Nézd meg a magyar Toszkánát!
Olaszországban érezheted magad
A mediterrán hangulatú Káli-medence a Balaton-part egyik legszebb része.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A békés és idilli Káli-medence a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén helyezkedik el, ahol 1984-ben hoztak létre tájvédelmi körzetet, mintegy 9111 hektáron. Az ezt alkotó Káli-medence vidékén egykor a rómaiak is letelepedtek, később pedig a Kál nemzetség uralma alá tartozott, innen kapta máig használt nevét is.

A Káli-medence
Úton Köveskál felé
Salföldi parasztház
Szentbékállai kőtenger

A tájegység lenyűgöző látványa mellett ritka geológiai, állat- és növénytani kincseket rejt, a különleges összképet pedig hét apró falvának látnivalói teszik teljessé. Ha ellátogatsz ide, pazar természeti szépségek által szegélyezett túraútvonalak és érdekes történelmi nevezetességek várnak, de a táj sokszínű és magával ragadó mediterrán jellegzetességei is biztosan elbűvölnek majd.

Izgalmasabbnál izgalmasabb természeti csodák

A Káli-medence vulkanikus utóműködés révén jött létre, melynek során a felszínre törő hévizes források egységes kőhalmazzá formálták a talajt borító fehér homokot. Akkoriban szinte az egész tájat kőtengerek borították, melyek nem voltak mások, mint a Pannon-tenger aljzatának maradványai. Ezek túlnyomó részét az évek során kibányászták, de a Köveskál, Szentbékkálla, Salföld és Kővágóörs mellett megtalálható ingókövek és kőhátak ma is híres kőzettani és természeti értékeknek számítanak egész Európában.

A tájegység területét valamennyi irányból bazalt-, mészkő-, és dolomithegyek, valamint homokkődombok határolják, erre járva megcsodálhatod többek között a Tóti-hegy, a Kopasz-hegy, a Hegyes-tű, a Király-kő és a Boncos-tető vonulatait is.

A vidék északi részén található Fekete-hegyről, az Eötvös-kilátóból lehet legteljesebb pompájában gyönyörködni a táj szépségében, a délen fekvő Fülöp-hegyről pedig lenyűgöző kilátás nyílik a Balaton hullámzó víztükrére.

Bár a helyiek szerint a vidék ősszel telik meg igazán élettel, köszönhetően a szüreti munkának és ünnepségeknek, úgy vélik, nyáron a legszebb, mikor a szőlőlugasok, a sárgán vibráló repceföldek, a lágyan hullámzó táj, valamint a víz közelsége igazi mediterrán hangulatot kölcsönöz a környéknek, mely emiatt magyar Toszkánaként is elhíresült.

A Káli-vidék gyöngyszemei

A környék számtalan látnivalót rejt, melyeket érdemes szép sorban felkeresni, akár egy balatoni nyaralás alkalmával, ha felejthetetlen kirándulásokkal szeretnéd megfűszerezni a vízparti pihenést.

A legtöbb nevezetesség autóval is megközelíthető. Salföldön érdemes megnézni az egykori pálos kolostor romjait, a népies házakat és az őshonos háziállatokat bemutató természetvédelmi majort. A legkevesebb lakossal rendelkező település, Kékkút az enyhén szénsavas ásványvizet rejtő forrásáról, illetve a Káli-medence legrégebben épült Egyed-tájházáról híres, Szentbékkállán pedig keresd fel a Töttös-Kál templomromot, a velétei püspöki palota romjait, valamint a Szentimre-pusztán található kőtenger szinte érintetlen maradványait.

Repcevirágzás a Káli-medencében
Kőkereszt Kékkút mellett

A barokk stílusú evangélikus templom és a Kernács-kúria Kővágóörs legszebb nevezetességei közé tartozik, de alig egy kilométerre innen található az érdekes vízimadárvilággal büszkélkedő Kornyi-tó is. Köveskálon megcsodálhatod a Kelemen-házat, a temetőben a medence legrégebbi, szív alakú sírkövét, valamint a közeli Város-kutat és templomromokat.

Monoszlón a Szent Mihály-templomot, Mindszentkállán pedig a veszprémi érsekség miseborát előállító szőlészetet és pincészetet jegyezd fel a felkeresendő látnivalók közé. A magyar Toszkána mellett a magyar Provence is elbűvölő. Kattints ide, és ismerd meg!

Képek: www.orszagalbum.hu, missmoon, evami, missmoon, gilmur, tulip.

Ezt is szeretjük