Múmiák és kínzóeszközök

Furcsa látnivaló a szomszédban

Különös látnivalókért nem kell messzire menned. Krasznahorka váránál titkok és csodák várnak.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szlovákiai Rozsnyótól csupán öt kilométerre található Krasznahorkaváralja igazi történelmi csemege, melyet mindenképp látogass meg egy szabad hétvégéden, hiszen Magyarországtól sincs messze, emellett azonban akkor sem hagyhatod ki, ha a kissé bizarrabb látnivalók szerelmese vagy. Található ugyanis itt minden, ami e kategórián belülre eshet, legyen szó misztikus mauzóleumról, híres múmiáról, a legidősebb házaspárról vagy épp a sötét középkor tárgyi bizonyítékairól.

Krasznahorka vára

Krasznahorka büszke vára

A Kassától 50 kilométerrel nyugatra fekvő, festői szépségű krasznahorkai vár a Felvidék egyik leglátványosabb erődítménye, feltétlenül érdemes útba ejteni. A 13. századi eredetű vár évszázadokon keresztül fontos védelmi szerepet töltött be, a törököknek még a legviharosabb időkben sem sikerült bevenniük.

A Máriássy és a Bebek család után a 17. században az Andrássyak szerezték meg, akik elegáns reneszánsz várkastéllyá alakították át. A vár idegenvezetéssel látogatható - másfél óra -, de akkor is érdemes bemenni, ha épp nem indul magyar nyelvű csoport - legalább tíz fő kell hozzá -, ugyanis kérhetsz magyar nyelvű leírást a látnivalókról.

A kínzóeszközöktől a legidősebb házaspárig

A vár termeiben berendezett kiállításon egyebek mellett török és magyar fegyvereket, díszegyenruhákat, középkori kínzóeszközöket, valamint szép antik bútorokat láthatsz, például egy kora barokk vitrint, melyet a hagyomány szerint még II. Rákóczi Ferenc adott nászajándékba a vár akkori úrnőjének, Serédy Zsófiának. A kiállítás egyik legérdekesebb része a 17. századból származó tanácsterem, a gömöri gyűlések egykori helyszíne.

A báránybőrrel borított székek egy középkori szokást követve különböző magasságúak, hogy a résztvevők feje ülve azonos magasságba kerüljön - ezzel is kifejezve egyenrangúságukat. A kiállítás legbájosabb látnivalója a 172 évig élt Rovin Jánost és feleségét, a 164 évig élt Sárát ábrázoló festmény. Ha kétségeid támadnak az életkorok hitelességét illetően, íme, a meggyőző magyarázat: a házaspár hamuban sült pogácsán élt, és tejet vagy vizet ivott hozzá.

Híres nők és múmiák

A kiállítás egy részét a vár utolsó tulajdonosa, Andrássy Dénes feleségének, Franciskának szentelték. A vár ura 36 évig élt boldog házasságban a cseh származású, bécsi operaénekesnővel, annak ellenére, hogy az Andrássy család először kitagadta őt a rangon aluli kapcsolat miatt. A kiállítás egy másik részén látható hatalmas hintón szállították Franciska koporsóját a rozsnyói vasútállomásról végső nyughelyére, az Andrássy-mauzóleumba.

A várkápolnában az 1703-ban elhunyt Serédy Zsófiának természetes úton mumifikálódott, üvegkoporsóban nyugvó holttestét is megmutatják.

Az asszony testét eredetileg a falu templomának kriptájában helyezték el úgy, hogy kezeit egy imakönyvre fektették. A kriptába becsöpögő meszes víz konzerválta a testet, az imakönyv azonban elporladt a kezei közül.

A séta végén a várudvaron vess egy pillantást a budapesti Lánchíd egyik darabjára is. A híd építéséhez az Andrássy család gömöri vasércfeldolgozó üzeme szállította a vasat, az itt látható alkatrész azonban megrepedt, ezért nem tudták felhasználni. A vár novembertől márciusig keddtől vasárnapig, 9:30 és 14:00 óra között tart nyitva.

Az Andrássy-mauzóleum

A különlegesen szép sírhelyet 1904-ben építtette a krasznahorkai vár ura, Andrássy Dénes felesége, Franciska számára. A szecessziós stílusú mauzóleum belsejét különböző országokból - például Mexikóból, Afrikából - származó márvánnyal borították, a kupoláját egy négyzetcentiméteres, aranyfüsttel bevont, velencei üvegdarabokkal díszítették, a szarkofágokat pedig carrarai márványból faragták.

Andrássy-mauzóleum
Krasznahorkai patak
Serédy Zsófia múmiája
Őrszem a mauzóleumnál

A térhatású oltárkép, mely Szent Franciskát ábrázolja, 6000 színes márványdarabból áll. A mauzóleum nyitva tartása megegyezik a vár esetében említettekkel.

Cikkünk Farkas Zoltán Hosszú hétvégék Magyarországon című könyve alapján készült, mely a JEL-KÉP Kiadó gondozásában jelent meg. Képek: pirka.freeblog.hu; bodvarako.lapunk.hu; hu.wikipedia.org, Amba.

OLVASD EL EZT IS!

bosznia
  • misztikus hely
  • különleges épület

Mi ez, és hogy került ide?

Ezt is szeretjük