Elvarázsolt lápvilág az Ócsa melletti Nagy-erdőben: a Selyem-réti tanösvény családdal is bejárható

A fővároshoz közeli Ócsa számos szép és érdekes látnivalót kínál, többek között egy ősi lápvidék maradványát.

Ócsai láperdő
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ócsa a budapesti agglomerációban, a fővárostól mindössze 30 kilométerre, a Gödöllői-dombság és az Alföld találkozásánál fekszik. A hangulatos település bővelkedik a látnivalókban, ideális úti cél egy egynapos kiránduláshoz.

A városban a 13. századi premontrei kolostor, az Öregfalu nádfedeles műemlékházai és az öreghegyi pincesor tarthat számot többek között az érdeklődésre. Az Ócsai Tájvédelmi Körzet, ami az Alföldre egykor jellemző ingoványos turjánvidék egy szépséges, ősi darabkáját őrzi, remek sétalehetőséget kínál.

Mesebeli láperdő Ócsa mellett

A Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó, az Ócsa melletti Nagy-erdőben található Selyem-réti tanösvény a védett természeti terület erdei élővilágába enged betekintést. A terület a Duna-Tisza közére jellemző lápmedencék egyike, ahol láperdők és láprétek váltakoznak. Korhadt, kidőlt, számos növény és állatfaj számára életteret biztosító fatörzsek, vízben álló fák és sejtelmes tükörképeik, tavasszal színes virágok teszik mesebeli hangulatúvá és látványossá a hatállomásos ösvényt. 

15019099 6071720639fd2c792db89fc722e9d2df xl
Fotó: Indafotó/alie

Az igazán szerencsések mocsári teknőst is megpillanthatnak. Alacsonyabb vízállásnál különösen érdekesek a lábasfáknak nevezett enyves égerfák, amelyek támasztógyökereikkel kapaszkodnak az ingoványos talajba. Az országút melletti parkolóból induló, Selyem-rétig haladó tanösvény 1,5 kilométeres, a széles földúton könnyű, kisgyermekekkel is jól teljesíthető séta kínálkozik. Az egyes állomásokat faoszlopok jelzik, az úthoz tájékoztató füzet is készült, amit az Ócsai Tájházban lehet megvásárolni. 

Ócsa látnivalói

Ócsa a Duna-Tisza közi homokhátság és az Ős-Duna egykori medrében visszamaradt, turjánoknak vagy Turjánvidéknek nevezett lápos, ingoványos területek határán fekszik. A települést az Árpád-kor óta folyamatosan lakják. Első ismert írásos említése a 13. századból származik, Alza néven hivatkoztak rá az oklevélben. Ekkor alapított filiát a település határában a francia eredetű premontrei szerzetesrend jászói préspostsága. 

19422743 6478be826613fa80ec7e180766bfd55d l
Fotó: Indafotó/jozsefbiro

A templombelső különlegesen értékes, középkori faliképei Szent László legendájából vett jeleneteket ábrázolnak. A kolostor román stílusú, háromhajós temploma 1560 óta református templom, ami belépőjeggyel tekinthető meg. Körülötte bontakozik ki az ócsai Öregfalu, sárból épült, nádfedeles tájházegyüttese régi korok emlékét eleveníti fel a látogatókban. A házakban a 4-5 emberöltővel ezelőtt élt, polgárosodó ócsai parasztság életmódját, mindennapjait felidéző bútorok, ruhák, munkaeszközök kerültek kiállításra. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A borkultúrát a településen még a premontrei szerzetesek honosították meg. Az ócsai Öreghegyen jellegzetesen alföldi, nyeregtetős, földbe vájt pincék sorakoznak, mintegy 150 darab. Az Ócsa Öreghegyi Pincesor Egyesület szervez itt különböző izgalmas programokat, amennyiben a járványhelyzet megengedi. Az Ócsai Tájvédelmi Körzetben működik az Ócsai Madárvárta, ami az ország legjelentősebb madárgyűrűző állomásai közé tartozik, egész évben folyik itt a kutatómunka. A település lakott területének nyugati szélétől néhány száz méterre található. 

Gyönyörű kastélyok Budapest mellett

Budapest környékén nemcsak vadregényes kirándulóhelyek, botanikus kertek, hangulatos kisvárosok és kellemes borospincék nyűgözik le a turistákat, de érdemes szemezgetni picit a történelmi építmények közül is.

3 gyönyörű kastély Budapest mellett: eldugott kis csodák

Mesevilágba repítenek el a Budapest környéki kastélyok, akár télen is látogathatók.

Elolvasom

(Borító- és ajánlókép forrása: Indafotó/alie. Cikken belüli képek forrása: Indafotó/alie, jozsefbiro

Ezt is szeretjük