Az apró japán sziget, ahol a macskák vették át az irányítást: elhagyatott házakban, kihalt utcákon nyüzsögnek

Aoshima szigetén kevés a látnivaló, ha az ember nem számítja a nyávogó, élelmet kuncsorgó macskák százait.

aoshima
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Japán egyes szigetei a macskaimádók fellegvárainak is tekinthetők, Az országhoz ugyanis több olyan sziget is tartozik, ahol gyakorlatilag a macskák vették át az uralmat, egyes helyeken az állatok száma jócskán meghaladja az emberekét is. 

Az apró Aoshimán korábban minden helyi lakosra hat macska jutott, mára viszont már szinte csak a macskarajongó turisták és a négylábúakat etetők fordulnak meg a szigeten, ahol a 2019-es adatok szerint mindössze kilenc ember élt. A cicák viszont birtokba vették a helyszínt, kedves pofijukkal hálás fotótémát jelentenek az érkezőknek. 

Álmos kis sziget macskákkal

A Japán déli részénél található, Ehime prefektúrához tartozó aprócska Aoshima a macskák nélkül aligha lenne a világ minden pontjáról érkező turisták kedvelt úti célja. Az álmos, mindössze 1,6 kilométer hosszú szigeten kis túlzással nincs semmi, ami vonzó lehetne a kalandorok számára. Boltot, vendéglátóhelyet, italautomatát vagy szállást hiába is keresnének az utazók. A kikötőben naponta kétszer fordul a komp, az érkezőket hangos nyávogással fogadják a szőrös, vörös, cirmos, fekete-fehér kis jószágok. A doromboló, kunyeráló állatok, valamint a festői Szeto-beltenger és a közeli szigetek látványa a környéken üdülőknek megéri az átruccanást.

Mivel nem turistaparadicsomról van szó, a látogatóknak készülniük kell az utazásra, élelemmel, vízzel és mindennel, amire a nap folyamán szükségük lehet - például egy kis macskaeledellel is. A hatóságok pedig nyomatékosan felhívják a figyelmüket, hogy tisztelettel forduljanak az állatok és a sziget háborítatlan világa felé.

A halászok telepítették be az állatokat

Aoshima a helyi halászoknak köszönheti, hogy híres-neves macskasziget lett, ők ugyanis a halászhajókon elmérgesedő egérhelyzetre kívántak megoldást találni, így hozták magukkal a macskákat.

A cicák viszont a szigeten - természetes ellenség hiányában - rohamtempóban szaporodni kezdtek, mára több százan lehetnek. 1945-ben még közel 900 lakosa volt a halászfalunak, később viszont a populáció jócskán lecsökkent, jobb munkalehetőségek után kutatva az emberek a szomszédos városokba költöztek, a sziget lakossága pedig elöregedett, majd szinte teljesen elfogyott. Az elnéptelenedő épületek felett a természet vette át az uralmat, több közülük összeomlott.

A cicákról az ott maradó idősek, valamint a turisták gondoskodnak. Volt már rá példa, hogy adományokat, macskaeledelt kértek az etetésükhöz, mivel a rossz időjárási körülmények miatt a kompközlekedés leállt, bolt híján pedig nem tudták megoldani az élelem beszerzését.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az állatok a turisták révén hozzászoktak az emberek társaságához, nem bizonyulnak félősnek, ha egy kis eleségkuncsorgásról van szó, de a helyi szabályok értelmében csak a kijelölt helyeken lehet etetni őket. Az alapvető szolgáltatások hiánya miatt az utazók csak egy napot tölthetnek a szigeten. Az All About Japan nevű oldal viszont további tíz macskaszigetet is felsorol azoknak, akiknek ennyi nem lenne elég a nyávogó-doromboló kedvencekből.

Ezen a szigeten pedig mérges kígyók uralkodnak

A becslések szerint négyezer halálos mérgű kígyó uralkodik a Brazília partjaitól nem messze található Ilha da Queimada Grandén, azaz a Kígyó-szigeten, nagyjából 33 kilométerre São Paulo állam partjaitól.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük