Így találhatsz szállást olcsón az utolsó pillanatban
Ismerned kell, ha nem vágysz méregdrága szállodába
Nem lehetetlen feladat.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A korán megtervezett nyaralásnak számos előnye van. Amellett, hogy a tudatos kalkuláció segíti a takarékoskodást, foglalható szálláshelyek tömkelegéből választhat az, aki már télen utánajár a vakáció nyújtotta lehetőségeknek, az elővételben vásárolt jegy pedig szintén sokkal kedvezőbb.

Azoknak sem kell viszont lemondaniuk a pénztárcabarát megoldásokról, akik sokáig hezitálnak a nyaralásuk időpontján, vagy az időjárás függvényében szeretnének utazni, csupán némi talpraesettségre és kompromisszumra van szükség a szervezésben.

Kanapészörf ingyen

A néhány napos szállásfoglalás rendkívül költséghatékony módszere lehet a couchsurfing, melynek lényege, hogy az internetes oldal segítségével a világ bármely pontján találhatsz magadnak szállást egy helyi vendégfogadó lakásán, méghozzá teljesen ingyen. Utazz akár Amerikába, akár csak a Balatonra, szabadon szörfölhetsz a felajánlott kanapék, vendégszobák között, és ha megtalálod a megfelelőt, a felületen egyből felkérést is küldhetsz az adott időpontra.

Ha adatlapod alapján szimpatikus leszel a kiválasztott szállásadónak, és van lehetősége a fogadásodra, nyert ügyed van. Az oldalon te is felajánlhatod a nappalidat a Magyarországra utazók számára, ez ugyan nem kötelező, a host-tapasztalat viszont mindenképpen jó referenciát jelent az adatlapodon, a megbízható vendégek ugyanis előnyt élveznek a szállásadóknál. Ingyenessége mellett a couchsurfing előnyei közé sorolják, hogy közben megismerkedhetsz új, érdekes emberekkel, a helyiek vezetésével vagy instrukcióikat követve pedig akár turistatömegtől mentes, izgalmas helyekre is eljuthatsz.

Woofingolj, ha tovább maradnál!

Ha nem piszkos számodra a munka, nemcsak gyönyörű helyekkel, de a biogazdaságok működésével is megismerkedhetsz egyfajta önkéntes-turistaként. A WWOF, azaz a World Wide Opportunities on Organic Farm mozgalom keretében a részt vevő gazdaságok napi néhány órás munka fejében szállást és ellátást adnak.

A könnyebb kerti munkákra való hajlandóság szükséges hozzá, cserébe viszont megtanulhatsz vetni, betakarítani, bort termelni, sajtot készíteni, kenyeret sütni, kecskét fejni, miközben örök élményekkel gazdagodhatsz. A tartózkodásod idejéről előre kell megegyezned a szállásadó gazdasággal.

Szállás az Airbnb-ről

Bizonyára hallottál már róla, hogy ez az oldal is komoly szerepet játszott az albérletárak hirtelen megugrásában. A felület ugyanis lehetőséget adott a lakástulajdonosok számára, hogy szálláshelyüket rövid távra értékesítsék a saját maguk által meghatározott szabályok szerint, így némi ráfordított energiával akár egy vagy két hét alatt megkeresve az albérlők által fizetett lakbér összegét.

Ha el tudod viselni a gondolatot, hogy a sokak számára kellemetlenségeket okozó oldalt veszed igénybe, gyorsan és könnyen kibérelhető lakrészhez juthatsz. Az ár természetesen helytől, tulajdonostól, lakásállapottól és nagyságtól függ, de a szállodánál sokkal kedvezőbben jössz ki az Airbnb-s bérlés esetén is.

Klasszikus csoportmegoldás

Amennyiben eleve egy nagyobb csoporttal indultok útnak, vagy nem okoz problémát, ha több ismeretlennel kell egy légtérben éjszakáznod, nagyon kedvező alternatívát jelenthetnek számodra a hostelek. Az esetek nagy többségében itt is van lehetőséged az online szállásfoglalásra az erre a célra létrehozott honlapokon, és nagyon olcsó szobákat találhatsz, akár itthoni, akár külföldi nyaralást tervezel. Ehhez hasonló szolgáltatást nyújtanak az ifjúsági szállók és a kollégiumok is, utóbbiak a nyári szünet idején különösen sok szobát bocsátanak a turisták rendelkezésére.

Ezt is szeretjük