Nézd meg a világ 4 legszebb naplementéjét!
Káprázatos képekkel
Nincs ember, akit ne ragadna magával a naplementék földöntúli színorgiája. Most a legszebbeket láthatod.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Annál, amikor ég és föld vörösen izzó, a látóhatár egészét kitöltő, végtelen színpompában olvad össze, aligha létezik szemet gyönyörködtetőbb természeti csoda.

A naplementék egyszerre megnyugtató és felkavaró látványa mindenkire elemi erővel hat - a következő helyeken különösen.

Serengeti Nemzeti Park, Tanzánia

A legalkalmasabb hely arra, hogy egy naplemente vadregényes romantikáját kalandos izgalommal vegyítse az utazó, nem más, mint a vadvilág paradicsoma, a Tanzánia északi részén elterülő Serengeti Nemzeti Park.

A Világörökség részeként nyilvántartott, közel 15 ezer négyzetkilométer kiterjedésű, fák nélküli, kopár szavanna festői környezetet nyújt egy, a szabad ég alatt, a karnyújtásnyira békésen legelésző antilopok, zsiráfok, zebrák és elefántok gyűrűjében elköltött esti piknikhez, a vadlessel fűszerezett nap megkoronázásaként pedig a szafarihoz bérelhető terepjáró hátuljáról csodálhatják meg a kalandorok, ahogyan a perzselő forróságtól remegő kopár horizont mögött alábukik a nap.

Az este közeledtével a több száz itt fészkelő madár elcsendesedik, dél felől a csupasz síkvidék füves pusztái sötétvörös és barna árnyalatúra színeződnek, északon pedig, a dimbes-dombos, fákkal gyéren borított tájon hosszan elnyúlnak az árnyékok.

Majd, amikor a piros színben izzó láthatáron túl is kialszik minden fény, a vállalkozó kedvű világvándorok az éjszakai szavanna eleven, mozgalmas világának is részeseivé válhatnak.

Taj Mahal, Agra, India

A világ talán egyik legimpozánsabb építészeti remekműve, egyben India szimbóluma az Agrában található Taj Mahal, melynek fényűző látványánál csak a róla szóló szerelmi legenda rabul ejtőbb, mely szerint Sahdzsahán császár szeretett felesége halálának emlékéül építtette, hogy nevét örökre emlékezetessé tegye az utókor számára.

A szikrázó fehér márványból épült mauzóleum és a mellette szimmetrikusan elhelyezkedő, négy gigantikus minaret lélegzetelállító látványa naplemente idején teljesedik ki igazán, melyet az épületegyüttes előtt hosszan húzódó, iszlám típusú kert egyik padján ülve érdemes megcsodálni.

A gondosan ápolt park közepén kialakított, zöldellő ciprusokkal és gyümölcsfákkal szegélyezett folyómeder sima víztükre megkettőzi a varázslatos látványt, ahogyan a lenyugvó nap az emlékmű mögé kerülve szikrázó fénybe borítja a kristályokkal, drágakövekkel díszített falakat.

Idővel a virágmotívumokkal csipkézett, monumentális épület aprólékos részletei homályba borulnak, és már csak a főépület csúcsos kupolái, illetve a minaretek finom sziluettjei körvonalazódnak a mindent elborító, halványuló vöröses fényben.

Tábla-hegy, Fokváros, Dél-afrikai Köztársaság

Az Afrika déli szegletében található Fokváros fölé magasodó Tábla-hegy nagyszerű fekvése és környezete miatt a városnézés után tökéletes helyszínként szolgál a nap végét jelző káprázatos természeti mutatvány, az Indiai- és Atlanti-óceán partjainál megfigyelhető, jellegzetes naplemente megtekintéséhez.

A lapos tetejéről híres, Asztal-hegyként is ismert gigantikus természeti képződmény fehér felhők borította fennsíkja a helyiek szerint olykor olyan benyomást kelt, mintha az istenek éppen abroszt terítenének egy hatalmas asztalra. A tengerszint felett 1086 méter magasan elterülő hegytető két négyzetkilométernyi fennsíkjára kabinos felvonó viszi a látogatókat, akik a csúcsra érkezve a nyílt víz felől érkező hideg légáramlatok miatt és a csodás panoráma látványától is egész biztosan libabőrösek lesznek.

A nemzeti szimbólummá vált hegytetőn rövid sétával lehet elérni a különböző kilátókat, ahonnan madártávlatból lehet végignézni, ahogy a napfény lomhán visszahúzódik a Fok-félsziget zöldellő fakoronáiról, fokozatosan sötétbe borítva a mélyben elterülő várost és az azt körülölelő, szőlőskertekkel borított hegyek lankáit.

A lassan süllyedő napkorong pirosra festi a Jóreménység fokát ostromló, vadul tajtékzó hullámokat és az Agulhas-fok vízválasztóját, ahol az Atlanti- és az Indiai-óceán narancssárga színben úszó vizei találkoznak egymással.

Oia, Santorini, Görögország

Athéntól délkeletre, az Égei-tengeren helyezkedik el a Kükládok szigetcsoportjának legdélebbre fekvő gyöngyszeme, Santorini szigete, melynek egyedülálló természeti adottságait több évezredes vulkáni működés alakította ki. Armeni kikötőjéből gyalog vagy szamárháton lehet megközelíteni a félhold alakú sziget északi csücskében fekvő Oia mesébe illő városát, mely többek között arról is híres, hogy számos beszámoló szerint innen látható a legszebb naplemente az egész világon.

A meredek sziklák szirtjeire épült kisváros apró, kacskaringós utcáin végigsétálva, a hófehér házakban és égkék kupolás templomokban gyönyörködve, csacsikaravánok és helybéli kóbor macskák kíséretében lehet válogatni a hegyoldalba épített vendéglők kínálatából, melyeknek tengerre néző, csodás teraszai romantikus páholyul szolgálnak a nap végét jelentő káprázatos természeti előadáshoz.

Emellett a hajókról vagy akár egy elhagyatott, part menti tisztáson megpihenve, egy pohár helyi Assyrtiko bor társaságában is végignézheted, ahogyan a képeslapokról ismert panoráma megelevenedik, és a vörösen izzó napkorong lassan egybeolvad a narancssárgára festett tengerrel, hogy átadja helyét a tintakék égen megjelenő, vízen visszatükröződő csillagoknak.

OLVASD EL EZT IS!

balls pyramid
  • ausztrália
  • sziget

Az utolsó paradicsom

Ezt is szeretjük