A világ legkisebb nemzeti parkjának egyetlen lakója volt: 16 ezer fát ültetett el Moyenne szigetén Grimshaw
Az angol férfi első pillantásra beleszeretett az elvadult, elhagyatott kis szigetbe, amit megvett, majd felvirágoztatott.

moyenne
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Lehet, hogy már te is eljátszadoztál a gondolattal, hogy milyen lenne, ha lenne egy saját szigeted, ahol nem kell tömegekkel osztoznod a parton, és ahová elvonulhatsz a világ nyüzsgése elől. Vannak, akik megengedhetik maguknak ezt a luxust, és az álmodozásnál tovább merészkednek: vásárlásra adta a fejét az 1960-as években az angol Brendon Grimshaw is, aki épp új célt keresett az életének.

A Seychelle-szigetek egy aprócska, elvadult tagját, Moyenne-t vette meg, és kitartó munkával valóságos paradicsomot hozott létre rajta. Ma ez a sziget a világ legkisebb nemzeti parkja, üde színfolt az egyébként turistáktól nyüzsgő vidéken.

Parancsol egy szigetet?

Brendon Grimshaw 1962-ben látogatott először a Seychelle-szigetekre. Ekkoriban Kelet-Afrika legnagyobb újságjainál dolgozott szerkesztőként, a politikai változások miatt viszont úgy gondolta, hogy hamarosan más tevékenység után kell néznie. Egy évvel korábban nyerte el például a függetlenségét az Egyesült Királyságtól a később Zanzibárral egyesülő Tanganyika, és az angol férfi látta, hogy a munkáját hamarosan helyiekre bízzák majd.

Grimshaw tehát új kalandok felé nézett, a nyaralás során feltett szándéka volt szert tenni egy saját földre, azonban nem volt egyszerű dolga, hiszen kevés szigetet kínáltak eladásra, amit pedig igen, azt borsos áron. Szinte már feladta a tervét, amikor a vakáció utolsó előtti napján egy fiatal férfi azzal lépett oda hozzá, hogy szeretne-e még szigetet venni. Együtt keresték fel a Seychelle-szigetek legnagyobb tagja, Mahé nyugati partjai közelében található apró Moyenne-t. Bár meglehetősen elvadult volt, Grimshaw egyből beleszeretett, még az utolsó este aláírta az adásvételi szerződést, 8 ezer fontért az övé lett a sziget.

Moyenne-t meg kell őrizni

Eltekintve egy korábban a területen élő halászcsaládtól Moyenne évtizedek óta lakatlan és teljesen elhagyatott volt. A turizmus fellendülésével viszont valós kockázatot jelentett, hogy egy befektető üdülőparadicsomot alakít ki rajta, szerencsére Grimshaw ezt megakadályozta a vásárlásával.

Közzétette: East African North Wild Safari – 2022. január 22., szombat

Moyenne az egyik legkisebb a Seychelle-szigetek belső tagjai közül, mindössze 0,4 kilométer hosszú és 0,3 kilométer széles. Partvonala festői, a környékre jellemző módon fehér homokos, nagy sziklákkal csipkézett, ám a fák szinte áthatolhatatlan sűrűségű erdőt alkotnak rajta.

Az elvadult, ám a korábbi emberi beavatkozás nyomait is magán viselő sziget természetes szépségének helyreállítása nagy feladatnak bizonyult, amelyhez Grimshaw egy helyi halász 19 éves fiának segítségével vágott neki. Bozótot irtottak, sövényeket vágtak az aljnövényzetbe, 16 ezer fát ültettek, valamint aldabrai óriásteknősöket hoztak be és tenyésztettek.

Grimshaw megszállottan gondozta a szigetét, az volt az elképzelése, hogy megőriz az utókornak egy darabka földet, ami megmutatja, milyen lehetett a Seychelle-szigetek, mielőtt a turizmus berobbant volna. Az 1980-as években több visszautasíthatatlan ajánlatot is kapott, de nem adta el Moyenne-t. Az évek múlásával viszont örökös híján egyre jobban aggasztotta a terület sorsa. Miután segédje, Lafortune 2007-ben elhunyt, cselekedett. Létrehozott egy alapítványt a megóvására, és a Környezetvédelmi Minisztériummal is megállapodott, hogy Moyenne, bár része a Saint-Anne Marine Nemzeti Parknak, önálló jogokat is élvez - így született meg a világ legkisebb nemzeti parkja, a Moyenne Island Nemzeti Park.

A cikk az ajánló után folytatódik

Grimshaw könyvet írt a történetéről, amiről egyébként dokumentumfilm is készült. 2012 nyarán hunyt el a Mahé-szigeten található Victoriában. Napjainkban Moyenne növény- és állatvilága páratlanul gazdag, az óriásteknősök szabadon mászkálnak a szigeten. Még a legforgalmasabb időszakokban sincs tömeg, egy kis étkezdén és a Grimshaw életét bemutató múzeumon kívül nem történt jelentős fejlesztés.

A férfi sírja a szigeten van, az ott talált két ismeretlen sír mellett, amelyek a mendemondák, valamint a tulajdonos elképzelései szerint is kalózok végső nyughelyei. A BBC szerint Grimshaw utolsó kívánsága az volt, hogy „Moyenne szigetét az ima, a béke, a nyugalom és a kikapcsolódás helyszíneként kell megőrizni a helyiek és a tengerentúlról érkezett minden nemzetiségű és vallású látogató számára”.

Európa egyik utolsó lakatlan szigete

Talán kevesen tudják, hogy van egy lakatlan sziget a Fekete-tengeren, amit Ukrajna Maldívjaként is emlegetnek, különlegességét pedig többek között annak köszönheti, hogy bár a turisták felkereshetik, nagyrészt érintetlen.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük