Nézd meg a magyar Provence-t!

3 tündérszép falu itthon

Pompás virágmezők, fűszeres borok, igazi vidéki hangulat - íme, három csodás magyar falu.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Provence-t mindenki ismeri, még az is, aki sosem járt ott: a mámoros illatok és intenzív ízek mellett a könnyed vidéki életérzést jelenti, ami mentes a nagyvárosi nyüzsgéstől, illetve, ahol az utazó a modern életvitelt leváltva egy kicsit visszautazhat az időben - lehetőleg kosaras biciklin.

Sajkod környéke
Sajkodi levendulavirágzás

Provance olyan hely, ahol a szupermarketben kapható műételek helyett igazi ínyencségekbe haraphat az ember a piactéri árusnál vagy a teraszos kisbisztróban, a szemét pedig puha dombokon és hosszú szőlőkerteken pihentetheti. Ha számodra a franciák mesebeli vidéke túl messze van, vagy túlságosan drága, itthon is felfedezheted a provance-i életérzést.

Illatos lila ligetek: Tihany-Sajkod

A Balaton-felvidék egyik legbájosabb része az eredeti provence-i levendulában pompázó Tihanyi-félszigeten található. Sajkod Tihany meseszép kis csücske, ahol nemcsak a mediterrán klímát élvezheted, de megmászhatod a Csúcs-hegyet, ahonnan csodás kilátás nyílik a tihanyi apátságra, a Füredi-öbölre, és innen gyönyörködhetsz az illatos levendulásban is.

Egy keskeny kis út vezet Sajkod erdei gyöngyszeméhez, ami nem más, mint egy hangulatos teaház a hegyoldalban, ahol otthonos bútorokkal berendezett, nyugodt környezetben igazi házi cukrászsütemények és különleges teák kínálatából szemezgethetsz.

Ne felejtsd el megkóstolni a levendulával ízesített ínyencségeket se: a csokoládét, a süteményeket, a teákat - nyáron pedig kihagyhatatlan a hűsítő, jeges levendulás limonádé.

A csaknem tízhektárnyi levendulaültetvény június-július környékén virágzik, ekkor túracsoportokat indítanak, minek révén szervezett formában csodálhatod meg a levendulamezőket. Június elsején nyitja meg kapuit Tihanyban a Levendula Ház Látogatóközpont is, ahol interaktív kiállítás keretében ismerheted meg a Tihanyi-félsziget történetét a vulkánoktól a levendulatermesztésig. Az ajándékboltban pedig beszerezheted az illatozó növény különféle termékeit is.

Európa legnagyobb pincefaluja: Hajós

A kalocsai kistérségben, Bajától mindössze 30 kilométerre található a kevésbé ismert, ám annál hangulatosabb borfalu, Hajós. Csaknem 1300 présháza alatt 20-50 méter hosszú borospincék sorakoznak.

A kis település egyben Európa legnagyobb összefüggő pincefaluja is. Minden év májusának utolsó hétvégéjén rendezik meg az Orbán-napi borünnepet, amikor a környék megtelik turistákkal, és több ezer finom ízekre áhítozó borrajongó kóstolja végig a pincék fűszeres nedűit, kiegészítve egy kis harapnivalóval. Amit itt biztosan megtalálsz: Cabernet, Kékfrankos, Kadarka, Szürkebarát és Cserszegi Fűszeres.

Hajósi pincefalu
Hajósi szőlő

Ha pedig a kulináris élvezetek mellett szívesen gyönyörködsz a nevezetességekben is, nem fogsz csalódni, ugyanis hangulatos barokk épületekkel találkozhatsz a kanyargós utcácskát elhagyva. A 18. századi római katolikus templom, a Kálvária és az egykori érseki vadászkastély a legszebb látnivaló, de a természetbarátok is elégedettek lehetnek, ugyanis a település egyik büszkesége a két hatalmas platánfa egy kis patak partján.

Még egy gyöngyszem falu

Bár nem provance-i hangulatot idéz, legalább olyan bájos falunak számít Zengővárkony is, mint az előbbiek. Ha ki akarsz szakadni a nagyvárosok forgatagából, nézd meg videónkat, és keresd fel!

Tündérrózsa-paradicsom: Barcs

A barcsi kistérség központja a horvát határ és a Dráva folyó mentén fekszik, vagyis a mediterrán tájak kapuja. Amellett, hogy kellemes meleg és csodaszép táj kényeztet, jó időben a fürdőzésről sem kell lemondanod, csábító a szabad strand homokos partja, de akár kajakon vagy kenun is végigjárhatod a folyó egyes szakaszait.

Ha azonban az érintetlen természet csábít, akkor a vidék különleges értékeit a Duna-Dráva Nemzeti Park Drávaszentesi Oktatóközpontjában érdemes megszemlélned. Az országban csakis itt találkozhatsz a Barcsi Borókás egyik büszkeségével, a kétméteres királypáfránnyal, de végigjárva a borókást számos különleges növényfajt fedezhetsz fel.

Barcsi ősborókás
Tündérrózsa

A leglátványosabb mégis a Tündérrózsás-tó, melyet szinte teljesen ellepnek a csodaszép virágok. Ha szeretnéd fokozni a romantikát, sétahajózhatsz a Dráván, de lovaglásra és sétakocsikázásra is van lehetőség.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Itt elvonulhatsz a város zaja elől, ha pedig éppen kulturális programokra vágysz, a közel egy hónapos Dráva fesztivál programjai közül is válogathatsz, emellett itt rendezik meg a Nemzetközi Képzőművészeti Alkotótábort is.

Képek: www.orszagalbum.hu, missmoon, nemedy, Haller, taa103, commons.wikimedia.org Tündérrózsa szócikk, Magnus Manske.

Ezt is szeretjük