Íme, a paradicsomi kis sziget, ahol tilos kikötni: biztos halál vár a Kígyó-szigeten arra, aki megpróbálja

Halálos mérgű hüllők ezrei élnek a Kígyó-szigeten, éppen ezért tilos a látogatása.

kigyo-sziget
beauty and style
Top olvasott cikkek

A becslések szerint négyezer halálos mérgű kígyó uralkodik a Brazília partjaitól nem messze található Ilha da Queimada Grandén, azaz a Kígyó-szigeten, nagyjából 33 kilométerre São Paulo állam partjaitól.

Az Atlanti-óceán szigete megközelítőleg mindössze 43 hektár területű, így különösen félelmetes belegondolni a hüllők mennyiségébe, melyek miatt a szigetet rendszeresen a bolygó legveszélyesebb helyei közé sorolják.

A tiltott Kígyó-sziget

Nem csak az ofidiofóbiások, azaz a kígyóktól rettegők számára rémálom a Brazíliához tartozó sziget: az emberek elől elzárt helyen különösképpen a csak itt jelen levő arany lándzsakígyó szaporodott el, amely a legveszélyesebb mérgű hüllők közé tartozik, marása gyors véralvadást, szövetelhalást, bénulást, majd halált okoz.

A szigeten élő lándzsakígyó ráadásul kegyetlen vadász, főként madarakkal táplálkozik, melyeket a marás után sem enged el, hanem megvárja azok elpusztulását. A faj endemikus, tehát csak a szigeten él, így fokozott védettséget élvez, viszont veszélyessége miatt nem is számíthat zavaró társaságra, a szigeten a haditengerészet szabályai értelmében tilos kikötnie az embereknek.

szigetről éppen ezért főként távolról és madártávlatból lőnek fotókat a kíváncsi szemlélők, esetleg a horgászok hajókkal megközelítve, ám még így is tisztes távolságból készítenek róla videókat. A São Paulo-i turisztikai cég Instagram-oldalán közzétett fotók között a jobb szélen levő kis nyíllal lapozni is tudsz.

A Kígyó-szigeten nagyrészt a trópusi erdők dominálnak, a fás-cserjés vidék sziklás térségekkel váltakozik.

Lakatlan sziget, világítótoronnyal

A terület teljesen lakatlan volt mindig, egyedül a brazil haditengerészet világítótornya működik itt, mely ma már automata vezérlésű. Bár egykor a torony őre is a szigeten élt, az életveszélyes ott-tartózkodás miatt rég elköltöztették innen.

A cikk az ajánló után folytatódik

A környékről több félelmetes anekdota is elterjedt, melyek a tengeren eltévedt horgászok véletlen kikötéseiről szólnak, akik végül a kígyómarások áldozataivá váltak, de a világítótorony egykori üzemeltetőjéről, családjáról és a kiköltöztetésükre érkezőkről is hasonló tragikus történetet mesélnek, melyek igazságtartalma azonban kétséges. Annyi bizonyos, hogy a terület rendkívül kedvelt a horgászok körében.

Furcsa árnyalatú tavak

A világon nem csupán azúrkék vizű tavak léteznek, előfordul, hogy egészen különleges, élénk színekben is pompáznak, ami méghozzá nem is az emberi környezetszennyezésből ered.

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük