15 millió éves, óriási meteoritkráterben fekszik a bájos kisváros: a középkori Nördlingen apró gyémántokkal van tele
Nem elég, hogy egy óriási kráter közepén fekszik, tele is van gyémánttal. Szó szerint egy kis ékszerdoboz.

nördlingen
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A bajorországi Nördlingenről már a légifotók alapján is látszik, hogy nem mindennapi kisváros. Olyan, mintha a tervezője a közepén magasodó templomtoronyba szúrt volna egy óriási körzőt, majd az eszközt körbeforgatva húzta volna meg a település határait.

Valójában a középkori településszerkezet nyomait mutatja, a 14. században épített városfal ma is áll - ez már önmagában is vonzó úti céllá teszi, de ennél is érdekesebb és a formájában szintén szerepet játszó tény, hogy egy 15 millió éves, 25 kilométer átmérőjű meteoritkráter közepén épült fel. Ráadásul az ütközésnek köszönhetően a terület gyémántkristályokkal van tele.

90 méter magas templomtorony jelöli a közepét

A körülbelül 20 ezer fős, hangulatos városka első írásos említése 898-ból származik. A közelben található barlangokból származó leletek tanúsága szerint a terület már az őskőkorszakban is lakott volt. A Római Birodalomban a környék Raetia provincia részét képezte. Nördlingen 1215-ben városi rangot kapott II. Frigyes német-római császártól, még ebben az évben megépült az első városfal, amelynek alaprajza ma is látható.

Elhelyezkedésének köszönhetően a település fontos kereskedelmi központtá vált. Az 1230-as években tűz pusztított a területén, de gyorsan újjáépült. Nem sokkal később mesteremberek kezdtek letelepedni a falain túl, és 1327-re felhúzták a mai kőfalat, ami megnégyszerezte a város méretét. A város központjában álló Szent György-templom, amelyhez az impozáns, 90 méter magas templomtorony tartozik, a 15-16. században épült.

A cikk az ajánló után folytatódik

72 ezer tonna gyémánt

A 25 kilométer átmérőjű kráter, a Nördlinger Ries nevét a már említett római provinciáról kapta. Becslések szerint körülbelül 15 millió éve keletkezett, amikor egy 1 kilométer átmérőjű meteorit csapódott be 70 ezer kilométer/órás sebességgel. Az 1960-as évekig egyébként még úgy gondolták, hogy az óriási kráter vulkanikus eredetű, a fordulópont akkor történt, amikor az amerikai geológus-csillagász Eugene Merle Schoemaker, aki még nyaralás közben sem tudott szabadulni a tudományos érdeklődésétől, Nördlingenben járva kíváncsiságból megkaparta a templom falát, és rájött, hogy egy kifejezetten becsapódáskor létrejövő kőzettel áll szemben.

Az ütközéssel együtt járó nyomás és hő hatására a földi kőzet megváltozott, úgynevezett suevit jött létre, amelyben többféle ásvány keveredik, például nagyon apró, többségében szabad szemmel láthatatlan gyémántkristályok. A mit sem sejtő városépítők felhasználták a suevitet a falhoz és az épületekhez is. Ez az anyag egyébként több helyen megtalálható a világban, viszont itt különösen nagy a gyémánttartalma.

A szakemberek azt pedzegetik, hogy a környéken 72 ezer tonnányi gyémánt lehet. Ebből kiindulva igazat kell adnunk a BBC-nek nyilatkozó helyi toronyőrnek, aki a tekintélyes, a napfényben csillogó építményről szólva megjegyezte, hogy még szerencse, hogy a gyémántok nagyon picik, különben a tornyot valószínűleg már elhordták volna.

Európa legrégebb óta lakott hídja

A középkori híd az Erfurtba látogató turisták egyik kedvenc célpontja, a házak földszintjén kézműves műhelyek, a helyi gasztronómia színe-javát kínáló falatozók, borkereskedések, művészeti galériák, kávézók és régiségkereskedések várják a turistákat.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük