes vagyok, hogy nincs jól dolgod, mert sok napja immár, hogy semmit nem írál.”

A sárvári Nádasdy-vár napjainkban.
A sárvári Nádasdy-vár napjainkban.
Fotó: Wikipedia

"Továbbá, szerelmes uram, én te Kegyelmed ellen ugyan nagyot vétettem, hogy én te Kegyelmednek ennyi levelére választ nem tettem; mert bizony sem haragom, sem feledékenségem miatt nem esett ez én rajtam, hanem naponként Kegyelmedet vártam."

"Szerelmes Uram, megértettem az Kegyelmed levelét, hogy kegyelmed meg nem jühet; bizony igen várom vala Kegyelmedet, hogyha az Úristen engedi vala, de csak az Úristen tartsa meg Kegyelmedet békével és egészséggel mindazokkal, akikkel Kegyelmed kívánja, úgy legyen, mint az Úr akarta."

Húsz év után született gyermekük

Több mint 25 évig tartó házasságuk alatt vaskos levélköteg gyűlt össze. Ezekből tudja az utókor, hogy Kanizsai Orsolya korának egyik legműveltebb asszonya volt, és azt is, hogy frigyüket húsz éven át nem kísérte gyermekáldás. Ennek okára Szegedi Kőrös Gáspár, a kor egyik legnagyobb orvosa derített fényt: Orsolya méhében daganatot talált. Gyógyfüves fürdőkkel és injekciókkal sikerült meggyógyítani az asszonyt, aki végül 34 éves korában megfogant.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

Fiuk, Nádasdy Ferenc 1555-ben született, később hadvezérként vált ismertté, akit hatalmas testi ereje után erős fekete bégnek neveztek. A házaspár azonban nem örülhetett sokáig családdá válásuknak, a kisfiú mindössze hétéves volt édesapja halála idején. Nádasdy Tamás 63 éves korában hunyt el, az akkor Európa-szerte dühöngő pestisjárványban. Felesége kilenc évvel később követte őt. A házaspárt a burgenlandi Lékán, a Szent Miklós-plébániatemplom Nádasdy-sírboltjában helyezték örök nyugalomra.

Híres szerelmeslevelek a múltból

Az első magyar nyelvű szerelmeslevél Thurzó Elek országbíró keze nyomát őrzi 1525-ből. De mutatunk még néhányat az alábbiakban.

Képek! A történelem leghíresebb szerelmeslevelei

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük