Így néz ki most a Harmadik Birodalom hírhedt Sasfészke: Hitler rezidenciája ma étteremként működik

A pazar kilátás és a sötét történelmi múlt érdekes úti céllá teszik a Sasfészekként ismert építményt.

sasfészek borító
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Sasfészek, amely egykor a Harmadik Birodalom kiemelt diplomáciai jelentőségű építménye volt, napjainkban a Bajor-Alpok kedvelt kilátópontja, ahol a bajor konyha legjavát felvonultató étterem működik. 

A robusztus kőépület a Hitlerhez köthető kevés épen megmaradt műemlék egyike, ezért jelentős érdeklődésre tart számot. Ugyanakkor, habár sok helyen olvasható, hogy a diktátor kedvenc rezidenciája volt, az igazság az, hogy ő csak néhány alkalommal kereste fel a helyet, és akkor is komoly fenntartásokkal viseltetett iránta. 

Megfeszített munkával épült

A hírhedt Kehlsteinhaus, ismertebb nevén a Sasfészek egy 1834 méteres magasságban, idilli környezetben található hegyvidéki kőház, nem messze Berchtesgaden városától. A közelben állt Hitler másik rezidenciája, ahol valóban sokat tartózkodott, az 1945-ben lebombázott Berghof.

sasfészek terasz
Fotó: ullstein bild / Getty Images Hungary

Az épületet Martin Bormann, a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt pártkancelláriájának későbbi vezetője rendelte meg 1937 nyarán. Úgy tervezték, hogy a ház Hitler 50. születésnapjára már teljesen készen áll majd, így a munkások éjt nappallá téve dolgoztak a projekten, 12-en életüket is vesztették az építkezés során. 13 hónap leforgása alatt nemcsak az épület készült el, hanem a hozzá vezető út is, amely Németország egyik legmagasabban fekvő útja, öt alagutat és egy hajtűkanyart is tartalmaz.

GettyImages-551179893
Fotó: ullstein bild / Getty Images Hungary

De korántsem csak ezen lehet feljutni a Sasfészekhez: a hegy gyomrában egy luxusliftet is kialakítottak, a belsejét csiszolt sárgarézzel, bőrrel és velencei tükrökkel dekorálták.

A lifthez vezető alagút.
A lifthez vezető alagút.
Fotó: Redaco

Az épület fogadószobájának dísze a Mussolinitől kapott olasz vörösmárvány kandalló, amely az évek során megsérült, a szövetséges katonák kisebb darabokat hasítottak le belőle, hogy szuvenírként hazavigyék magukkal. A konyhát a lehető legjobban felszerelték, ám nem volt jellemző, hogy itt főztek volna, általában csak megmelegítették a városban készített ételeket. Hitler dolgozószobája is többnyire használaton kívül maradt. A berendezéshez válogatott bútorok nagyrészt olyan darabok voltak, amelyeket a zsidó származású, magyar-amerikai építész, belsőépítész, Paul László tervezett. 

Hitler félve közelítette meg

Hitler 1938-ban kereste fel először az épületet, majd 1939. április 20-án, az 50. születésnapján tartott avatóünnepségre tért vissza. Több forrás is említi, hogy a Führer nem rajongott a magasságért, és még annál is jobban félt a lifttől, ugyanis azt gondolta, hogy a szerkezetet könnyen villámcsapás érheti. 

Eva és Margarete (Gretl) Braun a Sasfészeknél.
Eva és Margarete (Gretl) Braun a Sasfészeknél.
Fotó: Galerie Bilderwelt / Getty Images Hungary

Bár Hitler csak néhány alkalommal látogatta meg a Sasfészket, fontos politikai szövetségeseit, például Heinrich Himmlert, Joseph Goebbelst, illetve nemzetközi küldötteket fogadva, a szoros ismeretségi körébe tartozó személyek rendre megfordultak itt. Gyakori vendég volt például a diktátor szeretője, későbbi felesége, Eva Braun. 1944-ben a nő húga, Gretl esküvőjét követő fogadást is a pazar panorámával rendelkező helyszínen tartották. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Remek kilátás, finom fogások

A Kehlsteinhaus a második világháborút jóformán sértetlenül vészelte át, a háború után pedig a helyi kormányzónak köszönhetően nem semmisítették meg az épületet. Így aztán napjainkban kisebb átalakítások és felújítások után az eredeti állapotában látható. A Sasfészket jelenleg egy alapítvány kezeli, a bevételeket jótékonysági célokra fordítják.

Közzétette: Kehlsteinhaus - Eagles Nest – 2019. október 31., csütörtök

Az épületen belül a bajor konyha fogásait kínáló étterem működik, kint pedig sörkertet alakítottak ki. A ház sötét múltját tablókiállításon és vezetett túrákon keresztül ismerhetik meg az érdeklődők. A turistákat viszont valószínűleg nem csak ez vonzza, hiszen a környékről lebilincselő kilátás nyílik a környező hegyekre és településekre. 

Itt pihentek a véreskezű diktátorok: Ceaușescu rezidenciája maga a luxus

A diktátorok otthonaira, nyaralóira nem éppen a visszafogottság és a puritán berendezés jellemző. Azok az ingatlanok, amelyeket nem pusztítottak el, többnyire a nagyközönség számára is látogathatók, a turistákat pedig egyre jobban érdekli, hol rejtőztek el a nyilvánosság elől a véreskezű politikusok.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük