Itt az önkormányzat mondja meg, milyen színű lehet a házad: csoda kis hely Burano
Még Velencénél is hangulatosabb az olasz kisváros, ahol gyönyörű színekben pompáznak a házak.

burano3
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha valaki azt mondja, hogy Olaszország, csatornák és gondolák, akkor mindenkinek egyből Velence jut az eszébe, hiszen a cölöpökre épült város a világ egyik legkülönlegesebb helye.

Azonban nem csak a „Adria királynője” büszkélkedhet elbűvölő, csatornákból álló utcácskákkal: nem messze tőle, egy szigeten fekszik Burano, ami színes házaival olyan hangulatot teremt, hogy aki egyszer ott járt, az mindig visszavágyik az imádni való városba.

Színes házak mindenütt

A háromezer fős lakosú kisváros 7 kilométerre fekszik Velencétől, így nem meglepő a sok hasonlóság a két település között, azonban Burano teljes egészében egy szigetre épült, amit csatornarendszerek szelnek át. A várost a történészek szerint már a római korban is lakták, úgy vélik, hogy Attila hun seregei által feldúlt településekről menekültek ide az emberek.

burano1
Fotó: tunart / Getty Images Hungary

A csodás fekvése ellenére nem azért vált ismertté, mert annyira hasonlít Velencéhez: színes házai fantasztikusan mutatnak egymás mellett, és mivel ez jelenti a hely fő turisztikai vonzerejét, ezért már nagyon régóta az önkormányzat szabja meg, melyik ház milyen színben pompázzon. A csatornák mellett sétálva is lehet gyönyörködni a látványban, de a szűk kis utcák között bolyongva még fantasztikusabb élmény lesz Burano felfedezése.

Nem csak a színek miatt jó hely Burano

Bár kétségkívül a képeslapra illő utcák látványa vonzza a legtöbb turistát a városba, más nevezetesség is található itt: a főtéren álló ferde tornyú templomot is érdemes felfedezni, de a hely sajátossága mégiscsak a csipke. A településen külön csipkekészítő iskola is működött 1960-ig, de azóta is tartanak itt tanfolyamokat.

burano4
Fotó: tunart / Getty Images Hungary

A kreatív hagyomány lényegében összefügg a színes házak kialakulásával is: úgy tartják, hogy a helyi halászok miatt lettek élénk színűek a falak, akik így sokkal könnyebben haza tudtak találni ködös időben. És amíg a férfiak halásztak, addig a nőknek kellett valamilyen elfoglaltság, amivel el tudják ütni az időt: így alakult ki a csipkekészítés hagyománya. Ma már ez a település fő bevételi forrása, nemcsak az ajándékboltokban, hanem az utcán maguktól a készítőktől is lehet vásárolni jó minőségű, díszes és minden esetben kézzel készített buranói csipkét.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nem lepik el a turisták a várost

A vidám városkép, a hangulatos olasz utcácskák és a híres csipkekészítés ellenére nem hemzsegnek a turisták Buranóban, bár egyre többen fedezik fel a szigetnyi kis ékszerdobozkát, hiszen Velence közelsége miatt útba ejtik a városkát is. Ennek ellenére még nem zavaró a tömeg, így aki nem szereti a zsúfolt helyeket, mégis vágyik az utánozhatatlan mediterrán életérzésre, annak mindenképp érdemes felfedeznie Buranót, ha lehetőség lesz rá.

Gyönyörű helyek kis pénzből: 10 európai paradicsom, amit olcsón elérhetsz

Néhány európai várost olcsón elérhetsz, és az ottani árak is korrektek lesznek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük