Itt az önkormányzat mondja meg, milyen színű lehet a házad: csoda kis hely Burano

Még Velencénél is hangulatosabb az olasz kisváros, ahol gyönyörű színekben pompáznak a házak.

burano3

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha valaki azt mondja, hogy Olaszország, csatornák és gondolák, akkor mindenkinek egyből Velence jut az eszébe, hiszen a cölöpökre épült város a világ egyik legkülönlegesebb helye.

Azonban nem csak a „Adria királynője” büszkélkedhet elbűvölő, csatornákból álló utcácskákkal: nem messze tőle, egy szigeten fekszik Burano, ami színes házaival olyan hangulatot teremt, hogy aki egyszer ott járt, az mindig visszavágyik az imádni való városba.

Színes házak mindenütt

A háromezer fős lakosú kisváros 7 kilométerre fekszik Velencétől, így nem meglepő a sok hasonlóság a két település között, azonban Burano teljes egészében egy szigetre épült, amit csatornarendszerek szelnek át. A várost a történészek szerint már a római korban is lakták, úgy vélik, hogy Attila hun seregei által feldúlt településekről menekültek ide az emberek.

burano1
Fotó: tunart / Getty Images Hungary

A csodás fekvése ellenére nem azért vált ismertté, mert annyira hasonlít Velencéhez: színes házai fantasztikusan mutatnak egymás mellett, és mivel ez jelenti a hely fő turisztikai vonzerejét, ezért már nagyon régóta az önkormányzat szabja meg, melyik ház milyen színben pompázzon. A csatornák mellett sétálva is lehet gyönyörködni a látványban, de a szűk kis utcák között bolyongva még fantasztikusabb élmény lesz Burano felfedezése.

Nem csak a színek miatt jó hely Burano

Bár kétségkívül a képeslapra illő utcák látványa vonzza a legtöbb turistát a városba, más nevezetesség is található itt: a főtéren álló ferde tornyú templomot is érdemes felfedezni, de a hely sajátossága mégiscsak a csipke. A településen külön csipkekészítő iskola is működött 1960-ig, de azóta is tartanak itt tanfolyamokat.

burano4
Fotó: tunart / Getty Images Hungary

A kreatív hagyomány lényegében összefügg a színes házak kialakulásával is: úgy tartják, hogy a helyi halászok miatt lettek élénk színűek a falak, akik így sokkal könnyebben haza tudtak találni ködös időben. És amíg a férfiak halásztak, addig a nőknek kellett valamilyen elfoglaltság, amivel el tudják ütni az időt: így alakult ki a csipkekészítés hagyománya. Ma már ez a település fő bevételi forrása, nemcsak az ajándékboltokban, hanem az utcán maguktól a készítőktől is lehet vásárolni jó minőségű, díszes és minden esetben kézzel készített buranói csipkét.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nem lepik el a turisták a várost

A vidám városkép, a hangulatos olasz utcácskák és a híres csipkekészítés ellenére nem hemzsegnek a turisták Buranóban, bár egyre többen fedezik fel a szigetnyi kis ékszerdobozkát, hiszen Velence közelsége miatt útba ejtik a városkát is. Ennek ellenére még nem zavaró a tömeg, így aki nem szereti a zsúfolt helyeket, mégis vágyik az utánozhatatlan mediterrán életérzésre, annak mindenképp érdemes felfedeznie Buranót, ha lehetőség lesz rá.

Gyönyörű helyek kis pénzből: 10 európai paradicsom, amit olcsón elérhetsz

Néhány európai várost olcsón elérhetsz, és az ottani árak is korrektek lesznek.

Gyönyörű helyek kis pénzből: 10 európai paradicsom, amit olcsón elérhetsz

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük