Ezekben a városokban a legjobb diáknak lenni: az első 5-ből 3 európai nagyváros
A diákbarát városok között több európai is van.

diákok london
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az élhető, pezsgő külföldi városok nem csupán a turisták számára jelentenek ideális úti célt, de a diákság is szívesen veszi az irányt a határokon túli egyetemek felé. A rangos intézményekért és a diákbarát légkörért nem is kell a világ túloldaláig utazni.

A legélhetőbb, a legzöldebb, a legbiztonságosabb és legbékésebb országokat, de a legjobb levegőjű fővárosokat is folyamatosan górcső alá veszik, hasonló rangsor pedig az egyetemi városokból is született. 

A QS World University Rankings listájának kialakításához több mutatót figyelembe vettek. Fontos szerepet kapott a felsőoktatási intézmények színvonala és diákközpontúsága mellett az adott város árai, a megfizethető élet, a hallgatók véleménye és az állásszerzési lehetőségek is. A 2019. év adatait összegző lista első öt helyéből hármat európai városnak ítéltek oda.

1. hely: London

London több éve a világ első számú diákvárosa annak ellenére, hogy a lakbérek és a megélhetési költségek kimondottan drágák - összességében 4-500 ezer forintot is jelenthet ez havonta -, ezért sokan az agglomerációba kényszerülnek. Az átlagos tandíj pedig 21 200 dollár, nagyjából 6,4 millió forint.

A főváros ugyanakkor igazi tudományos központ, ráadásul egyetemei közül kettő a QS-toplistáiban is rendszeresen helyet kap: ez az Imperial College és a University College London. Az egyetemi lehetőségek mellett a munkáltatói aktivitás is erős, és a hallgatói vélemények is osztatlanul pozitívak. Továbbá számos kulturális intézmény ingyen látogatható a diákok számára, és rengeteg nemzetiség éli a várost, így a sokszínűség mellett akár a saját honfitársakkal is könnyen találkozhat az ember.

2. hely: Tokió

A Japán főváros nemcsak a turistákat vonzza a szüntelen nyüzsgésével, de a diákok számára is bőven nyújt lehetőséget a fejlődésre, a külföldi hallgatók körében nagyon közkedvelt. Tokió számos rangos felsőoktatási intézménye közül a Tokiói Egyetem számít talán a legrangosabbnak.

A metropolisz a világ egyik vezető pénzügyi központja, ahol a munkáltatói aktivitás rendkívül magas, számos gyakornoki lehetőséget kínálnak a cégek, és magas a diplomás foglalkoztatottak aránya.

Tokió a többi, világviszonylatban vezető színvonalú egyetemi városhoz képest megfizethető is, a tandíj átlagosan 5700 dollár, azaz 1,7 millió forint, míg a Numbeo szerint egy egyszobás lakás ára a belvárosban nagyjából 129 yen, 368 ezer forint.

A cikk az ajánló után folytatódik

3. hely: Melbourne

Az ausztrál Melbourne kulturális színessége és modernsége vonzó a diákok körében. A napsütötte tengerparti városban rengeteg színvonalas programon vehet részt az ember, és diákként a tanulási lehetőségek száma is magas. A Melbourne-i Egyetem világszínvonalú, noha a tandíjak kiemelkedően drágák, 24 500 dollár az átlag, ami 7,3 millió forintot jelent.

A hallgatók nagyra értékelik a város multikultúráját, a diákbarát hozzáállását, állandó pezsgését, remek közlekedését és a helyiek kedvességét. Az életszínvonallal együtt természetesen a megélhetési költségek is magasak, 420 ezer - 1,2 millió forintnyi kiadással reális számolni havonta szállással, étkezéssel, szabadidős tevékenységgel együtt. A diákok és a friss diplomások előtt viszont sok szakmai lehetőség áll, a város sok nemzetközi nagyvállalat székhelyének is otthont ad.

4. hely: München

Németország kedvelt a hallgatók körében, München pedig az elmúlt években sokat lépett előre a rangsorban, jelenleg a negyedik helyen áll. A város nemcsak a virágzó gazdasága és a szakmai lehetőségek miatt egyre népszerűbb, de a kedvező költségek miatt is: tandíj ugyanis nincs a legtöbb németországi állami egyetemen.

Két vezető egyeteme a QS szerint a Technische Universität München és a Ludwig-Maximilians-Universität München. A város a mérnöki munkákkal, informatikával, elektronikával, technológiával foglalkozó hallgatók számára igazán jó lehetőség, számos szakmai előrelépési lehetőséggel. A megélhetési költségek magasabbak Berlinnél, nagyjából havi 1200 euróra, 428 ezer forintra teszik. A bajor kultúra és a kellemes légkör ugyancsak mellette szól a diákok szerint.

5. hely: Berlin

Berlin Münchent követi a sorban. A diákok szerint a városban jelen van a divat, a művészetek, az élénk gazdaság és a színvonalas felsőoktatási intézmények is, melyek mind-mind vonzó célponttá teszik. A legtöbb egyetem képzésén itt sincs tandíj, ami az alapképzésen kívül egyes posztgraduális képzést is érinti. És egyre több szak elérhető a német mellett angol nyelven is.

A QS listáján kiemelik a Humboldt-Universität zu Berlin és a Freie Universität Berlin intézményét is. Az életminőség kiváló, a költségek megfizethetők, a légkör elfogadó, és sok elérhető kulturális rendezvény teszi még élhetőbbé a várost a nemzetközi hallgatók szemében, a szakmai lehetőségek is színesek.

Berlint aztán Montreal, Párizs, Zürich és Sydney, valamint fej-fej mellett Hongkong és Szöul követi a QS World University Rankings rangsorában.

Villámkvíz Európáról

jelenkor Európáját és a kontinens társadalomföldrajzát ismerni kell.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük